Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: cal posar fi a l'assetjament de Nawal Benaissa, dirigent del moviment de protesta Hirak

Nawal Benaissa (Marroc)
Nawal Benaissa. Foto: © Abdellah Azizi
Les autoritats marroquines han d'anul·lar la sentència condemnatòria contra Nawal Benaissa, manifestant pacífica del moviment Hirak que ha sofert repetits actes d'intimidació i assetjament simplement per defensar els drets de persones residents a la regió del Rif, en el nord-est del país; així ho ha afirmat Amnistia Internacional la vigília de la vista de la seva apel·lació.

La defensora dels drets humans va ser jutjada per comentaris publicats a Facebook entre juny i agost de 2017 en què demanava als residents de la província d'Ali Hosēyima que se sumessin a les protestes i critiquessin l'ús excessiu de la força contra manifestants per part de les forces de seguretat.

"Participar en manifestacions pacífiques no és delicte, com tampoc mo ho és alçar la veu per exigir respecte als drets humans. La sentència condemnatòria de Nawal Benaissa és un clar intent d'intimidar-la perquè guardi silenci i de criminalitzar l'activisme i el seu paper en el moviment Hirak. Les autoritats han d'anul·lar aquesta sentència i la pena imposada, i retirar immediatament tots els càrrecs en contra seva", ha manifestat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

Nawal Benaissa va ser detinguda en quatre ocasions entre juny i setembre de 2017, i ha sofert intimidació i assetjament a mans de les autoritats en repetides ocasions des de llavors. Mentre estava detinguda, les autoritats li van exigir que tanqués el seu compte de Facebook, que comptava amb més de 80.000 seguidors, i així ho va fer.

El 15 de febrer de 2018 se li va imposar una condemna condicional de 10 mesos de presó i una multa de 500 dirhams (uns 50 dòlars nord-americans) per "participar en una manifestació no autoritzada", "insultar agents encarregats de fer complir la llei" i "incitar a la comissió" de delictes.

"Nawal Benaissa és la víctima més recent de la repressiva campanya del Marroc contra el moviment Hirak, en la qual almenys 400 manifestants han estat detinguts i processats", ha afirmat Heba Morayef.

"En lloc d'intimidar i assetjar persones crítiques com Nawal Benaissa simplement per expressar la seva opinió discrepant, les autoritats marroquines haurien de garantir l'alliberament de tots els manifestants pacífics, defensors i defensores de drets humans, activistes i periodistes que estan sota custòdia simplement per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica".

Nawal Benaissa es va convertir en una de les portaveus més prominents del moviment de protesta Hirak després de la detenció del seu líder, Nasser Zefzafi, al maig de 2017.

"No podia acceptar com es tractava la gent de la meva regió. Com a mare de quatre fills preocupada pel seu futur, comprenia molt bé les raons que impulsaven aquells homes i dones joves a manifestar-se per reclamar justícia social i un nivell de vida decent", va explicar a Amnistia Internacional.

"Quan Nasser Zefzafi i altres activistes van començar a reunir-se i van crear el moviment Hirak, vaig sentir la necessitat de sumar-m'hi perquè la meva veu s'escoltés. Vaig sortir de casa al carrer per reclamar drets humans universals".

Amnistia Internacional demanarà a centenars de milers dels seus socis/es i simpatitzants a tot el món que es mobilitzin per Nawal Benaissa com a part de la seva campanya anual de drets humans, Write for Rights, que començarà el 29 de novembre.

Informació complementària

El moviment Hirak, de la província d'Ali Hosēyima -regió del Rif, nord-est del Marroc, de parla amaziga-, va néixer a partir de la mort del peixater Mouhcine Fikri, esclafat per un camió d'escombraries l'octubre de 2016 quan intentava recuperar el peix que li havien confiscat les autoritats locals. La seva mort va desencadenar les protestes socioeconòmiques conegudes com "moviment Hirak".

De maig a juliol de 2017, les forces de seguretat marroquines van detenir i van processar a centenars de manifestants, entre els quals hi havia desenes de nens i nenes. A més, defensors dels drets humans com Abdessadak el Bouchattaoui, advocat d'Hirak, van ser condemnats a presó en judicis que van distar de complir les normes internacionals sobre judicis justos.

Durant aquest període, les autoritats van prohibir diverses manifestacions i van recórrer a la força excessiva sistemàticament contra qui es manifestava. El manifestant Imad al Attabi va morir l'agost de 2017 per les lesions en el cap que havia sofert en les manifestacions celebrades a Taghzut el mes anterior. Les autoritats van afirmar que investigarien les circumstàncies en què havia resultat ferit, però fins avui no han fet públiques les seves conclusions.