Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marielle Franco (Brasil): Sis anys després, només hi haurà justícia quan tots els implicats del seu crim siguin jutjats

Amnistía Internacional

Amnistia Internacional exigeix la rendició de comptes ràpida i imparcial de tots els implicats i l'adopció urgent de mesures de reparació per a les famílies i de no repetició per part de l'Estat brasiler.

Després de sis anys de lluita per la justícia, les famílies de la defensora dels drets humans Marielle Franco i del seu xofer Anderson Gomes, la societat civil brasilera i tota la comunitat internacional han rebut aquest matí (24/03) la notícia de la detenció preventiva de tres presumptes autors intel·lectuals del crim: Domingos Brazão, conseller del Tribunal de Comptes de l'Estat de Rio de Janeiro, el seu germà, Chiquinho Brazão, diputat federal, i Rivaldo Barbosa, cap de la Policia Civil de Rio de Janeiro en el moment dels homicidis.

Amnistia Internacional ha seguit el cas des del primer minut i considera que les detencions d'avui representen un important pas endavant, però no suposen justícia. És alarmant que el procés d'investigació identificat fins ara tres exagents de seguretat pública (dos policies militars i un bomber) com a autors materials del crim, i tres agents públics més com a autors intel·lectuals.

La informació ja recaptada per les autoritats suggereix que el crim podria estar vinculat als interessos d'expansió de les milícies a Rio. En aquest sentit, és important recordar que el sorgiment i expansió de grups paramilitars és el resultat, entre altres factors, de l'omissió, tolerància o aquiescència de les autoritats estatals, així com de la impunitat i de la falta de resposta contundent de les autoritats estatals a les desviacions en les seves estructures. La responsabilitat estatal en el sorgiment i expansió de grups paramilitars ha estat objecte de decisions emblemàtiques per part del Tribunal Interamericà de Drets Humans (IDH), el qual, constatant l'existència de diversos casos de vinculació entre grups paramilitars i agents de seguretat pública, ha establert com a deures estatals internacionals bàsics els següents:

  •  el deure de prevenir violacions de drets;
  •  el deure d'investigar diligentment;
  • el deure d'exigir responsabilitats per les violacions;
  •  el deure de reparar a les víctimes.

Les autoritats brasileres han incomplert tots aquests deures en relació amb els assassinats de Marielle i Anderson. Aquest greu crim es va preparar amb tot detall. Diversos actors hi han participat i, després dels assassinats, hem vist innombrables errades i intents d'obstruir la investigació durant els últims sis anys, molts duts a terme per funcionaris públics. Tots ells han de retre comptes.

També és deure de l'Estat brasiler garantir reparacions a les famílies de les víctimes i mesures de no repetició, per evitar que fets com aquest tornin a passar. El Brasil continua sent un dels llocs més perillosos per als defensors dels drets humans. Segons l'informe de Global Witness, entre 2018 i 2022, el país va passar del 4t al 2n lloc en el rànquing de països que més assassinen defensors de drets humans i ambientalistes. Entre 2019 i 2022, una mitjana de 3 defensors han estat assassinats cada mes al país. El 14 de març de 2024, Amnistia Internacional va publicar el document “Cartes sobre la Taula”, que sistematitza els 6 principals errors comesos per les autoritats brasileres, per acció o omissió, en l'esclariment del crim, així com 6 recomanacions urgents adreçades a mesures de no repetició. Entre les quals, l'adopció de mecanismes eficients de control extern de l'activitat policial i de combat a la corrupció, la participació d'un mecanisme d'experts internacionals independents en la recerca, així com la reformulació i implementació efectiva de programes de protecció a defensors de drets humans, comunicadors i ambientalistes.

Impunitat que amenaça

Hem reiterat contínuament que cada dia d'impunitat posa en risc la vida de totes les persones compromeses amb la defensa dels drets humans al Brasil. Encara que Élcio de Queiroz i Ronnie Lessa han estat detinguts a la presó preventiva el 2019, només avui, al final del primer trimestre de 2024, les recerques coordinades en col·laboració entre les institucions federals, el Ministeri Públic de Rio de Janeiro, la Policia Federal i la Policia Criminal Federal, han pogut dirigir la societat cap a una possible conclusió sobre els qui han estat els autors intel·lectuals dels assassinats.

Amnistia Internacional renova la seva petició pública de justícia. Instem les autoritats brasileres que garanteixin que tots els responsables de la planificació i execució del crim, així com tots els responsables de qualsevol desviació i obstrucció de les investigacions, són portats davant la justícia en judicis justos que compleixin les normes internacionals. El llegat de Marielle només podrà prosperar si el Brasil esdevé un país segur per a tots aquells que defensen els drets humans.