Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Malta: El Parlament afebleix el projecte de llei de despenalització parcial de l'avortament i posa vides en perill

Protesta pel dret a l'avortament. Foto: Getty Images.

“La decisió de les autoritats de Malta de suavitzar una versió del projecte de llei destinat a despenalitzar parcialment l'avortament en casos de risc greu per a la vida o la salut de les persones embarassades posarà vides en perill”, ha declarat Amnistia Internacional després de l'aprovació del projecte.

En virtut de la nova llei aprovada avui, un membre del personal mèdic podrà interrompre un embaràs si la vida de la persona corre un risc immediat i abans de la “viabilitat del fetus”. A més, el personal mèdic tindrà l'obligació de remetre a un panell de tres professionals de la medicina les persones embarassades la salut de les quals corri un risc greu que podria causar-li la mort abans de donar-los accés a un avortament. Els casos de risc greu per a la salut que “no posen en perill la vida” queden exclosos de la llei de despenalització.

“És molt decebedor que el govern hagi decidit retrocedir respecte de la proposta inicial de l'any passat de despenalitzar l'avortament per motius de salut. Aquesta irresponsable llei és un gir de 180° que no protegeix la salut ni la vida de les persones embarassades”, ha afirmat Elisa De Pieri, investigadora d'Amnistia Internacional per a Europa.

“Exigir l'aprovació de tres especialistes abans de donar accés a un avortament podria provocar retards mortals i també dissuadir al personal mèdic de remetre el cas, la qual cosa així mateix podria tenir conseqüències mortals.”

Al novembre, el govern va proposar una reforma del Codi Penal (Projecte de Llei 28) encaminada a alliberar el personal mèdic i les persones embarassades de l'amenaça de l'enjudiciament penal “quan la interrupció de l'embaràs es dugui a terme per a protegir la vida o la salut d'una dona embarassada d'un risc greu”. En virtut del projecte de llei revisat, l'avortament en totes les altres circumstàncies continuarà sent il·legal, la qual cosa és contrària i viola les obligacions internacionals de Malta en matèria de drets humans.

Al juny de 2022, a causa de la criminalització de l'avortament, es va negar aquesta intervenció a una ciutadana nord-americana que va patir un avortament espontani malgrat el risc d'infecció i de patir conseqüències greus per a la seva salut mental. El dilluns, no obstant això, es va presentar i va aprovar en la fase de comissió una restrictiva reforma de la proposta original de despenalització que augmentava de manera significativa el nombre de circumstàncies en què l'avortament continuaria sent delicte.

“Encara que el govern ha reconegut per fi que l'accés a l'avortament és necessari per a salvar vides, aquesta nova llei crearà noves i perilloses barreres i demores per a les dones i persones embarassades que necessitin amb urgència tractament mèdic i tinguin dret a rebre'l. Aquesta oportunitat perduda per a augmentar l'accés a l'avortament posarà vides i la salut de les persones en perill”, ha conclòs Elisa De Pieri.

“Ens sumem a activistes i organitzacions de salut i reclamem que es garanteixi l'accés a un avortament segur i legal per a tota la població.”