Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Malta: acord sobre el desembarcament de sol·licitants d'asil demostra que un enfocament més humà és possible

L'acord aconseguit avui a La Valeta (Malta) sobre un mecanisme provisional per desembarcar persones rescatades en el Mediterrani central és un pas positiu per protegir els drets de refugiats i migrants, segons Amnistia Internacional.

L'acord ha estat anunciat pels ministres de l'Interior d'Alemanya, França, Itàlia i Malta, i per representants de la presidència del Consell de la Unió Europea i de la Comissió Europea.

"Encara no s'han donat a conèixer els detalls de l'acord, però esperem que doni lloc a l'establiment d'un sistema fiable que garanteixi que les persones rescatades en el Mediterrani central són desembarcades amb rapidesa i seguretat a Europa, i que els països de la UE intensifiquen i comparteixen la responsabilitat sobre ells", ha dit Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees.

Confiem que aquest mecanisme posi fi a l'espectacle obscè de gent atrapada en vaixells a la deriva durant setmanes, esperant saber si podran desembarcar i on

Eve Geddie, Amnistia Internacional

"Confiem que aquest mecanisme posi fi a l'espectacle obscè de gent atrapada en vaixells a la deriva durant setmanes, esperant saber on podran desembarcar, o fins i tot si podran fer-ho. Accelerar els desembarcaments és fonamental per a les persones rescatades en el Mediterrani central, que sovint ja han sofert abusos terribles en centres de detenció de Líbia i un perillós viatge per mar, per la qual cosa estan esgotades i necessiten protecció i cures."

Les ONG que duen a terme operacions de recerca i salvament s'enfronten a processos penals, confiscació de les seves embarcacions, imposició d'elevades multes i detenció del seu personal només per assumir la responsabilitat de salvar vides en el mar i intentar desembarcar-les en un lloc segur.

Després del desembarcament d'un nombre considerable de persones aquest any, sense la preparació adequada per a aquesta situació, el sistema d'acolliment i asil de Malta està sotmès a una gran pressió. Centenars d'homes, dones, nens i nenes estan reclosos en precàries condicions. Moltes d'aquestes persones són víctimes de detenció il·legal, ja que romanen privades de llibertat molt més temps del màxim permès per la legislació nacional, de la qual l'única finalitat és permetre realitzar controls mèdics a la seva arribada.

"Encara que esperem que el nou mecanisme ajudi a Malta a afrontar la pressió que suporta el seu sistema d'acolliment i asil, les autoritats malteses han de comprendre que no caben excuses per a la detenció arbitrària a Malta", ha dit Eve Geddie.

Advocats i representants d'organitzacions que visiten regularment els centres de detenció van explicar a Amnistia Internacional que als centres hi ha una greu situació d'amuntegament, la separació entre menors i adults no està garantida i les condicions són precàries, sense accés adequat a necessitats bàsiques com a roba interior neta i articles de condícia.

"Encara que l'acord d'avui se circumscrigui a les persones rescatades en el Mediterrani central, és un senyal que els dirigents europeus han decidit per fi fer un pas endavant per gestionar la migració cap a Europa d'una manera més responsable i humana. És imprescindible que aviat se sumeixen més Estats membres", ha manifestat Eve Geddie.

Informació complementària

Amnistia Internacional ha fet reiterades crides als governs europeus perquè estableixin un mecanisme predictible de desembarcament i reubicació que permeti abordar sense demora les necessitats de les persones rescatades en el Mediterrani central.

Les autoritats malteses no van permetre que l'equip d'investigació d'Amnistia Internacional present a Malta la setmana passada visités el centre d'acolliment inicial ni la seva extensió en la caserna de Safi, prop de Luqa, on estan recloses persones migrants i refugiades. No obstant això, van reconèixer que la situació als centres era difícil a causa de l'escassetat d'espai, el nombre de persones desembarcades i la falta de recursos per tramitar les seves sol·licituds.