Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Malàisia: L'excarceració del pres de consciència Anwar Ibrahim, un dia memorable per als drets humans

"L'excarceració del veterà líderde l'oposició de Malàisia i pres de consciència d'Amnistia Internacional Anwar Ibrahim és un moment històric per als drets humans del país", ha declarat avui l'organització.

Anwar, empresonat dues vegades per "sodomia" i càrrecs de corrupció de motivació política, va rebre un indult reial després de la victòria electoral, la setmana passada, de la coalició Pakatan Harapan, dirigida per Mahathir Mohamad. Amnistia Internacional fa 20 anys que fa campanya sobre el cas d'Anwar.

"Anwar mai havia d'haver estat empresonat i el seu alliberament, que es produeix amb molt retard, és un pas important cap al restabliment de la justícia i els drets humans a Malàisia després de tants anys de persecució política de governs anteriors", ha dit Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.

"Aquest moment hauria de ser una fita per als drets humans al país, però el nou govern no ha d'aturar-se aquí, ja que hauria de ser el primer dels molts canvis positius que han d'arribar".

"El nou govern ha de derogar les lleis repressives que emmordassen la llibertat d'expressió i de reunió i que el govern anterior va usar implacablement contra els qui ho criticaven i contra les persones que defensaven els drets humans".


Dues dècades de persecució política

L'excarceració d'avui posa fi al segon període perllongat de presó d'Anwar Ibrahim per les seves opinions polítiques.

Va ser detingut per primera vegada el 1998, quan era viceprimer ministre, després de demanar la reforma política. Destituït del seu càrrec, va ser acusat de corrupció i de cometre actes homosexuals "il·legals", càrrecs que sempre va negar.

Va rebre pallisses sota custòdia policial i va ser declarat culpable de corrupció en 1999 i de "sodomia" en 2000. Va romandre a la presó fins que, en 2004, es va revocar la seva sentència condemnatòria.

La segona causa per "sodomia" oberta contra Anwar Ibrahim va començar el 2008. El Tribunal Superior de Malàisia ho va absoldre de tots els càrrecs en 2012, però el Tribunal d'Apel·lació va anul·lar l'absolució el març de 2014 i ho va condemnar a cinc anys de presó.

El 10 de febrer de 2015, el Tribunal Federal de Malàisia, màxima instància judicial del país, va confirmar la sentència del Tribunal d'Apel·lació. La sentència condemnatòria va inhabilitar a Anwar Ibrahim per exercir càrrecs polítics i presentar-se a les eleccions generals de 2018.

S'han complert més de tres anys de la seva última condemna a presó i havia de ser excarcerat al juny, però l'indult real que Mahathir Mohamad va prometre sol·licitar per a ell li permetrà ocupar càrrecs polítics de nou. Mahathir s'ha compromès a apartar-se i deixar que Anwar ocupi el càrrec de primer ministre quan sigui indultat i triat parlamentari.

Els reiterats empresonaments d'Anwar Ibrahim es van produir en un context de repressió de la llibertat d'expressió i la dissensió política pacífica a Malàisia.

Amnistia Internacional va començar a fer campanya sobre el cas d'Anwar Ibrahim quan aquest va ser detingut per primera vegada, en 1998, i des de llavors, la membreria de l'organització ha participat en nombroses campanyes d'enviament de cartes per demanar la seva llibertat.

Fins a principis d'aquest any, Anwar va ser el líder de facto de l'oposició en la seva qualitat de cap de la Pakatan Rakyat (Aliança Popular), coalició de tres partits de l'oposició.

No obstant això, per a les eleccions generals de 2018 es va aliar amb Mahathir a fi de derrotar al partit de la coalició Barisan Nasional, de Najib Razak, que portava gairebé sis dècades en el poder.