Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Llei Mordassa: Amnistia Internacional demana "arrencar totes les mordasses"

Activistes d'Amnistia Internacional despleguen una pancarta de gran grandària a la Puerta del Sol de Madrid per reclamar una reforma més profunda de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa. 10 febrer 2022. Foto: Pedro Armestre / Amnistia Internacional.
  • L'organització considera que l'actual esborrany de reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana (Llei Mordassa) que es debatrà properament al Congrés dels Diputats segueix suposant una amenaça a la protesta pacífica i la llibertat d'expressió.
  • Amnistia Internacional anima a la ciutadania a sortir als carrers diumenge 13 de febrer en les protestes convocades a tot el país amb el lema 'Ni Llei Mordassa ni mordassa maquillada'
  • A Barcelona la concentració serà diumenge 13 a les 12h davant de la Delegació del Govern espanyol

"Que ni els petons et facin callar. Desemmordassa't". Aquest és el lema de la lona de gran grandària que ha desplegat aquest matí un grup d'activistes d'Amnistia Internacional a la Puerta del Sol (Madrid) per reclamar una reforma més profunda de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, i que deixi així de suposar una amenaça a la llibertat d'expressió i el dret de protesta, ni dificulti encara més la vida d'alguns dels col·lectius més vulnerables del nostre país.

L'acció, en un dels llocs més emblemàtics de la protesta social que es va intentar silenciar amb l'aprovació d'aquesta llei, ha estat desenvolupada per activistes de l'organització que han estat tota l'estona amb les boques tapades amb una mordassa simulada com a denúncia de les restriccions que suposa aquesta norma des de la seva entrada en vigor fa set anys.

"L'acord aconseguit pels socis del Govern espanyol no elimina ni modifica en profunditat els aspectes que han suposat més sancions per als qui volien exercir el seu dret a protestar pacíficament. Segons les esmenes que s'aprovin en els propers dies sabrem si el nostre dret a protestar seguirà emmordassat al nostre país, o per contra prevaldrà el respecte pels drets humans. És per això que aquest és un moment clau per pressionar i mobilitzar-nos per arrencar d'una vegada totes les mordasses", ha alertat Carlos Escaño, portaveu d'Amnistia Internacional.

Així, Amnistia Internacional calcula que de 2015 a 2019, el 70% del total de sancions en matèria de seguretat ciutadana es van imposar sobre la base de dos articles -"resistència, desobediència o negativa a identificar-se" (36.6) i "faltes de respecte a l'autoritat" (37.4). Cap d'aquests dos article s'elimina ni es reforma en la proposició de Llei que s'està tramitant. La reforma proposada pels socis de govern tampoc elimina aspectes preocupants per a la llibertat d'informació com les infraccions per publicar imatges de les forces de seguretat, ni estableix un mecanisme independent de supervisió de l'actuació policial. A més, tampoc s'elimina la disposició que va pretendre donar cobertura legal a les devolucions en calent ni es prohibeix de manera explícita l'ús de pilotes de goma.

Casos mordassa

Amnistia Internacional recorda que durant aquests set anys, aquesta norma ha servit per imposar sancions a membres de tot tipus de moviments socials com ara activistes ecologistes, feministes, membres de plataformes pel dret a l'habitatge, així com periodistes que cobrien manifestacions. D'aquesta manera, s'ha convertit en una forma de silenciar i dificultar el dret a la protesta.

Per il·lustrar aquesta realitat, en l'acte a Madrid han estat presents María Ángeles Nieto, activista d'Ecologistes en Acció, qui va rebre una sanció durant una protesta contra uns abocaments il·legals en un espai protegit, i Marian Montoro, que va rebre una proposta de sanció en acudir a una acció conjunta d'apostasia a l'Arquebisbat de Madrid. Aquesta última recorda que "els agents ens van demanar identificar-nos sense motiu aparent, no va infringir cap de les normes de seguretat ni sanitària. Va ser una acció policial injustificada i discriminatòria".

Per la seva banda, Nieto relata així la seva sanció. "Em van posar una multa de 600 euros només per preguntar-li a un policia per què m'estaven demanant la identificació. L'aplicació de la Llei Mordassa la vaig sentir com un atropellament i amb una enorme impotència".

Finalment, davant la possibilitat que els grups parlamentaris aconsegueixin un acord el proper dia 15 de febrer sobre bona part de la reforma de la llei, l'organització fa una crida al conjunt de la societat a defensar el dret a la protesta pacífica sumant-se a les manifestacions convocades a tot el país per la plataforma No Somos Delitodiumenge 13 de febrer amb el lema "Ni Llei Mordassa ni mordassa maquillada".