Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'informe sobre Gaza de la relatora especial de l'ONU aporta proves clau que han d'impulsar l'acció internacional per a evitar el genocidi

© Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Image

Amnistia Internacional celebra el nou informe de la relatora especial de l'ONU sobre la situació dels drets humans en els Territoris Palestins Ocupats, que conclou que existeixen “motius raonables” per a creure que s'ha aconseguit el llindar que assenyala la comissió del delicte de genocidi per Israel. La secretària general d'Amnistia Internacional, Agnes Callamard, ha declarat avui, quan el Consell de Drets Humans de l'ONU es reuneix per a analitzar els resultats de l'informe:
 
“És un informe clau, i ha de servir de crida urgent a l'acció per als Estats, que han de complir amb les seves obligacions en aplicació de la Convenció sobre el Genocidi i prendre mesures concretes per a protegir la població palestina actualment a Gaza".
 
Cal actuar ja per evitar el genocidi. Els altres Estats han d'exercir pressió política sobre les parts bel·ligerants perquè apliquin la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU aprovada ahir, que exigeix un alto el foc immediat, i utilitzar la seva influència per a insistir que Israel la compleixi, la qual cosa implica que aturi els bombardejos i aixequi les restriccions a l'ajuda humanitària. Han d'imposar un embargament integral d'armes a totes les parts en el conflicte, i també pressionar Hamàs i altres grups armats perquè alliberin tots els ostatges civils.
 
“L'informe arriba dos mesos després que el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) emetés una decisió en què advertia de l'existència d'un perill real de genocidi. Durant aquest temps, la situació a Gaza ha empitjorat exponencialment: han mort milers de persones palestines més i Israel ha continuat negant-se a acatar la sentència de la CIJ perquè es garanteixi la provisió de suficient ajuda humanitària a la població palestina, mentre una fam que no té causes naturals es fa més evident i amenaça la vida de cada cop més persones.>

Ajudar a evitar el genocidi també passa per donar suport a les iniciatives de rendició de comptes, com l'actual investigació del Tribunal Penal Internacional, i exercir la jurisdicció universal perquè els presumptes perpetradors de crims de dret internacional compareguin davant la justícia.

Agnes Callamard, Amnistia Internacional

“Ens fem ressò de les crides de l'informe de la relatora especial de l'ONU perquè es garanteixi el ple finançament de la UNRWA i es permeti a aquest organisme operar a tot Gaza, inclòs el nord del territori, on les autoritats israelianes estan negant l'entrada als seus camions".
 
“Ajudar a evitar el genocidi passa també per donar suport a les iniciatives de rendició de comptes, com la investigació que actualment du a terme la Fiscalia de la Cort Penal Internacional, i exercir la jurisdicció universal perquè els presumptes perpetradors de crims de dret internacional compareguin davant la justícia. Tots els Estats, especialment els aliats d'Israel, han de permetre l'accés a Gaza de la Comissió d'Investigació de l'ONU i altres observadors de drets humans independents".
 
Un alto el foc durador continua sent la millor manera d'aplicar les mesures provisionals de la CIJ per a evitar el genocidi i més crims i sofriment de la població civil. En els últims dies han cobrat força les crides al cessament dels combats: el Consell Europeu va exigir un alto el foc la setmana passada i el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar ahir una resolució exigint un alto el foc immediat durant les dues setmanes que queden fins al final del ramadà. Els Estats han de centrar ara els seus esforços en què aquestes crides esdevinguin una realitat.”>