Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: Les Forces Armades Àrabs Líbies estan "reprimint brutalment" la llibertat d'expressió i de reunió pacífica

Photo by Hazem Turkia/Anadolu Agency via Getty Images

L'Agència de Seguretat Interna -conjunt de poderosos grups armats que operen en zones controlades per les Forces Armades Àrabs Líbies- manté reclosos arbitràriament i en règim d'incomunicació almenys nou manifestants pacífics i un periodista que havien participat en una protesta a Sirte.

El 19 de març, unes 30 persones van participar en una manifestació a Sirte en què es demanava a la comunitat internacional i a les autoritats locals que indemnitzessin les víctimes dels atacs aeris efectuats per l'OTAN el 2011. L'anàlisi de tres vídeos de la manifestació i els testimonis presencials indiquen que aquesta va ser pacífica. En el termini d'una setmana, un periodista i almenys 10 manifestants van ser detinguts per homes armats.

"La detenció arbitrària d'aquests manifestants pacífics per exigir justícia i reparació en relació al conflicte armat de 2011 posa de manifest el nivell d'intolerància de les Forces Armades Àrabs Líbies i dels grups armats vinculats  cap a qualsevol activisme independent, encara que no sigui crític amb el seu govern. Les Forces Armades Àrabs Líbies han de garantir immediatament l'alliberament de totes les persones detingudes únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica", ha manifestat Diana Eltahawy, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Les Forces Armades Àrabs Líbies i grups armats vinculats han intensificat elcontrol sobre el territori que ja dominaven. Durant els últims anys, les persones sospitoses de criticar o oposar-se al govern han estat abatudes a trets als carrers, sotmeses a desaparició forçada o empresonades. No obstant això, en comptes de retre comptes, l'Agència de Seguretat Interna a l'est de Líbia segueix treballant per al govern".

La nit de la manifestació i durant tota la setmana posterior, homes armats vinculats a l'Agència de Seguretat Interna van arrestar 10 membres de la tribu Gadadfa, que conforma la majoria de la població de Sirte, ciutat natal de l'exdirigent de Líbia Muamar el Gadafi, per participar en la protesta, i els van recloure en un lloc no revelat, segons testimonis presencials i familiars dels detinguts.

Algunes fonts van explicar a Amnistia Internacional que homes armats de l'Agència de Seguretat Interna van detenir homes a casa seva i en espais públics, en alguns casos cobrint-los el cap, propinant-los cops i emportant-se'ls amb automòbils sense distintius. L'Agència de Seguretat Interna va alliberar un dels detinguts dies després de la manifestació adduint motius de salut.

Ali al Refawi, un periodista que estava cobrint la manifestació per al canal de televisió 218TV, figura entre les persones que romanen detingudes actualment. Va ser arrestat el 26 de març per uns homes armats i traslladat a un lloc no revelat.

L'Agència de Seguretat Interna també va citar i va interrogar sobre la seva participació en la protesta a altres persones, entre elles dones, que s'havien manifestat. Un membre de la tribu Gadadfa va explicar que l'Agència de Seguretat Interna li va dir que les Forces Armades Àrabs Líbies havien ordenat reprimir la protesta.

Aquesta és la tercera onada de detencions contra residents de Sirte des de la presa del poder per les Forces Armades Àrabs Líbies el 2020. Al novembre de 2021, l'Agència de Seguretat Interna va arrestar almenys 13 homes per la seva presumpta participació en una manifestació de suport a la candidatura de Saif al Islam al Gadafi per a les eleccions presidencials que en l'actualitat s'han ajornat indefinidament. Van quedar en llibertat el 19 de novembre. Al gener de 2020, les Forces Armades Àrabs Líbies van arrestar diversos manifestants després de les protestes contra el seu comandant, Khalifa Heftar.

Les persones residents a Sirte també van expressar a Amnistia Internacional la seva preocupació per les represàlies de l'Agència de Seguretat Interna als qui parlaven amb organitzacions internacionals. Unes altres es van negar a parlar, per temor a la vigilància.

El 20 de febrer de 2022, una delegació d'Amnistia Internacional va visitar Sirte. L'alcalde de Sirte, Mokhtar al Madani, flanquejat per diversos membres de l'Agència de Seguretat Interna i altres agents d'intel·ligència libis vestits de civil, va explicar a la delegació de l'organització poc després de la seva arribada que les autoritats locals no permetrien reunions amb persones residents ni parlar en privat amb elles. Al llarg de tota la visita de la delegació, els qui la conformaven van estar acompanyats de nombrosos membres de l'Agència de Seguretat Interna i altres agents d'intel·ligència vestits de civil, que els van fustigar i els van impedir parlar amb ningú en privat.

La Missió d'Investigació sobre Líbia de l'ONU, establerta pel Consell de Drets Humans per investigar els abusos i violacions del dret internacional dels drets humans i el dret internacional humanitari comeses a Líbia des del 2016, va publicar el 28 de març de 2022 el seu segon informe, en el qual exposava una llarguíssima llista de greus abusos contra els drets humans comeses impunement en tot el país, incloses les restriccions de la llibertat de reunió i d'expressió, i en el qual se citaven les detencions a Sirte.

"La realitat a Sirte és només una aterridora mostra de la vida sota el domini de les Forces Armades Àrabs Líbies i grups armats vinculats, que han reprimit brutalment el dret a la llibertat d'expressió, d'associació i de reunió pacífica, i han fet callar totes les veus dissidents. La comunitat internacional ha d'ampliar la Missió d'Investigació de l'ONU més enllà de juny de 2022 perquè pugui seguir investigant aquests abusos", ha declarat Diana Eltahawy.

Informació complementària

Des de l'alçament contra l'exdirigente del país Muamar el Gadafi el 2011, Sirte ha estat testimoni de múltiples conflictes armats, inclòs el conflicte contra el grup armat anomenat Estat Islàmic.

Les Forces Armades Àrabs Líbies i els grups armats vinculats es van fer amb el control de Sirte al gener de 2020 i des de llavors han exercit el control efectiu de la ciutat.

A l'oest de Líbia opera una entitat independent també denominada Agència de Seguretat Interna, dirigida per Lotfi al Harari i sotmesa en teoria a l'autoritat del primer ministre del Govern d'Unitat Nacional.

Després que les autoritats líbies no organitzessin eleccions al desembre de 2021, el Parlament de Líbia va votar l'1 de març a favor que es constituís un nou govern liderat per Fathi Bashagha, en un context de controvèrsies entorn del procés de votació. No obstant això, el primer ministre del Govern d'Unitat Nacional amb seu a Trípoli, Abdelhamid Debibah, segueix en el càrrec i ha promès organitzar eleccions en 2022.