Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: la renovació de l'acord sobre migració confirma complicitat d'Itàlia en la tortura de migrants i refugiades

© Taha Jawashi/Getty Images

La decisió del govern italià d'ignorar els terribles abusos que s'infligeixen a desenes de milers de persones a Líbia i renovar l'acord Itàlia-Líbia que reté les persones migrants en un país assolat per la guerra és una mostra vergonyosa de tot el que estan disposats a fer els governs de la UE per impedir que les persones refugiades i migrants arribin a les costes d'Europa.

El 2 de febrer, exactament tres anys després de la seva signatura, es prorrogarà sense modificacions tres anys més el memoràndum d'entesa sobre migració entre Itàlia i Líbia. Segons l'acord, Itàlia ajuda a les autoritats marítimes líbies a interceptar embarcacions en el mar i retornar les persones a centres de detenció de Líbia, on són recloses il·legítimament i sofreixen abusos greus, incloses violacions i tortures.

"En els tres anys transcorreguts des que es va signar l'acord inicial, almenys 40.000 persones, entre les quals milers de menors d'edat, han estat interceptades en el mar, retornades a Líbia i exposades a un patiment inimaginable. Entre aquestes persones, les 947 persones interceptades només aquest mes", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa.

"No s'entén que, tot i les proves del patiment que s'infligeix com a resultat directe d'aquest acord abominable i a l'escalada del conflicte a Líbia, Itàlia estigui disposada a renovar-lo. Itàlia ha d'exigir que Líbia posi en llibertat totes les persones refugiades i migrants actualment recloses en els seus centres de detenció i tancar aquests centres d'una vegada".

Les persones migrants i sol·licitants d'asil recloses en centres de detenció estan en condicions terribles i pateixen abusos greus que inclouen la tortura i la violació, així com l'amuntegament. A més, les seves vides segueixen en perill a causa de la intensificació del conflicte en curs. El 30 de gener, l'ACNUR va anunciar que suspenia les seves operacions al Centre de Reunió i Sortida, centre de trànsit inaugurat fa amb prou feines un any a Trípoli, per temor per la seguretat i la protecció de les persones que eren a les  instal·lacions.

El memoràndum d'enteniment es va signar inicialment en un intent d'impedir que les persones refugiades i migrants arribessin a les costes d'Itàlia retenint-les a Líbia. Itàlia va acordar instruir, equipar i donar suport a la Guàrdia Costanera Líbia i a altres autoritats líbies amb la finalitat de permetre'ls interceptar persones en el mar i retornar-les a Líbia.

Tots dos governs van decidir prorrogar l'acord a l'octubre de 2019. El govern italià s'havia compromès al principi a negociar reformes per abordar la difícil situació de les persones refugiades i migrants a Líbia; no obstant això, ara ha anunciat que, malgrat no haver aconseguit les reformes, seguirà cooperant amb Líbia.

"Desenes de milers de persones refugiades i migrants estan retingudes en una zona on el conflicte s'intensifica. Aquells qui miren de fugir per mar corren el risc de ser interceptades i retornades a centres de detenció, sovint en zones de conflicte. En donar suport a les autoritats líbies en les seves iniciatives per posar fi a les travessies per mar i retenir les persones a Líbia, Itàlia s'ha convertit en còmplice d'aquest abús", conclou Marie Struthers.

"Els governs italià i libi han d'acordar actualitzar les condicions de la seva cooperació, centrant-se en la protecció de les persones refugiades i migrants, l'evacuació de les quals estan recloses actualment en centres de detenció i la creació de vies segures i legals per arribar a Europa".

Informació complementària

El 2 de juliol de 2019, desenes de persones migrants i refugiades van perdre la vida i van resultar ferides després d'un atac aeri contra un centre de detenció pertanyent a la Direcció general per a la Lluita contra la Migració Il·legal. Fins avui, ningú ha retut comptes per l'atac.