Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líban: cal posar fi a les detencions arbitràries i pallisses a manifestants

Les Forces de Seguretat Interna libaneses, inclosa la policia antidisturbis, van fer ús excessiu i il·lícit de la força contra manifestants els dies 14 i 15 de gener a la nit, quan van sotmetre a desenes de persones a brutals pallisses i van practicar nombroses detencions arbitràries de gent que protestava pacíficament després de dues nits d'enfrontaments amb una minoria de manifestants. Lynn Maalouf, directora d'investigació per a l'Orient Mitjà d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"El que hem presenciat en els dos últims dies és un alarmant atemptat contra la llibertat de reunió i d'expressió. Les forces de seguretat van colpejar brutalment a manifestants, als qui van arrossegar pel carrer fins a la comissaria de policia, van insultar i maltractar; també van disparar gran quantitat de gas lacrimogen en zones residencials.

"Els actes d'una minoria de manifestants que destrossin bancs o llancin pedres no són mai justificació de l'ús excessiu de la força i detencions massives per part dels cossos encarregats de fer complir la llei. Ens preocupa molt també que en els dos últims dies les forces de seguretat ataquessin el menys a vuit fotoperiodistes i càmeres, als qui van amenaçar i van copejar, a més de destruir-l'equip.

"Fa més de 90 dies que van començar les protestes, majoritàriament pacífiques, i és evident que les autoritats libaneses no han abordat les demandes dels manifestants ni la seva preocupació pels efectes de la crisi econòmica. Demanem a les autoritats que posin fi immediatament a l'ús excessiu de la força, deixin de seguida en llibertat a tota persona detinguda per manifestar-se pacíficament i facin retre comptes de manera imparcial i transparent als responsables d'ús arbitrari o indegut de la força.

Informació complementària

El Comitè d'Advocats Defensors de Manifestants al Líban calcula que les forces de seguretat han detingut més de 100 persones a tot el país, entre elles cinc menors de 18 anys, des de dimarts a la nit. La Creu Roja libanesa ha informat que dimecres a la nit van resultar ferides un total de 47 persones, 37 de les quals van ser portades a hospitals pròxims. El recent agreujament de la situació es va produir al declarar els manifestants una "setmana d'ira", en resposta a la creixent crisi econòmica i al que qualifiquen de manca de mesures significatives de les autoritats per abordar-la. El 17 d'octubre de 2019 van esclatar protestes a tot el país en contra una classe dirigent acusada de portar al Líban al seu pitjor crisi econòmica des del conflicte armat del 1975-1990.