Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líban: Les autoritats han de permetre que prossegueixi la investigació sobre l'explosió mortal de Beirut de 2020

© ANWAR AMRO/AFP via Getty Images

En resposta a la notícia que les autoritats libaneses es neguen a permetre que el jutge Tarek Bitar reprengui la seva investigació nacional sobre l'explosió mortal produïda a Beirut, fins i tot després d'haver presentat una detallada anàlisi jurídica que l'avala, Aya Majzoub, directora adjunta del Programa Regional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

“Les autoritats libaneses han obstruït de manera descarada i sistemàtica la cerca de justícia en el cas de l'explosió de Beirut, protegint els polítics en comptes de defensar els drets de les persones supervivents, les famílies de les víctimes i tots els residents de Beirut.

L'anàlisi jurídica del jutge Bitar ofereix una via clara per exigir que es faci justícia, però lesautoritats opten per ignorar-la deliberadament i abusen del seu poder per eludir l'obligació de retre comptes i obstaculitzar la investigació. Utilitzen la legislació com a instrument per protegir alts càrrecs que haurien de donar explicacions, mentre que assetgen sense descans i detenen familiars de les víctimes, que lluiten amb valentia perquè es faci justícia.

Les persones supervivents de l'explosió, les famílies dels qui van perdre la vida en la tragèdia i els residents de Beirut mereixen que els responsables d'aquesta devastadora situació rendeixin comptes. En lloc d'interposar obstacles addicionals, el govern ha de prendre totes les mesures necessàries per a vetllar que la investigació nacional pugui continuar endavant sense ingerències polítiques, amb la finalitat de complir l'obligació de garantir la reparació de les violacions del dret a la vida”.

Informació complementària

El fiscal del Tribunal de Cassació ha emès avui un comunicat en què afirma que considerarà “inexistent” l'anàlisi jurídica de Bitar relatiu a la represa de la investigació sobre l'explosió de Beirut, que va matar més de 200 persones l'agost de 2020.

Segons el publicat avui en diversos mitjans de comunicació libanesos, el jutge Bitar ha imputat diversos alts càrrecs libanesos per l'explosió —entre els quals el general de divisió Abbas Ibrahim, cap de la Direcció de Seguretat General, i el general de divisió Tony Saliba, cap de l'aparell de la Seguretat de l'Estat— i ha ordenat la posada en llibertat de cinc persones que estaven detingudes des de 2020.

Els polítics acusats en el cas de l'explosió de Beirut han presentat més de 25 sol·licituds per a inhabilitar Tarek Bitar i altres jutges involucrats en el procés, la qual cosa ha provocat la suspensió de la investigació en repetides ocasions. El cas porta paralitzat des de desembre de 2021 a causa dels recursos interposats.

Mentrestant, des d'agost i setembre de 2020 s'ha detingut almenys 17 empleats públics —en la seva majoria de nivell mitjà i baix— en relació amb el cas, en condicions que aparentment violen els seus drets a les garanties processals, inclòs el dret de qualsevol persona que es troba en presó preventiva a un judici ràpid o a ser posada en llibertat, així com a una revisió judicial independent de l'ordre de detenció.

El juny de 2021, Amnistia Internacional i una coalició de més de 100 organitzacions libaneses i internacionals, a més de supervivents i familiars de les víctimes, van escriure al Consell de Drets Humans de l'ONU per a exigir una investigació internacional sobre l'explosió de Beirut.

L'agost de 2022, més d'una vintena de diputats libanesos van demanar també al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que organitzés una missió d’investigació internacional sobre l'explosió.