Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'exèrcit rus llança atacs indiscriminats durant la invasió d'Ucraïna

Photo: ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images
  • La investigació d'Amnistia Internacional verifica violacions del dret internacional humanitari.
  • Els atacs russos podrien constituir crims de guerra.
  • Les afirmacions russes que utilitza armament de precisió són manifestament falses.

La invasió russa d'Ucraïna s'ha caracteritzat pels atacs indiscriminats en zones civils i els bombardejos contra objectes protegits com ara hospitals. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, després de documentar tres incidents que, segons creu, han matat almenys sis civils i han ferit almenys 12 més. Els atacs indiscriminats violen el dret internacional humanitari (les lleis de la guerra) i poden constituir crims de guerra.

"L'exèrcit rus ha mostrat un flagrant menyspreu per les vides civils en utilitzar míssils balístics i altres armes explosives amb efectes en una àmplia superfície en zones densament poblades. Alguns d'aquests atacs poden ser crims de guerra. El govern rus, que afirma falsament que només utilitza armament de precisió, ha d'assumir la responsabilitat d'aquests actes", ha declarat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

"Les tropes russes han de deixar immediatament de llançar atacs indiscriminats contraris a les lleis de la guerra. El constant ús de míssils balístics i altres armes explosives de poca precisió que causen morts i ferides de civils és inexcusable".

Atacs indiscriminats

L'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia Internacional va analitzar dades digitals -incloses fotos i imatges de vídeo i de satèl·lit- de tres d'aquests atacs llançats en les primeres hores de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer. Els atacs van tenir lloc a Vuhledar, Khàrkov i Uman.

En l'atac més mortífer documentat per Amnistia Internacional, llançat aproximadament a les 10.30 del matí, hora local, un míssil balístic va caure prop d'un hospital a Vuhledar, regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna. Va matar quatre civils i va ferir-ne deu. Segons una font local que va parlar amb l'equip d'investigació d'Amnistia Internacional, van morir dues dones i dos homes, i entre les persones ferides hi havia sis membres del personal sanitari. En analitzar les fotos de les restes del projectil vinculat a l'incident, l'investigador d'armes d'Amnistia Internacional va determinar que en l'atac s'havia utilitzat un míssil balístic 9M79 Tochka. Aquestes armes són extremadament imprecises, i habitualment fallen el seu objectiu per mig quilòmetre o més; mai han d'utilitzar-se en zones poblades.

Un altre dels atacs es va dur a terme aproximadament a les 8 del matí, hora local, a la regió de Khàrkov, nord-est d'Ucraïna. L'objectiu probable era la propera base aèria de Txuhuiv però, en lloc de la base, el projectil rus va aconseguir un edifici residencial: va causar grans danys per foc i, pel que sembla, va matar almenys un civil i va ferir almenys dues dones, també civils. L'únic cràter que va deixar en el terra entre els edificis d'apartaments indica que el projectil era molt probablement un únic coet o míssil de gran grandària.

En un altre atac ocorregut a les 7 del matí del 24 de febrer an Uman, regió de Txerkasy, sembla que un civil va morir per un bombardeig que va danyar també un restaurant proper.

L'Assemblea General de l'ONU ha de celebrar una reunió d'emergència

La verificació realitzada per Amnistia Internacional de l'ús d'atacs indiscriminats per part de les forces russes en les seves operacions militars a Ucraïna proporciona proves irrefutables de violacions del dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans.

Està previst que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reuneixi avui per debatre la situació, i el més probable és que Rússia veti qualsevol resolució presentada per altres Estats membres. Per això, Amnistia Internacional demana que se celebri una reunió d'emergència de l'Assemblea General de l'ONU.

"Si el Consell de Seguretat queda paralitzat pel veto, és el moment que intervinguin tots els membres de l'ONU", ha manifestat Agnès Callamard.

"Demanem a l'Assemblea General de l'ONU que es reuneixi en una sessió d'emergència i adopti una resolució en la qual denunciï l'atac il·legal de Rússia i demani la fi de totes les violacions de drets humans i del dret humanitari. Estan en joc la vida, la seguretat i el benestar de milions de civils".