Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les sol·licituds al TPI per dictar la detenció de Netanyahu, Sinwar i altres alts càrrecs israelians i de Hamàs, pas fonamental per aconseguir justícia

© Selman Aksunger/Anadolu via Getty Images

Davant la notícia que la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) ha sol·licitat ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, i els dirigents de Hamàs, Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh per crims de guerra i crims de lesa humanitat comesos a Israel i a l'Estat de Palestina, concretament a la Franja de Gaza ocupada, des d'almenys el 7 d'octubre de 2023, Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Ningú està per sobre del dret internacional: ni dirigents de grups armats, ni càrrecs governamentals —elegits o no— o militars. Cap persona, amb independència de la causa que defensi, està per sobre de la llei.

La mesura adoptada per la Fiscalia del TPI transmet un missatge important a totes les parts del conflicte dins i fora de Gaza, i és que hauran de retre comptes pels danys ruïnosos causats a la població de Gaza i Israel.

Els presumptes responsables de crims de dret internacional a Israel i els Territoris Palestins Ocupats han de ser jutjats i obligats a retre comptes, amb independència del poder que tinguin o el lloc d'autoritat que ocupin.

A més, la sol·licitud d'ordres de detenció per la Fiscalia del TPI davant la situació en l'Estat de Palestina és una oportunitat llargament esperada per a posar fi al cercle viciós d'impunitat que ha imperat durant dècades a Israel i els Territoris Palestins Ocupats, i per a restablir la credibilitat del sistema de justícia internacional en el seu conjunt.

Tots els Estats han de respectar la legitimitat del Tribunal i abstenir-se de tot intent d'intimidar o pressionar-ne els magistrats perquè aquests puguin fer la seva feina amb plena independència i imparcialitat.

Mentre la Fiscalia continua les seves investigacions, la Sala de Qüestions Preliminars haurà d'examinar sense demora i prendre una decisió sobre aquestes primeres sol·licituds d'ordres d'arrest. Tots els Estats, inclosos els que no són parts en l'Estatut del TPI, han de respectar aquesta decisió. Quan els magistrats de la Cort aproven una ordre de detenció, tots els Estats Parts en l'Estatut han de garantir el compliment d'aquesta ordre.”

Informació complementària

En les sol·licituds presentades per a demanar ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, s'al·leguen crims de guerra de causar inanició a la població civil, realitzar atacs directes a civils així com homicidi intencional i causar deliberadament gran sofriment, i crims de lesa humanitat d'extermini —fins i tot causant inanició— i persecució, entre altres, conformement a l'Estatut de Roma, comesos en la Franja de Gaza almenys des del 8 d'octubre de 2023.

Quant als dirigents de Hamàs, Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh, la Fiscalia al·lega crims de lesa humanitat i crims de guerra d'extermini, assassinat, violació i altres formes de violència sexual, presa d'ostatges i actes de tortura i altres maltractaments en el context de captivitat, entre altres.

Aquestes sol·licituds encara han de ser examinades i aprovades per la Sala de Qüestions Preliminars del Tribunal perquè es dictin les ordres de detenció. La Fiscalia va afegir que hi ha investigacions en curs. Això vol dir que podria haver-hi més sol·licituds, contra altres persones i per altres presumptes crims.

Amnistia Internacional porta temps demanant a la Fiscalia del TPI que adopti immediatament mesures concretes per a accelerar la investigació oberta al març de 2021 en relació amb possibles crims segons l'Estatut de Roma de la CPI comesos des del 13 de juny de 2014 a Gaza i Cisjordània, inclòs Jerusalem Oriental. El 29 d'octubre i de nou al novembre de 2023, la Fiscalia de la CPI va emetre tardanament declaracions que confirmaven que la investigació en curs sobre la situació en Palestina abraçaria els actes comesos per tots els bàndols a Israel i els Territoris Palestins Ocupats a partir del 7 d'octubre.

Fins ara, les autoritats israelianes no han dut a terme investigacions ràpides, exhaustives i independents sobre els crims de guerra i altres violacions de drets humans comeses per l'exèrcit israelià en tots els Territoris Palestins Ocupats. I les autoritats palestines no han investigat els crims i violacions de drets humans comesos per Hamàs i altres grups armats.

Les proves recopilades per Amnistia Internacional demostren que les forces israelianes estan cometent violacions flagrants del dret internacional humanitari des del 7 d'octubre de 2023, mitjançant atacs indiscriminats o directes contra civils i contra béns de caràcter civil en la Franja de Gaza ocupada, que han de ser investigats com a crims de guerra. Les autoritats israelianes tampoc han acatat les mesures dictades pel Tribunal Internacional de Justícia per a prevenir el genocidi impedint deliberadament l'accés a ajuda humanitària suficient. Amnistia Internacional ha documentat així mateix atacs indiscriminats o directes contra civils i béns de caràcter civil perpetrats per les forces armades israelianes durant els conflictes de 2008-2009, 2014 i 2021.

L'organització de drets humans també ha documentat violacions del dret internacional comeses per Hamàs i altres grups armats palestins des del 7 d'octubre, inclosos homicidis deliberats de civils, presa d'ostatges i atacs indiscriminats amb coets contra Israel. Amnistia Internacional demana a Hamàs i altres grups armats palestins que posin en llibertat sense condicions tots els civils que continuen retinguts com a ostatges a Gaza. La presa d'ostatges és un crim de guerra. Amnistia Internacional ha documentat de manera sistemàtica violacions del dret internacional comeses per Hamàs i altres grups armats a Gaza, que inclouen tortura i altres maltractaments, atacs indiscriminats amb coets contra Israel i altres atacs que han causat morts de palestins en la Franja de Gaza ocupada.