Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les grans empreses han d’actuar de manera contundent per reduir les emissions de diòxid de carboni i limitar el canvi climàtic

© Lukas Schulze/Getty Images

En resposta a la investigació publicada avui sobre 51 grans empreses que han mostrat que estan actuant de manera molt limitada per reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle amb l’objectiu de mantenir l’escalfament global dins de l’objectiu acordat internacionalment d’1,5ºC aquest segle, Candy Ofime, investigadora sobre justícia climàtica d’Amnistia Internacional, ha declarat.

“Les poblacions més afectades per l’escalfament global són les comunitats marginades que viuen en primera línia la crisi climàtica. Aquestes conclusions mostren que aquells que es troben amb situació més alta de risc continuaran pagant el preu d’una cultura d’irresponsabilitat climàtica empresarial fomentada en juntes directives que es troben a milers de quilòmetres de distància”.

“En lloc d’emprendre les accions urgents que es necessiten per impedir que la crisi climàtica s’agreugi i es violin els drets humans de milers de milions de persones, moltes grans empreses tracten d'enganyar a consumidors, accionistes i als contribuents amb un ‘rentat d’imatge verda i promeses buides’”

“Aquestes promeses inclouen plans incomplets per reduir marginalment les emissions, l’ús de tecnologies no demostrades o dubtosos recomptes de carboni o programes de compensació. Mentrestant, moltes empreses del sector dels combustibles fòssils segueixen ampliant les seves operacions i actuant com sempre”.

“Els governs han d’intervenir de manera urgent per adoptar normatives i polítiques que obliguin als grans actors empresarials, molts dels quals són propietat de l’Estat o estan suportats per aquest, a accelerar les reduccions reals d’emissions, i actuar amb fermesa contra aquells que no actuïn per mitigar l’escalfament global”.

Informació complementària

El Monitor de Responsabilitat Climàtica Operativa (Corporate Climate Responsability Monitor), un estudi anual elaborat pel NewClimate InstituteiCarbon Market Watch, va examinar els compromisos climàtics pel 2030 de 51 grans empreses de sectors de l’automoció, l’energia, la moda, l’agricultura i la venta al detall.

Els estudis han mostrat que el 80% de les emissions de diòxid de carboni entre el 2016 i el 2022 corresponen a 57 empreses de ciment o del sector dels combustibles fòssils. Shell recentment va retallar els seus objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle i, actualment, està apel·lant contra una sentència del 2021 del tribunal neerlandès que li ordena reduir les seves emissions absolutes de carboni, incloses les procedents dels productes de petroli i gas que venen, en un 45% d’aquí al 2030. Amnistia Internacional demana una eliminació gradual completa, ràpida, justa i finançada dels combustibles fòssils i una transició justa cap a les energies renovables.