Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les forces armades israelianes no poden continuar matant amb impunitat palestins com Shireen Abu Akleh

© Mustafa Hassona/Anadolu Agency via Getty Images

Davant la decisió del departament de Justícia dels Estats Units d'obrir una investigació de l’FBI sobre els trets que van posar fi a la vida de la periodista palestino-nord-americana Shireen Abu Akleh el maig de 2022, Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha afirmat:

Shireen Abu Akleh era una icona del periodisme que va dedicar gran part de la seva vida a donar veu a les històries de la població palestina. Encara que celebrem aquesta nova iniciativa perquè es faci justícia pel seu homicidi, compartim la petició de la família Abu Akleh que la investigació de l’FBI sigui realment independent i exhaustiva, i que la rendició de comptes arribi fins a la cúpula de la cadena de comandament militar israelià. Les forces israelianes no poden continuar matant amb impunitat civils palestins.

La mort de Shireen Abu Akleh no va ser un incident aïllat: és una de les 125 persones palestines que han mort a mans d'autoritats israelianes a Cisjordània durant aquest any. Aquests homicidis, que en la seva majoria tenen lloc en el context d'operacions i incursions policials, formen part del sistema d'apartheid, basat en l'opressió violenta i crims de dret internacional. Qualsevol govern que es preocupi per la justícia i els drets humans ha de pressionar les autoritats israelianes perquè desmantellin el sistema d'apartheid i prenguin mesures perquè les autoritats israelianes rendeixin comptes.

Donat el clima d'impunitat que preval a Israel, reiterem la nostra crida a tots els Estats, inclòs el dels Estats Units, perquè donin suport a la investigació de la Cort Penal Internacional sobre la situació a Palestina. Continuarem reclamant justícia per a Shireen Abu Akleh —i per a totes les persones palestines que han estat víctimes d'homicidis il·legítims de les forces israelianes— durant el temps que sigui necessari”.

Informació complementària

Les autoritats israelianes no han obert una recerca criminal sobre l'homicidi de Shireen Abu Akleh, i no s'han presentat càrrecs contra ningú. Poc després de la mort de Shireen, les forces armades israelianes van obrir una “investigació operativa” interna que va concloure al setembre que “no [era] possible determinar de manera inequívoca l'origen dels trets que va rebre”. La declaració de les forces armades afirmava que encara que existien “moltes possibilitats” que Shireen hagués estat disparada “accidentalment” per trets israelians, no havien trobat res que justifiqués l'obertura d'una recerca de la Policia Militar.

Aquest mateix any, l'anàlisi elaborat per l'organització israeliana Yesh Din va revelar que, el 2019-2020, les persones palestines tenien només un 2% de probabilitats que una denúncia judicial donés lloc a un judici penal del soldat que els havia causat danys. L'informe d'Amnistia Internacional de febrer de 2022El apartheid de Israel contra la población palestina: Cruel sistema de dominación y crimen de lesa humanidad documenta com els homicidis il·legítims són elements d'un sistema que, segons el dret internacional, equival a l’apartheid.