Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les delegacions de la COP27 que lluiten per la justícia climàtica també han de denunciar la cruel agressió d'Egipte contra els drets humans

Ana Fernandez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

La secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, assistirà a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) en Sharm El Sheij del 6 al 18 de novembre de 2022, i està disponible per a entrevistes sobre la necessitat de centrar les decisions climàtiques en els drets humans i en l'actual crisi de drets humans d'Egipte.

A més d'instar que s'emprengui una acció significativa, coordinada i global per a abordar la crisi climàtica, Amnistia Internacional demana als i les líders mundials que demostrin públicament la seva solidaritat amb l'assetjada societat civil d'Egipte i pressionin les autoritats egípcies perquè posin fi a la seva agressió contra els drets humans, que ja fa anys que dura.

La vigília de la seva visita, Agnès Callamard ha manifestat:

“És força senzill: pel que fa a la crisi climàtica global, ja no podem permetre'ns el luxe de perdre temps. El buit per a mantenir les temperatures mitjanes globals dins d'1,5 °C s'està tancant ràpidament i, mentre es tanca, el món s'enfronta a inundacions, sequeres i incendis que provoquen migració forçada i fam, així com nous conflictes i morts. La COP27 és una oportunitat clau per revertir aquesta tendència i no ha de malbaratar-se en un teatre de promeses falses i simulació”.

“Encara que l'acció sobre el canvi climàtic requerirà una gran quantitat de planificació i coordinació, les negociacions no han d'empantanar-se en detalls tecnocràtics i perdre de vista els éssers humans que estan en primera línia de la crisi climàtica.”

“El canvi climàtic és una crisi de drets humans i la realització de tots aquests drets, inclòs el dret a la llibertat d'expressió, reunió pacífica i associació, és fonamental per garantir una transició ràpida i justa cap a una economia sense emissions de carboni i unes societats resilients.”

“Cap Estat pot afirmar que és un actor creïble a l'hora d'abordar la crisi climàtica mentre continua endurint la seva asfíxia a la societat civil. Les autoritats egípcies han comès innombrables crims de dret internacional, com a tortura, homicidis il·legítims i desaparició forçada. Al país s'han silenciat gairebé totes les veus independents i crítiques.”

Durant la seva estada a Egipte, Agnès Callamard demanarà a les delegacions de la COP27 que:

· Situïn els drets humans, inclosos els drets laborals i els drets dels pobles indígenes, en el centre de totes les negociacions i decisions de la COP27.

· Protegeixin l'objectiu de 1,5 revisant i actualitzant els objectius de reducció d'emissions per a 2030 amb la finalitat de garantir que són totalment compatibles amb l'imperatiu de 1,5 °C.

· Es comprometin a eliminar gradualment els combustibles fòssils de manera ràpida i equitativa i a no dependre dels mercats de carboni i dels mecanismes d'eliminació de carboni.

· Creïn un pla perquè els Estats rics augmentin les contribucions per a finançar l'atenuació del canvi climàtic i la seva adaptació.

· Estableixin un mecanisme financer per a proporcionar suport i reparació oportuns per a les persones i comunitats els drets de les quals hagin estat violats a conseqüència de pèrdues i danys ocasionats per la crisi climàtica.

· Ofereixin la seva solidaritat a les organitzacions de drets humans egípcies i reiterin les crides formulades en la Petició a la COP27 realitzada per aquestes organitzacions perquè s'alliberi a totes les persones detingudes arbitràriament i s'obri l'espai cívic a Egipte.

Amnistia Internacional observarà de prop el control policial de les manifestacions per part de les autoritats egípcies, així com el tracte i les possibles represàlies al fet que les autoritats sotmetin a activistes ambientals i a defensors i defensores dels drets humans durant i després de la COP27. Les organitzacions han tractat de concertar reunions amb les autoritats egípcies i han demanat accés a presons on es mantenen recloses a milers de persones per motius polítics. Amnistia Internacional insta les delegacions dels Estats a plantejar a les autoritats egípcies els motius de preocupació en matèria de drets humans, d'acord amb les demandes formulades pels grups egipcis independents de drets humans en la seva petició.

Informació complementària

La COP27 se celebra enmig de la preocupació el fet que les autoritats egípcies i la CMNUCC no han acreditat grups egipcis independents de drets humans per a la cimera. Altres obstacles per a la participació significativa d'una àmplia gamma de parts interessades inclouen els processos d'inscripció en registre obligatòria per a accedir a la Zona Verda, l'inassequible preu dels hotels i l'augment de la vigilància i els controls de seguretat. Les autoritats han ordenat que els treballadors sense habilitació de seguretat abandonin la ciutat o compleixin severes restriccions de la seva llibertat de circulació. La recent detenció d'almenys 118 persones fins al 31 d'octubre únicament al Caire guarda relació amb les crides a protestar durant la COP27, i la proliferació d'actuacions policials en les quals es dona l'alt a l'atzar i de registres il·legals de telèfons a la recerca de contingut crític són un negre recordatori de la repressió generalitzada de la societat civil a Egipte.