Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les cruels polítiques de migració europees deixen les persones refugiades atrapades a Líbia

Un any després de la indignació internacional provocada per les impactants imatges que mostraven la compravenda d'éssers humans a Líbia, la situació de les persones refugiades i migrants en aquest país segueix sent desoladora, i en alguns aspectes ha empitjorat, segons ha declarat Amnistia Internacional.

Un document publicat avui per l'organització posa de manifest com les polítiques dels Estats membres de la UE per frenar la migració, juntament amb l'insuficient nombre de places de reassentament que ofereixen, segueixen alimentant un cercle viciós d'abusos, en mantenir atrapades milers de persones refugiades i migrants en condicions terribles als centres de detenció de Líbia.

"Un any després que les imatges que mostraven la compravenda d'éssers humans com si fossin mercaderia commoguessin al món, la situació de les persones refugiades i migrants a Líbia segueix sent desoladora", ha declarat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Les cruels polítiques dels Estats de la UE per contenir l'afluència de persones que arriben a les costes europees, juntament amb el seu suport summament insuficient perquè les persones refugiades arribin en condicions de seguretat per rutes regulars, provoquen que milers de dones, homes, nens i nenes estiguin atrapats sense sortida a Líbia patint abusos terribles".

Als centres de detenció de Líbia, les persones migrants i refugiades estan habitualment exposades a patir tortura, extorsió i violació.

L'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) té registrades 56.442 persones refugiades i sol·licitants d'asil a Líbia i ha demanat reiteradament als governs d'Europa i d'altres parts del món que s'ofereixin a reassentar les persones refugiades que hi estan atrapades, fins i tot mitjançant la seva evacuació al Níger. No obstant això, 12 països han promès només 3.886 places de reassentament, i fins ara només han estat reassentades 1.140 persones refugiades des de Líbia i el Níger. Itàlia va evacuar directament 312 sol·licitants d'asil des de Líbia entre desembre de 2017 i febrer de 2018, però des de llavors no n'ha fet més fins al reassentament de 44 refugiats el 7 de novembre.

La UE ha bloquejat la migració al Mediterrani Central

En els últims dos anys els Estats membres de la UE han aplicat un seguit de mesures per bloquejar la migració a través del Mediterrani central, reforçant la capacitat de la Guàrdia Costanera Líbia per interceptar travesses per mar, arribant a acords amb les milícies a Líbia i obstaculitzant la feina de les ONG que duen a terme operacions de recerca i salvament.

Aquestes polítiques han contribuït al fet que el nombre de persones que creuen el Mediterrani central i arriben a Itàlia s'hagi reduït gairebé un 80%, passant de 114.415 entre gener i novembre de 2017 a només 22.232 en el que portem de 2018. Actualment hi ha unes 6.000 persones refugiades i migrants retingudes en centres de detenció a Líbia.

Com que la ruta del Mediterrani central ha quedat gairebé totalment tancada, i les autoritats líbies mantenen detingudes de forma il·legítima les persones refugiades i es neguen a lliurar-les a l'ACNUR, l'única forma de sortir dels centres de detenció libis és mitjançant l'evacuació a un altre país amb programes de l'ONU. en no oferir-se places de reassentament internacional, en els centres de detenció libis han quedat atrapades milers de persones refugiades que no poden tornar al seu país.

L'obertura d'un centre de tramitació de l'ACNUR a Líbia, promesa des de fa llarg temps, que oferiria seguretat a fins a 1.000 persones refugiades en permetre'ls sortir dels abusius centres de detenció i ser ressituades en un altre lloc, s'ha retardat una vegada i una altra. L'obertura d'aquest centre sens dubte seria un pas positiu, però només ajudaria una petita proporció de les persones refugiades detingudes i no és una solució sostenible.

"Els governs europeus fan tot el que poden per aturar les travesses marítimes i ajudar a la Guarda Costanera Líbia a interceptar la gent en el mar i enviar-la a coneguts centres de detenció, i alhora no ofereixen altres rutes de sortida del país a qui més ho necessiten, un fet catastròfic", ha afirmat Heba Morayef.

"Mentre Europa no ofereix a les persones que estan atrapades a Líbia en perill de patir abusos l'ajuda que necessiten desesperadament per salvar-se, és hora que les autoritats líbies assumeixin la responsabilitat de les seves terribles polítiques de detenció il·legítima i protegeixin els drets humans de totes les persones que es troben en el seu territori"

Cimera sobre Líbia a Palerm (Itàlia)

Els enfrontaments armats que va haver-hi a Trípoli entre agost i setembre d'aquest any també van contribuir a fer més perillosa la situació de les persones refugiades i migrants. Algunes d'aquestes persones recloses en centres de detenció van resultar ferides per bales perdudes. També va haver-hi casos en què els guàrdies van fugir dels centres de detenció per escapar dels atacs amb coets, deixant milers de persones tancades sense menjar ni aigua.

La publicació de les conclusions d'Amnistia Internacional coincideix amb una reunió de dirigents libis i d'altres parts del món que se celebrarà a Palerm (Itàlia) els dies 12 i 13 de novembre. Amb aquesta conferència internacional es pretén trobar solucions per abordar el punt mort polític en què es troba Líbia.

Amnistia Internacional demana a totes les persones que participen en la conferència que s'assegurin que els drets humans de totes les persones que es troben a Líbia, incloses les refugiades i les migrants, ocupen un lloc central en les negociacions.