Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: les autoritats no han de malbaratar diners en la fantasia del carbó 'net'

Christian Petersen-Clausen/ Getty Images

Segons els mitjans de comunicació, s'espera que el banc central de la Xina anunciï que permetrà oficialment el finançament amb bons verds de projectes de carbó que utilitzen tecnologies millorades per reduir la contaminació de l'aire, però que no informen de les emissions de carboni. En resposta a la notícia, William Nee, assessor d'estratègia sobre empreses i drets humans d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"El carbó net no existeix; la Xina està malgastant els diners en una fantasia. Aquesta desastrosa mesura animarà els inversors a seguir finançant els letals combustibles fòssils que fan que l'aire s'estigui tornant irrespirable a la Xina. Al voltant d'un milió de persones moren cada any a la Xina per la contaminació de l'aire, i aquesta iniciativa menyscabarà qualsevol avanç que faci el govern en la solució del problema. La contaminació i les emissions de carboni són part del mateix problema; cap govern que vulgui realment millorar la qualitat de l'aire ha de dedicar més fons al carbó"..

"El consum de carbó de la Xina ha augmentat per dos anys consecutius. Aquesta decisió complicarà els intents globals de reduir les emissions i afectarà els drets humans de persones de tot el món, que pagaran el preu de la temeritat xinesa".

"Instem les autoritats xineses que no prenguin aquesta mesura i garanteixin que només es destinaran bons verds a projectes que protegeixin veritablement el medi ambient. Assignar fons verds al carbó suposaria un nou i devastador pas enrere en la lluita global contra la crisi climàtica".

Informació complementària

Cap projecte de carbó compleix en l'actualitat, enlloc, les condicions necessàries per ser finançat amb l'emissió de bons verds. Aquesta mesura de la Xina faria incompatible les seves normes de finançament ambiental amb la protecció dels drets reconeguts pel dret internacional i amb l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.