Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Les autoritats iraquianes han d’anul·lar urgentment la nova legislació que penalitza les relacions entre persones del mateix sexe

Bandera Irisada

La legislació aprovada per les autoritats iraquianes que castiga les relacions entre persones del mateix sexe amb fins a 15 anys de presó és un altre cop dur per la comunitat LGBTI del país; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional. En resposta a la noticia, Razaw Salihy, investigadora d’Amnistia Internacional sobre Iraq, ha manifestat:

“A l'Iraq, les persones LGBTI suporten intimidació i violència incessants a mans d’actors armats que actuen amb absoluta impunitat i fustiguen, mutilen i maten obertament persones per la seva orientació sexual, real o percebuda.

Les recents reformes legals són un atac als drets humans i suposen una escalada alarmant de la campanya de les autoritats per endurir el control de les llibertats.

Les autoritats iraquianes han d’anul·lar immediatament aquesta legislació i garantir que es respectin els drets a la llibertat d’expressió i a la no discriminació de totes les persones del país, independentment del seu gènere o de la seva orientació sexual”.

Informació complementària

Durant els darrers anys, faccions polítiques de l'Iraq –sobre tot vinculades a milícies properes a l’Estat– han intensificat la seva condemna dels drets LGTBI, recorrent amb freqüència a l’acte de cremar banderes irisades i difonent afirmacions descabellades que vinculen la homosexualitat amb la propagació de malalties.

A l’agost, la Comissió Iraquiana de Comunicacions i Mitjans de Comunicació va ordenar a les plataformes de mitjans de comunicació substituir el terme “homosexualitat” per “desviació sexual” a les seves publicacions i difusions audiovisuals. L’esbós inicial de les reformes aprovat el 27 d’abril de 2024 incloïa la pena de mort per castigar l’homosexualitat. A més, la llei penalitza actes de definició molt general, estableix penes de presó per “promoure” les relacions entre persones del mateix sexe i, en el cas dels homes, per actuar “intencionadament” de manera “efeminada” i per practicar “l’adulteri amb més d’una persona”