1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

L'arbitrarietat policial durant l'estat d'alarma confirma la necessitat de reformar la Llei Mordassa

Acte d'Amnistia Internacional davant del Congrés/ Adolfo Luján
  • Cinquè aniversari de l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Ciutadana.
  • Nova investigació d'Amnistia Internacional sobre abusos policials durant l'estat d'alarma.
  • L'organització porta al Congrés dels Diputats 142.000 signatures per demanar la modificació urgent d'aquesta Llei que limita l'exercici de drets humans com la llibertat de reunió, d'expressió i informació.

La Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com aLlei Mordassa, és vigent des de l'1 de juliol de 2015, i des de llavors porta restringint de forma il·legítima drets humans com el dret a la llibertat d'expressió, reunió, manifestació i accés a la informació.

Amnistia Internacional ha confirmat en un nou informe presentat avui en un acte públic davant del Congrés dels Diputats que, durant l'estat d'alarma, ha continuat l'arbitrarietat de les forces de seguretat. Aquestes han aplicat la Llei Mordassa amb un enfocament principalment coercitiu i sense criteris clars d'actuació, especialment en el tracte amb persones vulnerables.

"Una de les lliçons més importants que ens ha deixat l'estat d'alarma és que cal reformar de manera urgent la Llei Mordassa, eliminant aquells articles que limiten l'exercici de drets humans com la llibertat de reunió, d'expressió i d'informació", assegura Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya.

Segons les dades facilitades pel Ministeri de l'Interior, durant l'estat d'alarma i fins al 23 de maig passat, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han imposat un total d'1.044.717 propostes de sanció.

Amnistia Internacional ha documentat 61 casos de persones que han sofert violacions i abusos contra els drets humans durant l'estat d'alarma en cinc diferents situacions en l'informe que presenta avui.

1. Persones en situació de pobresa

Amnistia Internacional ha rebut informacions sobre persones en situació de carrer que han estat denunciades per incomplir les mesures de confinament, a almenys Barcelona, Madrid i València. Alguns casos han desembocat en procediments penals. En el cas de Madrid, una treballadora del Sámur Social va explicar a l'organització que la situació durant les primeres setmanes de confinament va ser complicada per manca d'instruccions clares a la policia i la descoordinació havia provocat incertesa per a moltes persones sense llar. En el cas de Barcelona, la Fundació Arrels va explicar a Amnistia Internacional que tenia constància directa de vuit propostes de sanció a persones sense llar per part de la Guàrdia Urbana.

2. Arbitrarietat policial

El 7 de maig, Xanti Hidalgo va anar juntament amb altres tres persones a un pis de Vitòria-Gasteiz per ajudar una família amb tres nens petits, que havia ocupat dos dies abans un habitatge deshabitat propietat de l'Ajuntament. Aquesta família, d'origen colombià, portava mesos sol·licitant ajuda als serveis socials per accedir a una alternativa habitacional, sense cap resposta. Van ser expulsats de l'habitatge en plena pandèmia, i en van ocupar una altra per no quedar-se al carrer.  Xanti i els seus acompanyants van portar taules, cadires, un matalàs i una bombona per millorar les condicions de vida d'aquesta família. Una vegada allà es van personar agents de la policia local, que van començar a colpejar fortament la porta. Quan van obrir, els agents van comunicar a Xanti i els seus acompanyants que no podien estar en el pis perquè estaven incomplint el confinament. Van obeir i van sortir de l'habitatge. Una vegada fora, van ser denunciats per la policia.

3. Obstaculització del treball periodístic

El 8 de maig Jon Hidalgo, periodista d'Hala Bedi, es trobava gravant una mobilització de protesta contra el desallotjament d'un local per part de l'Ertzaintza a Vitòria-Gasteiz. Segons ha explicat a Amnistia Internacional, va haver d'identificar-se i acreditar ser periodista reiteradament, cada vegada que arribaven nous agents al lloc. Finalment, un li va ordenar que deixés de gravar-lo. Jon relata que l'agent insistia que tenia dret a visionar les imatges que havia gravat i a eliminar les que considerés oportú. Jon, per la seva banda, va indicar tenir dret per gravar el que volgués. La discussió amb l'agent es va allargar durant un quart d'hora aproximadament. Segons el seu testimoni, l'agent va advertir-lo que s'arriscava a cometre un delicte de desobediència si no li lliurava el telèfon mòbil i va amenaçar de detenir-lo. Després de repetir aquesta amenaça unes cinc vegades, li va lliurar el telèfon a l'agent, que va dir que li donaria una "acta d'ocupació" per acreditar que havia confiscat el seu telèfon. Segons la seva versió, l'agent va tenir el mòbil en el seu poder 15 minuts més. Després, l'hi va retornar juntament amb la seva documentació, però sense lliurar-li cap tipus d'acta. "No t'he donat l'acta d'ocupació, així que no te l'he ocupat. Te'l torno, però t'explico per què: oi que no estàs inscrit com a periodista?". Després de fer-li lliurament del telèfon, l'agent va tornar a amenaçar Jon, aquesta vegada amb una multa de 40.000 a 300.000€, si publicava les imatges. Jon lamenta que entre el temps que va estar discutint amb l'agent, més el temps que va patir la confiscació del seu telèfon, no va poder exercir la seva feina durant prop de mitja hora. De fet, quan va recuperar el seu mòbil, l'operatiu policial s'havia acabat. Joan va presentar una queixa a l'Ararteko per aquests fets el dia 24 de juny.

4. Ús desproporcionat de la força per part de la policia amb caire racista

Celenia de Aza, dona de nacionalitat dominicana, treballava com a netejadora en un hotel "medicalitzat" de Barcelona. L'11  d'abril va tornar a casa seva després de la feina i, després de dutxar-se, va sortir al supermercat a comprar. En aquest moment va ser interceptada pels Mossos d'Esquadra que li van preguntar la raó de la seva presència al carrer. Celenia Relata que quan va explicar que anava a comprar alguna cosa per menjar, després de tornar de la feina, un dels agents li va dir que estava mentint, i li va etzibar "tu què ets, doctora o puta? Torna a casa teva". Celenia va contestar "Com, que torni?; què menjo, aire? Torracollons, no veus que vinc de treballar?". Després d'això l'agent va empènyer Celenia. Una veïna de la zona va gravar l'actuació policial just després que l'agent empenyés Celenia, i quan ella ja es trobava al terra, immobilitzada, i envoltada per quatre agents. Celenia relata que va notar com pressionaven la seva esquena i va demanar que paressin perquè no podia respirar. Mentre estava en el terra, va cridar demanant ajuda als veïns. Celenia explica que ja en el cotxe, camí de comissaria, un dels agents li va propinar un cop de puny a la boca. Després de ser atesa a l'hospital aquest mateix dia, l'informe de lesions constata que presentava una "ferida contusa en llavi inferior esquerre", així com "dolor en la mobilització" en el colze esquerre. Celenia, que ha estat acomiadada del seu treball després d'aquests fets, considera que el motiu de l'acomiadament va ser la impossibilitat d'exercir les seves funcions després de les lesions en el braç i la boca.

5. Escorcolls de domicilis sense ordre judicial

S. D. i la seva família van arribar a Espanya fa dos anys com a sol·licitants d'asil, procedents de Colòmbia, fugint de la violència de grups paramilitars. Després de ser denegada la seva sol·licitud al desembre de 2019, la pandèmia els va sorprendre a Vitòria-Gasteiz on des de febrer, tots els membres de la família (la parella més tres nens petits) convivien en una sola habitació de la qual se'ls fa fora el 5 de maig. Aquesta mateixa nit van ocupar un habitatge deshabitat en no haver rebut cap alternativa habitacional per part de serveis socials. Des d'aquest mateix dia i fins a principis de juny, la presència policial en l'habitatge ha estat constant. S.D. ha explicat a l'organització que, fins a dues vegades, agents policials van entrar en el seu habitatge sense intervenir ordre judicial. En ambdues ocasions van intentar forçar la porta d'entrada. En una ocasió els agents li van dir: "nosaltres tenim tot el dret a tombar la porta perquè ens criden d'emergència i no sabem què ens trobarem".

Peticions d'Amnistia Internacional

Davant aquestes situacions, l'organització realitza quatre peticions a les autoritats:

1. Que investiguin les denúncies i situacions d'abusos i violacions de drets humans atribuïdes a membres de les forces de seguretat.
2. Que incorporin mecanismes independents d'investigació i garanties efectives de supervisió i de rendició de comptes de l'activitat policial per evitar l'ús excessiu de la força o actuacions arbitràries de tots els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. Aquests mecanismes de rendició de comptes ja existeixen en altres països del nostre entorn com Bèlgica, Regne Unit, Irlanda o Noruega.
3. Que  elaborin un informe que avaluï l'actuació de les forces de seguretat durant l'estat d'alarma, especialment sobre grups vulnerables.
4. Que  duguin a terme una reforma urgent de la Llei Mordassa per garantir el ple gaudi dels drets a la llibertat d'expressió, reunió, manifestació i accés a la informació per a tota la ciutadania.

Interlocució amb el Ministeri de l'Interior

Amnistia Internacional ha documentat totes aquestes situacions en l'informe que avui fa públic i ha mantingut una interlocució amb el Ministre de l'Interior referent a les seves preocupacions. L'organització no està d'acord amb la resposta institucional rebuda. D'una banda, el Ministeri no va proporcionar informació sobre directrius o protocols específics en relació amb els col·lectius vulnerables que demandava l'organització. Per un altre, va asseverar, en relació amb l'enfocament merament coercitiu de l'actuació policial, que "l'exercici de la potestat sancionadora produeix un efecte dissuasori en les persones davant de l'exercici d'accions insolidàries".

Lliurament de 140.000 signatures al Congrés per reformar la Llei Mordassa

Amnistia Internacional ha lliurat avui més de 142.000 signatures al Congrés per donar suport a la seva petició de reforma de la Llei Mordassa i ha plantejat una agenda parlamentària als diferents grups polítics per aconseguir la reforma d'aquesta Llei.

La majoria dels grups parlamentaris, inclòs el president i vicepresident actuals, s'han mostrat favorables públicament en el passat a reformar aquesta Llei, però és una promesa postergada. L'Acord de govern de coalició progressista aconseguit al desembre de 2019 incloïa també el compromís d'aprovar una nova Llei que substituís a la Llei de Seguretat Ciutadana vigent per garantir l'exercici dels drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica, entre uns altres.

Diversos Relators Especials de Nacions Unides així com la Comissària de Drets Humans del Consell d'Europa també han mostrat el seu rebuig a la Llei de Seguretat Ciutadana.

Amnistia Internacional segueix recollint signatures al seu centre d'activisme online per modificar aquesta Llei.

Informació de context

En aquests cinc anys, la Llei Mordassa s'ha utilitzat reiteradament contra moviments socials o plataformes ciutadanes, que han estat objecte de nombroses sancions, fet que acabat per desmobilitzar-ne una bona part. La Llei Mordassa també s'ha aplicat contra periodistes amb actuacions policials que han obstaculitzat la seva feina quan volien documentar abusos policials.

El 70% de les sancions imposades sota la Llei de Seguretat Ciutadana, durant el període 2013-2018, únic del qual es tenen dades oficials, es refereix a dos articles. El primer, 36.6, reflecteix la desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, amb sancions de fins a 30.000 euros i s'ha emprat en el context de manifestacions pacífiques, o en l'exercici de la llibertat d'expressió, o per exercir el dret d'informació.  D'altra banda, també s'ha aplicat de forma reiterada l'article 37.4, que reflecteix sancions per faltes de respecte a les Forces i Cossos de Seguretat i atorga una gran discrecionalitat als agents de l'ordre, ja que la interpretació queda sota la seva consideració.