Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'any de la vergonya de l'Aràbia Saudita: continua la repressió a qui critica el govern

© Amnistia Internacional

Avui es commemora el primer aniversari de la detenció de diverses destacades defensores dels drets humans de l'Aràbia Saudita, després d'un any vergonyós per als drets humans en el regne, en què s'han atacat activistes, periodistes, personalitats acadèmiques i escriptors i escriptores. Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional.

En l'últim any, els i les activistes saudites, incloses diverses defensores dels drets humans, han sofert el terrible suplici de la detenció arbitrària, sense poder veure els seus éssers estimats o parlar amb ells durant llargs mesos, i sense accés a assistència lletrada. Les dones activistes també van descriure amb detall davant el tribunal la tortura, els maltractaments i els abusos sexuals soferts, i moltes d'elles s'enfronten ara a una pena de presó per exercir la seva llibertat d'expressió i pel seu activisme pacífic.

"Avui es commemora un any de la vergonya per a l'Aràbia Saudita. Fa un any, les autoritats van començar a tancar algunes de les activistes més valentes del país, en comptes de celebrar l'adopció de mesures que haurien d'haver servit per promoure els drets de les dones a l'Aràbia Saudita", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional sobre el Pròxim Orient."

"Després van procedir a detenir els qui seguien atrevint-se a defensar a aquestes dones, promoure els drets de les dones al país, o fins i tot qüestionar de qualsevol manera les polítiques de les autoritats".

Loujain al Hathloul, Iman al Nafjan i Aziza al Yousef, destacades activistes saudites dels drets de les dones, van ser detingudes el 15 de maig de 2018, i des de març de 2019 estan sent jutjades pel seu treball de drets humans.

Encara que Iman al Nafjan i Aziza al Yousef són dues de les set dones posades en llibertat provisional en els últims dos mesos, Loujain al Hathloul i diverses activistes més romanen empresonades. Nassima al Sada i Samar Badawi, defensores dels drets humans, romanen detingudes sense càrrecs des de juliol de 2018 juntament amb desenes més d'activistes. A l'abril de 2019, les autoritats van intensificar la seva repressió contra els qui les critiquen, i van detenir arbitràriament almenys 14 periodistes, escriptors i escriptores, personalitats acadèmiques i familiars de persones que defensen els drets de les dones.

Petició per a l'accés d'observadors independents

Al novembre de 2018, Amnistia Internacional va revelar informes de tortura, maltractaments i abusos sexuals contra almenys 10 activistes que es trobaven sota custòdia des de maig de 2018, i que incloïen a diverses defensores dels drets humans. L'organització va demanar a les autoritats que permetessin l'accés d'observadors independents als i les activistes detinguts.

"Aquest també és també un dia de la vergonya per als aliats més pròxims de l'Aràbia Saudita a Occident, en concret els Estats Units, Regne Unit i França. En lloc de donar prioritat als acords comercials i les vendes d'armes, aquests països haurien de mostrar-se intransigents -i fer-ho públicament- a l'hora de pressionar les autoritats saudites perquè posin en llibertat immediata i incondicional totes les persones que estan sent castigades per expressar les seves opinions pacíficament", ha manifestat Lynn Maalouf.

Uns mesos després de l'onada de detencions d'activistes dels drets de les dones, les autoritats saudites van intensificar la seva repressió de la dissidència, tal com es va manifestar en les peticions del Ministeri Públic que s'executessin clergues religiosos i activistes xiïtes jutjats en el tribunal antiterrorista per càrrecs relacionats amb l'exercici pacífic del seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió. Un dels qui estan sent jutjats és el destacat clergue Sheikh Salman al Awda, acusat de 37 càrrecs, entre els quals es troben la seva afiliació als Germans Musulmans i les seves crides al govern perquè introdueixi reformes.

A finals d'abril de 2019, les autoritats també van dur a terme l'execució col·lectiva de 37 homes, la majoria de la minoria xiïta de l'Aràbia Saudita i després de judicis injustos. Almenys 15 homes executats el mes passat van ser condemnats a mort sobre la base de "confessions" obtingudes, segons van afirmar, mitjançant tortura. Un d'ells era un jove declarat culpable d'un delicte presumptament comès quan era menor de 18 anys.

Únicament aquest 2019, les autoritats saudites han executat almenys 110 persones.

Informació complementària

En el primer aniversari de les detencions, Amnistia Internacional reitera la crida als seus simpatitzants de tot el món perquè segueixin actuant en favor dels i les activistes detinguts fins que quedin en llibertat incondicional.

Al llarg de l'últim any, més de 280.000 persones han manifestat la seva solidaritat amb les defensores dels drets humans i activistes d'Aràbia Saudita mitjançant la signatura de peticions i l'enviament de cartes a les autoritats saudites demanant el seu alliberament.