Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'advocat de drets humans xinès Yu Wensheng, guardonat amb el premi Martin Ennals 2021

© Particular

La Fundació Martin Ennals ha atorgat a Yu Wensheng, destacat advocat de drets humans xinès, el premi Martin Ennals en la seva edició de 2021. El jurat, amb representació de deu organitzacions mundials de drets humans, va seleccionar a més com a finalistes Loujain Al Hathloul (Aràbia Saudita) i Soltan Achilova (Turkmenistan).

En l'edició de 2021 del premi Martin Ennals per a defensors i defensores dels drets humans, es va nominar tres destacats defensors i defensores dels drets humans radicats en Estats autoritaris. El guardonat, Yu Wensheng (Xina), i les finalistes, Loujain Al Hathloul (Aràbia Saudita) i Soltan Achilova (Turkmenistan), es distingeixen per la seva valentia i el seu profund compromís amb la defensa dels drets humans, malgrat els nombrosos intents de silenciar-los dels seus governs autoritaris.

"És un orgull per a la Fundació Martin Ennals honorar tres persones que comparteixen la seva lluita per la justícia i el fet d'estar privades del dret a expressar-se. La vigília de l'Any Nou xinès, esperem que aquest reconeixement a lafeina de Yu Wensheng llanci llum sobre els seus assoliments i l'ajudi a recobrar la llibertat que ha perdut", afirma Philippe Currat, president de la junta directiva de la Fundació Martin Ennals.

En un moment en què els confinaments imposen restriccions a la població en comunitats de tot el món, la Fundació Martin Ennals estava decidida a transcendir la pandèmia retent-los homenatge en una cerimònia online optimitzada, que es va retransmetre en directe des de Ginebra l'11 de febrer.

"Encara que la pandèmia de COVID-19 afecta la humanitat sencera, els defensors i defensores dels drets humans estan pagant un preu especialment alt. A les regions on els drets humans es violaven ja molt abans de la pandèmia, aquesta crisi ha servit de pretext per reduir encara més l'espai de la societat civil. Avui més que mai la ciutat de Ginebra dona suport a aquests defensors i defensores valentes i els agraeix la seva contribució a la nostra humanitat comuna" diu Alfonso Gómez, membre del consell administratiu de la ciutat de Ginebra.

Un advocat que exigeix rendició de comptes al seu govern

Yu Wensheng (54) és un advocat de drets humans xinès que va desfermar la còlera de les autoritats governamentals per defensar altres advocats detinguts en la coneguda com "onada de repressió 709" i per demanar una reforma constitucional. Wensheng es troba reclòs des del 2018; se l'ha assetjat, retirat la llicència per exercir i declarat culpable en secret per incitar a la subversió del poder de l'Estat. Segons informes, sota custòdia Wensheng també ha estat torturat i se li nega atenció mèdica. Al desembre de 2020, un tribunal regional de la província de Jiangsu va confirmar un recurs contra la seva condemna a quatre anys de presó. Ara l'han traslladat a la presó de Nanjing, a 1.045 quilòmetres de la seva família, que recentment va poder parlar amb ell breument mitjançant videoconferència.

La seva esposa, Xu Yan, va acollir amb satisfacció la nominació del seu marit al premi Martin Ennals: "És un honor per al meu marit, però també una bocanada d'aire fresc per a tots els defensors i defensores xinesos dels drets humans que, malgrat les dificultats, continuen amb la seva feina", va declarar. Xu Yan continua lluitant sense descans per la llibertat del seu espòs, la salut del qual empitjora a la presó: "El meu marit sempre va ajudar els altres a defensar l'Estat de dret. Mai va ser culpable, i ha de ser absolt immediatament".

"El 2020, les autoritats xineses hostigaron als defensors i defensores dels drets humans que exposaven motius de preocupació sobre la COVID, defensaven les minories ètniques i alçaven la veu contra la corrupció. Yu Wensheng i la seva esposa Xu Yan mereixen tot el nostre suport en la seva valerosa lluita en favor dels drets humans bàsics i l'Estat de dret", afirma Andrew Anderson, director executiu de Front Line Defenders i membre del jurat.

Les finalistes Loujain Al Hathloul i Soltan Achilova

Les finalistes d'aquesta edició del premi Martin Ennals són Loujain Al Hathloul (Aràbia Saudita) i Soltan Achilova (Turkmenistan).

Al Hathloul és una destacada defensora dels drets de les dones que ha defensat amb determinació el moviment pel dret a conduir de les dones i la fi del sistema de tutela masculina al seu país. El 2018 va ser empresonada per càrrecs relacionats amb la seguretat nacional. Loujain (31), a qui van torturar, van negar atenció mèdica i van recloure en règim d'aïllament, va ser condemnada el 28 de desembre de 2020 a 5 anys i 8 mesos de presó. Encara que s'espera que la seva excarceració es produeixi a qualsevol moment, la seva família continua lluitant perquè sigui posada en llibertat sense condicions. "La prohibició de viatjar durant cinc anys, tres anys de llibertat vigilada i la qualificació de terrorista per a tota la vida no són llibertat. Loujain i totes les altres defensores dels drets humans d'Aràbia Saudita han de quedar en llibertat sense condicions?, reclama la seva germana, Lina Al Hathloul.
    Achilova treballa com a periodista independent documentat les violacions de drets humans que es cometen al Turkmenistan. Malgrat les amenaces, la vigilància i l'assetjament, denuncia aquests abusos i informa sobre l'augment descontrolat dels contagis de COVID-19, la inseguretat alimentària endèmica i els desallotjaments forçosos. Per la seva edat -té 71 anys- i els problemes de salut que l'afligeixen, Soltan s'ha plantejat sovint abandonar la seva feina, però, diu, "algú ha d'explicar al món el que de debò està passant al Turkmenistan".