1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

La Unió Europea ha de seguir l'exemple dels Estats Units i donar suport a compartir els drets de les vacunes

© EFF PACHOUD/AFP via Getty Images

Davant l'anunci del govern dels Estats Units del seu suport a l'exempció dels drets de propietat intel·lectual per a les vacunes contra la COVID-19, Eve Geddie, directora de l'Oficina davant la Unió Europea d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Avui Europa desperta en una nova realitat política en la qual la seva postura sobre l'acaparament dels drets per fabricar vacunes contra la COVID-19 s'ha tornat insostenible. És hora que Europa anteposi la salut i els drets humans de totes les persones al benefici privat".

"Els dirigents de la UE han de sumar-se ara a l'esforç global per salvar innombrables vides a tot el món donant suport a l'exempció de proteccions de la propietat intel·lectual per a les vacunes contra la COVID-19 i garantint que les empreses comparteixen els seus coneixements perquè puguin fabricar-se amb la velocitat i en la quantitat necessàries. Ara s'albira la possibilitat que hi hagi vacunes per a tothom, i el món té la mirada posada en els dirigents de la UE que han de fer aquest pas valent".

Informació complementària

A l'octubre de 2020, l'Índia i Sud-àfrica van sol·licitar una exempció que no permetria als països concedir ni executar patents ni altres drets de propietat intel·lectual relacionats amb productes per la COVID-19 fins que s'aconseguís la immunitat de grup a tot el món. Un nombre considerable de països d'ingressos baixos i mig-baixos van donar suport la proposta; la majoria dels països d'ingressos alts, inclosa la UE i els seus Estats membres, s'hi van oposar. La Unió Europea és membre de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), de la qual els seus Estats membres també són membres per dret propi. La Comissió Europea representa a la UE en les reunions de l'OMC.

Si s'aconseguís un acord, l'exempció suspendria la implementació, aplicació i execució de certs drets de propietat intel·lectual, com les patents sobre productes farmacèutics, i facilitaria el desenvolupament i la fabricació d'una quantitat més gran i a un preu més baix de proves diagnòstiques, tractaments i vacunes per la COVID-19.

Les normes internacionals de drets humans i les normes comercials deixen clar que la protecció de la propietat intel·lectual mai no ha d'aplicar-se a costa de la salut pública.

Els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç (ADPIC) de l'OMC estableixen unes normes mínimes per a moltes formes de propietat intel·lectual que són aplicables a les empreses farmacèutiques, com els drets d'autor, les marques, les patents, la informació no divulgada (inclosos els secrets comercials i les dades de proves) i les pràctiques anticompetitives.