Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

"La Sanitat Pública està en bucle. Trenquem-lo": nova campanya de gifs animats que exigeix més recursos per a l'Atenció Primària

Un dels gifs de la campanya

Amb la intenció de donar a conèixer la degradació que pateix la Sanitat Pública a Espanya i exigir més recursos a les autoritats per a l'Atenció Primària, just al moment en què aquesta ha estat identificada, a més, com a instrument institucional per vacunar milions de persones, Amnistia Internacional llança avui a xarxes socials la campanya #GIFSanidad, en plena segona ona de COVID-19 i amb l'Atenció Primària amb greus dificultats de funcionament.

"Tot s'ha agreujat amb la pandèmia, però la Sanitat Pública porta anys en bucle: llistes d'espera interminables, personal sanitari esgotat, protestes, precarietat laboral, manca de finançament, promeses incomplides d'augmentar recursos...", explica Marta Mendiola, responsable de Salut d'Amnistia Internacional Espanya.

"Cal trencar el bucle i aconseguir que els problemes de funcionament la Sanitat Pública deixin de repetir-se una vegada i una altra. Necessitem un sistema sanitari fort perquè la salut és un dret humà, i les autoritats no han estat a l'altura. Encara són a temps de rectificar blindant el dret a la salut al nostre país" ha afegit.

La campanya es basa en una sèrie de 10 gifs animats, cadascun dels quals il·lustra un cercle viciós que tenalla el sistema sanitari: des de l'excessiu nombre de cites a què s'ha d'enfrontar el personal mèdic, dia després de dia, sense temps per atendre adequadament als pacients, passant per la burocràcia associada a la gestió de la COVID-19, l'enorme càrrega de treball del personal sanitari o els contractes precaris, fins a les constants promeses de més recursos de la classe política.

"Quan ens plantegem l'objectiu de donar a conèixer al públic la situació en què es troba la sanitat i aconseguir que molta gent se sumi a la campanya de pressió a les autoritats, ens va agradar la idea d'utilitzar gifs animats perquè representen molt bé la idea de "bucle" i són molt populars en xarxes socials" ha afegit Miguel Angel Calderón, responsable de Comunicació d'Amnistia Internacional Espanya.

"Podem trencar el bucle en què es troba la sanitat amb la pressió de la gent. Volem que els gifs de #GIFSanidad inundin les xarxes socials i aconseguir més signatures per la ciberacció que hem obert online, adreçada a les autoritats sanitàries centrals i autonòmiques exigint-los que reforcin la Sanitat Pública. Ja hem aconseguit prop de 120.000 signatures, però són necessàries moltes més" ha advertit Mendiola.

I afegeix: "Ara és el moment. En plena pandèmia ja ningú discuteix que una Sanitat Pública forta és necessària per construir una societat més justa, però d'una vegada per sempre les autoritats han de passar de les paraules als fets. No hi ha excusa".

Informació de context

La crisi de la COVID-19 ha agreujat problemes que l'Atenció Primària, infermeres, infermers, metgesses i metges ja tenien des de fa anys. Espanya ha augmentat la seva riquesa (PIB) un 8,6%, però de 2009 a 2018 la inversió en l'Atenció Primària s'ha reduït en un 13,1%. Catalunya es troba entre les comunitats que més han reduït la inversió a la sanitat pública entre 2009 i 2018: un 12,37%. L’atenció primària és la que ha patit més reducció de despesa de tot l’Estat amb un 24,28%

La situació del finançament no és la mateixa que abans de la crisi de 2008, és substancialment pitjor. Les autoritats també gasten menys en cada ciutadà: la despesa sanitària públic per càpita s'ha reduït   un 10,5%.