Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La reforma de la normativa d’identificacions dels agents policials, un pas més per a la transparència i el respecte als drets humans

Després d'anys de treball conjunt de diferents organitzacions de la societat civil i d'un profund diàleg amb els diferents grups, el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar el 12 de novembre la revisió i reforma de la normativa d'identificació policial dels agents en funcions d'ordre públic.

La proposta, impulsada per Amnistia Internacional Catalunya i el Centre Irídia i amb el suport d’altres organitzacions de la societat civil i de defensa dels drets humans* (vegeu el llistat complet a sota), ha estat aprovada amb el suport dels grups Catalunya en Comú Podem, CUP-Crida Constituent, Junts per Catalunya, Grup Republicà, i Socialistes-Units per Avançar.

Segons els estàndards internacionals de drets humans, la policia ha d’actuar sobre la base dels principis d’oportunitat, congruència i proporcionalitat. En conseqüència, quan es produeix una actuació policial indeguda o que vulnera aquests principis, les autoritats policials i judicials han d’actuar perquè els agents responsables, en cas de demostrar-se la seva responsabilitat, compareguin davant de la justícia.

Una de les salvaguardes per garantir la prevenció i la rendició de comptes és la correcta identificació. La impossibilitat d’identificar els agents que presumptament han comès un ús desproporcionat de la força o alguna altra acció censurable és una de les principals causes d’impunitat, ja que moltes denúncies són arxivades per manca d’identificació dels responsables. A més, una correcta identificació constitueix una garantia per a les persones que exerceixen el seu dret de reunió i manifestació pacífica, a més de protegir al mateix cos policial, ja que afavoreix la correcció d’actuacions il·legals.

La resolució aprovada pel Ple del Parlament el 12 de novembre estableix:

El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a vetllar per una fàcil identificació, per part de la ciutadania, de tots els agents policials que desenvolupen funcions d’ordre públic a través del seu número operatiu policial (NOP), garantint així el compliment de la norma per la qual cal que aquest NOP sempre sigui visible:

  • Revisar la normativa d’identificació dels agents policials amb funcions d’ordre públic en el termini de sis mesos, perquè sigui obligatòria per a tots els agents policials que desenvolupin aquestes funcions i establir una nova tipologia d’identificació que sigui visible per davant i per darrere, inclòs el casc, des d’una distància de seguretat i amb un codi curt, fàcil de recordar.
     
  • Fins que no s’aprovi una nova regulació, la Direcció General de Policia ha de garantir que totes les unitats del Cos dels Mossos d’Esquadra que desenvolupin funcions d’ordre públic compleixin amb la Instrucció 6/2013 i portin sempre visible el número d’operatiu policial (NOP) a la part posterior superior de l’uniforme, independentment d’altres peces de protecció.
     
  • L’aprovació d’aquesta resolució suposa un pas ferm perquè la Policia de Catalunya-Mossos d’Esquadra sigui més transparent i respectuosa amb els drets humans i per preservar la confiança que la ciutadania hi diposita.

Finalment, des de diferents entitats i col·lectius de drets humans hem traslladat a les institucions públiques catalanes la nostra predisposició a treballar conjuntament i contribuir al debat sobre el model actual d’ordre públic a Catalunya.

*SomDefensores, Stop Bales de Goma, Ojo con tu ojo, NOVACT, Observatori DESC, Sodepau, Institut de Drets Humans de Catalunya, Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, Comissió de Defensa de l’ICAB, Entrepobles, Obsevatori del Sistema Penal i Drets Humans (UB), SIRECOVI, IACTA, Ecologistes en Acció, Espai Coordinació Antirepressiva