Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La Premier League anglesa aprova normativa que inhabilita propietaris de clubs culpables de cometre abusos contra els drets humans

Partit de la Premier League entre el Manchester City i el Newcastle en el Etihad Stadium. Action Images via Reuters/Jason Cairnduff.
  • Els clubs de la Premier League han aprovat mesures més estrictes per a propietaris i directors, que impedirien posseir un club a qualsevol persona de qui es conclogui que ha comès abusos contra els drets humans. En una reunió d'accionistes de clubs de futbol anglesos de la màxima categoria, celebrada dijous, es van acordar aquestes modificacions, entre les quals, diverses noves “circumstàncies inhabilitants”.

Sobre la base de la normativa global relativa a les sancions en matèria de drets humans, els responsables d'abusos contra aquests drets i els qui siguin objecte de sancions del govern no tindran permès convertir-se en propietaris ni directors de club de futbol, i la llista de delictes que donen lloc a inhabilitació s'ha ampliat i ara inclou violència, frau, corrupció, evasió fiscal i crims d'odi.

Aquestes normes, que entraran en vigor amb efecte immediat, es consideren més estrictes que les propostes de crear reguladors independents formulats per a substituir les proves utilitzades per la Premier League, l'Associació Anglesa de Futbol i la Lliga Anglesa de Futbol (EFL). Cap persona que sigui objecte d'investigació per “circumstàncies inhabilitants” podrà ocupar la direcció d'un club. En el marc d'un procés anual de diligència deguda s'examinarà propietaris i directors de clubs per a garantir el compliment normatiu.

Es va acordar que, quan una suspensió causi una inhabilitació, el grup d'autoritats reguladores s'ampliarà i inclourà en la Comissió de Societats Benèfiques, l'Autoritat de Conducta Financera, l'autoritat en matèria de regulació prudencial i l'agència tributària britànica (HMRC).

La prova ha estat objecte d'un fort escrutini, que va augmentar arran de la compra del Newcastle pel Fons d'Inversió Públic de l'Aràbia Saudita (PIF), malgrat el deficient historial d'aquest país en matèria de drets humans. També va causar consternació entre els clubs que un informe presentat davant un tribunal estatunidenc en una causa en la qual estan implicats PGA Tour i LIV Golf descriu el PIF com “un organisme sobirà del Regne de l'Aràbia Saudita” i al president del Newcastle, Yasir al-Rumayyan, com a “representant del govern saudita”.

Quan la 'Premier' va aprovar la compra del Newcastle, va afirmar que ho feia després de rebre “garanties jurídicament vinculants” que l'Estat saudita no tindria el control del club. S'entén que la normativa actualitzada no afectaria el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, que és el president del PIF, ni a cap altre membre d'aquest fons d'inversió.

Peter Frankental, director d'Afers Econòmics d'Amnistia Internacional Regne Unit, ha declarat: “És un pas en la direcció correcta que ara es tinguin en compte els drets humans i els crims d'odi, però no suposarà un gran canvi tret que es prohibeixi definitivament a persones poderoses relacionades amb la comissió de violacions de drets humans a l'estranger fer-se amb el control de clubs de la Premier League i utilitzar-los per a rentar la imatge del seu país a través de l'esport. Bloquejaria aquest canvi en la normativa, per exemple, una futura oferta de compra per part de fons sobirans saudites o de Qatar? No queda gens clar".

“La prova de foc per saber si aquesta nova normativa compleix la seva funció implica conèixer si comportarà grans esforços l'avaluar la implicació de possibles compradors en abusos contra els drets humans. El futbol anglès de la màxima categoria continua estant exposat a convertir-se en un element útil per al rentat de cara a través de l'esport, en mans de figures autoritàries de tot el món, tret que la Premier League faci el correcte.”