Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La petició de cinc països del sud d'Europa que s'abordi la crisi climàtica subratlla la necessitat urgent de prescindir gradualment dels combustibles fòssils

Un home en un incendi a l'illa grega de Rodes el 27 de juliol de 2023. © Halil Kahraman/ dia images via Getty Images.

En resposta a la petició formulada avui per les presidències de cinc Estats del sud d'Europa —Itàlia, Grècia, Portugal, Malta i Eslovènia— que es prenguin mesures per a abordar la crisi climàtica després de les onades de calor, els incendis forestals i les inundacions recents a la regió, Marta Schaaf, directora del Programa de Justícia Climàtica, Econòmica i Social i Rendició de Comptes de les Empreses d'Amnistia Internacional, ha declaratr:

“Les presidències d'aquests estats tenen tot el dret a subratllar la necessitat urgent d'abordar la crisi climàtica creixent després del mes de juliol més calorós mai registrat. La crisi climàtica és una crisi de drets humans que menyscaba els drets a la vida, la salut, l'alimentació, l'habitatge, un treball digne i un medi ambient saludable, entre altres”.

“Però ja és hora que els líders mundials deixin de parlar en passiva. Han de deixar de proclamar que “cal prendre mesures” i passar a l'acció. Han de secundar explícitament una ràpida eliminació progressiva dels combustibles fòssils i donar suport a aquest missatge de cara a la decisiva conferència sobre el clima (COP28) que tindrà lloc a Dubai a finals d'any”.

“La solució a la crisi climàtica no passa per solucions tècniques llunyanes de valor molt limitat, com la captura, l'emmagatzematge i l'eliminació de carboni, promogudes pel lobby dels combustibles fòssils, que podrien permetre a la indústria continuar explotant els recursos de combustibles fòssils gairebé sense control.”

“Per a afrontar de veritat els danys que la indústria dels combustibles fòssils està infligint a la població mundial i als ecosistemes dels quals depèn, és necessària una ràpida eliminació progressiva dels combustibles fòssils i una moratòria del desenvolupament de nous recursos de combustibles fòssils. Encara no és massa tard per a actuar, però els costos humans de la inacció estan augmentant ràpidament.”

“S'ha de posar remei als danys que ja s'han produït, fins i tot mitjançant una operativa efectiva i la dotació de recursos d'un fons de pèrdues i danys per a finals d'any. Els Estats rics també han d'augmentar substancialment les seves contribucions a l'adaptació climàtica als països de baixos ingressos, molts dels quals ja estan pagant un alt preu per una crisi climàtica a la qual han contribuït molt poc.”

“Si no es prenen mesures, la regió mediterrània serà probablement una de les més afectades per l'escalfament global. Segons l'ONU, s'està escalfant un 20% més ràpid que la mitjana mundial. Allà hi viuen més de 500 milions de persones.”

“Les condicions climàtiques extremes que han patit en les últimes setmanes aquests cinc estats, tots ells populars destins vacacionals europeus, les han situat en els titulars de premsa. Però la regió en el seu conjunt, que inclou parts d'Orient Pròxim i del nord d'Àfrica, també ha experimentat temperatures abrusadores, i és menys capaç d'afrontar-les. A Algèria han mort més de 30 persones en els incendis forestals recents.

“Això forma part d'una constant global recent d'extrems climàtics que ha inclòs temperatures i precipitacions rècord en parts de la Xina, una onada de calor sostinguda en el sud-oest dels EUA i temperatures hivernals anormalment altes en parts de l'hemisferi sud”.