Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La negativa d'Alemanya a donar suport a la nova legislació de la UE sobre empreses soscava els drets humans

© Sjoerd van der Wal / Getty Images

La vigília d'una votació clau que tindrà lloc divendres sobre una nova legislació pionera de la UE relativa a les empreses que ajudaria a salvaguardar els drets humans, i a la qual el govern alemany amenaça ara de retirar el seu suport anterior, Hannah Storey, assessora de política sobre empreses i drets humans d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Tots els Estats membres de la UE han de secundar i aprovar aquesta legislació sense reserves. Resulta escandalós que Alemanya amenaci de retirar el seu anterior suport i enfonsar potencialment, en les seves últimes etapes, aquesta nova llei clau de la UE sobre les cadenes de subministrament. Instem tots els altres Estats a continuar votant a favor del projecte de llei”.

“Aquesta legislació és un important pas endavant per a aconseguir una millor protecció dels drets humans, el clima i el medi ambient. Entre les víctimes de qualsevol marxa enrere es troben persones que treballen en condicions d'explotació, que perden les seves cases a causa de desallotjaments il·legals o que emmalalteixen a causa de la contaminació mediambiental.

“Una legislació harmonitzada sobre les cadenes de subministrament ajudaria a garantir que les grans empreses no obtenen beneficis a costa del sofriment humà, i impediria que ignorin els abusos contra els drets humans comesos en les seves cadenes de subministrament i les seves operacions, allà on tinguin lloc. Aquesta legislació té el potencial d'actuar com a salvaguarda enfront de danys actuals i futurs i ajudaria a administrar justícia a les víctimes existents d'abusos. Ha de ser adoptada.”

Informació complementària

El Parlament Europeu, el Consell de la UE i la Comissió Europea van acordar al desembre de 2022 un text de compromís sobre la legislació, que ha de ser confirmat pels Estats membres en el Consell el 9 de febrer. Aquest procediment normalment es considera una formalitat. El govern de coalició alemany havia acordat donar suport a la llei de la UE sobre les cadenes de subministrament, coneguda formalment Directiva sobre la Diligència Deguda de les Empreses en Matèria de Sostenibilitat, de la Unió Europea. No obstant això, el govern alemany ha declarat que ara planeja abstenir-se en la votació, la qual cosa, segons els procediments del Consell de la UE, equival a votar “no”. Si altres Estats segueixen l'exemple d'Alemanya, la llei corre el risc de no aconseguir la majoria requerida en el Consell.