Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La marxa de l'Orgull Bàltic s’ha de celebrar

Marxa de l'Orgullo Bàltic 2009 a Riga, Letonia © Donnacha DeLong & Daryl Manning / AI

Londres.- Amnistia Internacional condemna la suspensió, ordenada per un tribunal lituà, de la Marxa de l'Orgull Bàltic 2010, que s’anava a celebrar a la capital del país, Vilnius, el 8 de maig.

El  tribunal administratiu de la ciutat ha acceptat avui la sol·licitud del fiscal general provisional de Lituània de suspendre temporalment la marxa per motius de seguretat pública, malgrat que la policia ha assegurat que té capacitat per protegir els i les participants dels atacs de les persones contràries a l'acte.
“Les autoritats de Lituània han d'assegurar-se que la marxa se celebra sense obstacles ni riscos, perquè el dret internacional les obliga a garantir els drets a la llibertat d'expressió i de reunió. No fer-ho, equivaldrà a discriminació”, ha declarat John Dalhuisen, expert d'Amnistia Internacional en discriminació a Europa. “La sol·licitud del fiscal general constitueix un abús processal i tindrà com resultat una violació de drets humans”, ha afegit.

El tribunal ha acordat suspendre temporalment la marxa fins que se celebri una vista completa, que no tindrà lloc fins al cap de la data prevista per a l'acte. Aquesta marxa és la primera que s'organitza a Lituània en suport de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere (LGBT).

Els seus organitzadors, la Lliga Gai Lituània, l'Organització de la Joventut Tolerant (Lituània), l'organització letona Mozaika i la Joventut Gai estoniana, han recorregut contra la suspensió.

Amnistia Internacional demana que el recurs es resolgui a temps d'aixecar la suspensió abans de la data prevista per a la marxa. La presidenta lituana, Dalia Grybauskaite, ha declarat avui que els grups i organitzacions que no estiguin prohibits per la llei tenen dret a expressar la seva opinió, tal com garanteix la Constitució del país bàltic.

Activistes d'Amnistia Internacional de més de 20 països s'uniran a activistes LGBT de Lituània, Letònia i Estònia per participar en els actes de Vilnius i protestar contra la discriminació i els abusos que pateix el col·lectiu LGBT i afirmar el seu dret a expressar-se en públic.

Els activistes demanaran als  governs dels tres països bàltics que abordin la intolerància generalitzada i l'exclusió de les persones LGBT. “La diversitat i la tolerància, la igualtat davant la llei per a totes les persones, la no discriminació per motius d'orientació sexual i identitat de gènere són els missatges que els activistes dels drets de la comunitat LGBT trauran al carrer”, afirma John Dalhuisen.

“Han de poder fer-ho sense por a les amenaces i als insults o maltractaments. Han de comptar amb el suport de les sautoritats, a qui el dret internacional obliga a protegir els drets de la comunitat LGBT”.