Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La magnitud dels sistemes de cibervigilància opacs, una crisi de drets humans internacional de la qual NSO Group és còmplice

L'enorme magnitud de les violacions de drets humans perpetrades a través de sistemes de cibervigilància opaca han desfermat una crisi global en matèria de drets humans. Així ho ha advertit avui Amnistia Internacional en un nou document publicat després de les revelacions de la investigació del Projecte Pegasus.

El document, Uncovering the Iceberg: The Digital Surveillance Crisi Wrought by States and the Private Sector, revela el devastador impacte que la indústria del programari espia -amb prou feines regulada- té en els drets humans a escala global.

"En els últims dies, el món s'ha sentit indignat, amb raó, pels atacs sistemàtics a activistes de drets humans, professionals del dret i periodistes que el Projecte Pegasus ha posat al descobert. El Projecte no només denuncia el risc i el dany a les persones atacades il·legítimament, sinó també les conseqüències extremadament desestabilitzadores en els drets humans en l'àmbit mundial i en la seguretat de l'entorn digital en general", ha declarat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

Som davant d'una indústria perillosa que ha actuat al marge de la legalitat massa temps i aquesta situació no pot continuar

Agnès Callamard, Amnistia Internacional

"NSO Group és només una de les empreses. Som davant una perillosa indústria que ha actuat al marge de la legalitat durant massa temps i aquesta situació no pot continuar. El que necessitem urgentment és més regulació de la indústria de la cibervigilància, l'obligació de retre comptes per les violacions i abusos contra els drets humans, i una major supervisió d'aquesta fosca indústria".

Responsabilitat dels Estats i de les empreses

Durant anys, Amnistia Internacional ha advertit dels perills que comporta per als drets humans la indústria de la vigilància en general, així com dels casos concrets de vigilància selectiva il·legítima de NSO Group en particular. En virtut del dret internacional dels drets humans, els Estats estan obligats a protegir els drets humans d'abusos perpetrats per tercers, incloses empreses privades que actuen fora de les seves fronteres.

Segons les normes jurídiques internacionals, una empresa pot ser còmplice de violacions de drets humans si compleix dos criteris principals: que, a través de les seves activitats empresarials, hagi facilitat la comissió de la violació i que sabés o pogués haver tingut coneixement que els seus actes ajudarien a mantenir la violació.

És evident que la tecnologia de NSO ha facilitat la comissió de les violacions posades de manifest en el Projecte Pegasus i, especialment per haver-se descobert que els atacs estan relacionats amb els mateixos països on prèviament s'havia trobat tecnologia de NSO, qualsevol persona raonable hauria sabut que els abusos podien cometre's.

"Les empreses privades com NSO Group han demostrat que incompliran les seves responsabilitats en matèria de drets humans impunement, alhora que s'aprofitaran dels abusos contra els drets humans. En permetre que s'utilitzi el programari de NSO sense prendre les mesures necessàries per protegir els nostres drets, Estats de tot el món han permès que prosperi un sistema il·legítim que ha provocat violacions i abusos generalitzats contra els drets humans a gran escala", ha declarat Agnès Callamard.

"Esperem que, en haver estat en el punt de mira de la tecnologia espia, els dirigents mundials i altres dirigents polítics, així com els Estats de tot el món, s'ho prenguin com a senyal d'alerta -una alerta que hauria d'haver-se produït fa ja temps- per fer un pas endavant i regular aquesta indústria. Aquesta vigilància selectiva de dirigents mundials confirma encara més que els drets de totes les persones, entre les quals activistes de drets humans, professionals del dret i periodistes, corren perill".

"El control efectiu de la indústria del programari espia és més necessari que mai per aturar la proliferació dels abusos. Cal prendre totes les mesures legals necessàries per posar al descobert la naturalesa de la complicitat de NSO en els abusos contra els drets humans en tota la seva extensió".

Amnistia Internacional demana la suspensió immediata de l'exportació, venda i ús de tecnologia de vigilància fins que s'estableixi un marc regulador que respecti els drets humans.

El Ministeri de Defensa israelià és qui ha concedit a NSO Group la llicència per exportar el programari Pegasus. Per aquest motiu, Amnistia Internacional demana al govern israelià que revoqui les llicències d'exportació actuals de NSO Group, pel perill que s'utilitzi el programari espia per cometre violacions de drets humans. A més, NSO Group ha de tancar de forma immediata els sistemes dels clients quan hi hagi proves fidedignes d'ús indegut.

L'organització també demana a l'empresa que publiqui un informe de transparència conforme amb els drets humans en el qual es facin públics els casos d'ús indegut dels seus productes, els països destinataris, contractes i una altra informació necessària per investigar en profunditat la possible comissió d'abusos contra els drets humans relacionats amb les seves activitats empresarials.

Informació complementària

El Projecte Pegasus és una innovadora investigació col·laborativa en la qual han participat més de 80 periodistes de 17 organitzacions de mitjans de comunicació de 10 països sota la coordinació de Forbidden Stories, amb el suport tècnic d'Amnistia Internacional, que va realitzar anàlisis forenses de telèfons mòbils per identificar rastres del programari espia.

NSO Group ha insistit que el programari Pegasus s'utilitza de forma legítima per "recopilar dades dels dispositius mòbils de persones concretes que presumptament han comès importants delictes". No obstant això, de la investigació que hem dut a terme recentment es desprèn que l'eina s'utilitza en paral·lel contra la societat civil, ús que contravé clarament el dret internacional dels drets humans.

Donada la seva pròpia naturalesa, l'eina de vigilància digital selectiva de NSO Group és procliu a les violacions de drets humans: pel seu disseny i per l'absència de controls per garantir que s'aplica correctament. Els Estats han utilitzat Pegasus deliberadament contra particulars, violant per complet el seu dret a la intimitat.

Pegasus té un impacte extraordinari en el dret a la intimitat a causa del seu disseny: actua de manera subrepticia, és especialment invasiu i té la capacitat de recopilar i enviar una quantitat il·limitada de dades personals i privats.

NSO Group no ha pres les mesures adequades per posar fi a l'ús de les seves eines per a la vigilància selectiva il·legítima d'activistes, professionals del dret i periodistes, tot i que ho que sabia, o hauria hagut de saber, que s'estava produint.

NSO Group va fer un seguit de declaracions en les quals "[negava] categòricament [...] les denúncies falses" presents en l'informe. L'empresa va escriure que l'informe del consorci es basava en "presumpcions equivocades" i "teories no contrastades", i va reiterar que estaven duent a terme una "missió salvavides". Es pot consultar un resum més complet de la resposta de NSO Group en aquest enllaç (en anglès).