Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La intervenció de Pedro Sánchez al Congrés torna a donar l'esquena a les víctimes de la tragèdia de Melilla

Activistes d'Amnistia Internacional reclamen davant de La Moncloa una investigació de la tragèdia de Melilla. AI.

Davant les declaracions realitzades pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, davant el Ple del Congrés dels Diputats en què  ha assegurat que des de l'abril de de 2022 s'ha obert una nova etapa en la gestió política migratòria amb el Marroc amb “una base molt més ferma”, el portaveu d'Amnistia Internacional Espanya, Carlos Escaño, ha afirmat:

“És decebedor comprovar com el president del govern espanyol torna a donar l'esquena no només a les víctimes de la tragèdia de Melilla sinó també als drets humans i a la legislació espanyola en matèria de migració i asil. Pedro Sánchez tenia avui una oportunitat per anunciar un gir de la política del govern fent un pas endavant en la investigació dels fets del 24 de juny i en la determinació de responsabilitats”.

“Potser el més descoratjador de la intervenció del president i el seu terrible oblit respecte a les víctimes -a les quals només es va referir com a ‘escenes que no volem tornar a veure’- és comprovar com la pèrdua de desenes de vides humanes no ha estat prou perquè el govern espanyol es replantegi la seva política fronterera. Per tant, no hi ha res que ens pugui fer pensar que tragèdies com la del juny passat no puguin tornar a repetir-se a les fronteres de Ceuta o Melilla”.

“En la seva intervenció el president ha assenyalat que el seu objectiu és que la gestió de la nostra frontera es regeixi pels 'estàndards internacionals’ però no ha concretat cap mesura per a aconseguir-ho. A més, resulta cridanera la manca de transparència sobre els vint acords anunciats en la passada cimera amb el Marroc. En altres paraules, seguim sense saber quin és el preu que paguem al Marroc per subcontractar el nostre control fronterer, ni, sobretot, quines conseqüències considera el govern que pot tenir l'actual reducció d'arribades per als drets de les persones migrants i refugiades que volen arribar a Espanya".

Què va passar a Melilla?

L'actuació policial conjunta de les forces de seguretat espanyoles i marroquines van contribuir al fet que almenys 37 persones morissin i almenys 77 desapareguessin el passat 24 de juny en la zona fronterera del Barrio Chino a Melilla.

Amnistia Internacional considera que va haver-hi ús excessiu de la força i omissió de socors davant de les centenars de persones, algunes visiblement ferides, que van romandre durant hores en un recinte sense sortida i sense rebre cap mena d'assistència sanitària. A més, segons xifres del Defensor del Poble, la policia espanyola va retornar sense garanties al Marroc almenys 470 persones, moltes d'elles sens dubte mereixedores d'asil, ja que la majoria procedien del Sudan.

Fins al moment, cap funcionari, marroquí o espanyol, ha comparegut davant la justícia per les violacions de drets que van provocar la mort, la desaparició i les ferides de tantes persones. Ni s'ha ofert informació rellevant sobre els fets a les famílies de lers persones mortes i desaparegudes.

L'1 de febrer, Espanya i el Marroc van celebrar una Reunió d'Alt Nivell que va suposar la continuïtat de l'obscurantisme sobre els acords entre tots dos països en matèria migratòria i sobre la tragèdia viscuda a la frontera de Melilla.

A finals del mes passat el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa va publicar un informe en el qual manifesta l'existència en tota Europa, inclosa Espanya, de “clars patrons de maltractaments físics” contra persones en el context d'operacions de devolució sense el degut procediment, així com un menyspreu persistent de les salvaguardes jurídiques bàsiques i del dret a accedir a l'asil.