Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La decisió de no concedir a Assange la llibertat sota fiança fa "arbitrària" la continuïtat de la seva detenció

La decisió adoptada avui pel Tribunal Penal Central de Londres per la qual es denega la sol·licitud de llibertat sota fiança de Julian Assange fa que la continuïtat de la seva detenció sigui arbitrària.

"La decisió adoptada avui de denegar la sol·licitud de llibertat sota fiança de Julian Assange fa que la seva detenció continuada sigui "arbitrària", i se sumi al fet que porta més d'un any suportant condicions punitives en detenció d'alta seguretat a la presó de Belmarsh", ha afirmat Nils Muižnieks, director per a Europa d'Amnistia Internacional.

"En comptes de tornar per fi a casa amb els seus éssers estimats i dormir en el seu propi llit per primera vegada en gairebé 10 anys, Julian Assange serà conduït de nou a una cel·la solitària en una presó d'alta seguretat".

Julian Assange ha estat detingut durant més d'un any esperant la seva extradició als Estats Units. Dilluns 4 de gener, una jutgessa va fallar que l'extradició seria il·legal. Després de tant temps detingut, el fet de no concedir-li la llibertat sota fiança fa que la seva detenció sigui arbitrària.

Dilluns, la jutgessa va assenyalar el greu estat de la salut mental d'Assange, i el risc per a la seva salut s'ha agreujat a causa de l'actual pandèmia de COVID-19 al Regne Unit.

"És evident que, per començar, Julian Assange no hauria d'haver estat empresonat tot esperant l'extradició. Els càrrecs formulats en contra seu van ser de motivació política, i el govern britànic mai no hauria d'haver ajudat de tan bona gana als Estats Units en la persecució d'Assange", ha declarat Muižnieks.

"El govern nord-americà es comporta com si tingués jurisdicció a tot el món per perseguir a qualsevol que rebi i publiqui informació sobre actes governamentals il·legals. La decisió d'avui sembla tenir el propòsit d'enviar el missatge que la justícia britànica no s'interposarà en el seu camí".

Informació complementària

La sol·licitud d'extradició dels Estats Units es basa en un seguit de càrrecs directament relacionats amb la publicació de documents classificats filtrats com a part del treball d'Assange amb Wikileaks. La publicació d'aquest tipus d'informació és una pedra angular de la llibertat de premsa i del dret de la ciutadania a la informació sobre les actuacions indegudes dels governs.

La publicació d'informació per interès públic està protegida pel dret internacional dels drets humans, i no ha de ser criminalitzada.

En cas de ser extradit als Estats Units, Julian Assange podria ser jutjat per 18 delictes, 17 dels quals en aplicació de la Llei d'Espionatge i un en virtut de la Llei d'Abús i Frau Informàtic. També correria un risc real de sofrir violacions greus de drets humans a causa d'unes condicions de reclusió que podrien constituir tortura i altres maltractaments, entre elles la reclusió perllongada en règim d'aïllament. Julian Assange és el primer editor que s'enfronta a un enjudiciament en aplicació de la Llei d'Espionatge.