Actuem pels drets humans a tot el món

Kuwait: Les autoritats han d'aturar l'execució imminent de set persones

© TORU YAMANAKA/AFP via Getty Images

Davant la notícia que dimecres 16 de novembre Kuwait preveu executar set persones després d'un parèntesi de cinc anys en les execucions, Amna Guellali, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

Les autoritats kuwaitianes han de detenir immediatament aquestes execucions. La pena de mort és una violació del dret a la vida i l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant. Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de la persona acusada i del mètode d'execució emprat per l'Estat.

Encara que les autoritats kuwaitianes tenen l'obligació de portar davant la justícia als responsables de crims greus, les persones sospitoses han de ser jutjades en conformitat amb el dret internacional, en judicis que compleixin les obligacions internacionals en matèria de drets humans.

Kuwait ha de commutar urgentment aquestes i totes les altres condemnes a mort per penes de presó i reformar la seva legislació sobre la pena capital. Les autoritats han de declarar immediatament una suspensió oficial de les execucions amb vista a l'abolició total de la pena de mort.”

Informació complementària

El 14 de novembre de 2022, Mohammed al Duaij, conseller de la fiscalia, va anunciar que set persones —quatre homes kuwaitians, un home sirià, un home pakistanès i una dona etíop— serien executades el 16 de novembre en haver estat declarades culpables d'assassinat. Al Duaij va declarar al diari kuwaitià Al Qabas que l'anunci d'aquestes execucions “té un efecte dissuasiu” i que les execucions són “un càstig legítim”, citant un vers de l'Alcorà.

En cas que es dugui a terme, serien les primeres execucions dutes a terme a Kuwait des del 25 de gener de 2017, quan set persones —entre elles un membre de la família reial— van ser penjades en una execució col·lectiva.