Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Kenya: les autoritats es neguen a detenir el president sudanès, Omar al-Bashir

El president del Sudann, Omar al-Bashir, en una imatge d'arxiu © APGraphicsBank

Amnistia Internacional ha criticat el govern de Kenya per no detenir el president del Sudan, Omar al-Bashir, durant la visita que aquest ha fet avui al país per participar en la cerimònia de promulgació de la nova Constitució de Kenya. L'organització considera que negar-se a detenir el president al-Bashir constitueix una obstrucció de la justícia per a les víctimes de Darfur.

El president del Sudan té una ordre de detenció emesa per la Cort Penal Internacional (CPI) per genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra a Darfur.

"Lamentablement, Kenya ha seguit l'exemple del Txad, que va violar les seves obligacions de dret internacional acollint el president al-Bashir durant la visita que aquest va realitzar al país el mes passat", ha declarat Michelle Kagari, directora adjunta del Programa Regional per a l'Àfrica d'Amnistia Internacional.

En haver ratificat Kenya l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, les autoritats d'aquest país estan obligades a cooperar amb la Cort, la qual cosa inclou detenir les persones contra les quals aquest tribunal internacional ha dictat ordre de processament.

Amnistia Internacional lamenta que els Estats africans, que van encapçalar les iniciatives de creació de la CPI, desvirtuessin el mes passat el seu compromís amb la justícia internacional renovant la decisió de la Unió Africana (UA) de no detenir el president al-Bashir.

"Demanem als 31 Estats africans que han ratificat l'Estatut de Roma que donin suport a la  justícia internacional i mantinguin els esforços per aconseguir que es faci justícia, en particular a països com el Sudan, on no hi ha possibilitat que les víctimes l'aconsegueixin en els tribunals nacionals".

Amnistia Internacional demana a tots els membres de la comunitat internacional que garanteixin la plena rendició de comptes pels crims internacionals comesos al Sudan.

"El fet que Kenya no hagi detingut al president al-Bashir és un preocupant indici que aquest país no està disposat  a cooperar amb les noves investigacions de la Cort Penal Internacional i el futur judici als crims comesos en aquest país durant el període de violència postelectoral de 2007-2008", ha dit Michelle Kagari.

"Resulta inquietant -ha afegit Kagari- que el govern de Kenya celebri la promulgació d'una nova Constitució, pedra angular de l'Estat de dret d'un país, i alhora obstrueixi la justícia per a les víctimes de gravíssimes violacions de drets humans comeses en un país veí".