Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Japó: Primera execució de l'any, un “atac despietat" contra el dret a la vida

STR/AFP via Getty Images

Davant la notícia que el Japó ha dut a terme la seva primera execució de l'any amb la mort a la forca de Tomohiro Kato, declarat culpable de matar a ganivetades set persones el 2008, Hideaki Nakagawa, director d'Amnistia Internacional Japó, ha manifestat:

“L'execució de Tomohiro Kato és un despietat atac contra el dret a la vida. Amb independència dels crims que hagués comès, mai hauria d'haver sofert el màxim exponent de tracte cruel, inhumà i degradant a mans de l'Estat.

“Tomohiro Kato havia sol·licitat per segona vegada que es tornés a jutjar la seva condemna a mort. Dur a terme una execució mentre es tramitava la seva sol·licitud de nou judici viola clarament les salvaguardes internacionals establertes per a protegir els drets de les persones condemnades a mort.

“Les autoritats japoneses han de declarar immediatament una suspensió de les execucions com a primer pas cap a l'abolició total de la pena de mort i commutar totes les condemnes a mort per penes de presó”.

Informació complementària

El 21 de desembre de 2021, el primer ministre Fumio Kishida va ordenar la primera execució de la seva administració. El penjament avui de Tomohiro Kato és la segona execució que es duu a terme des que Kishida va prendre possessió del càrrec a l'octubre de 2021.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de la persona acusada i del mètode d'execució utilitzat per l'Estat.