Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Itàlia : Noves esperances en el reconeixement de la fiscalia per retirar els càrrecs contra la tripulació del 'Iuventa'

Vaixell Iuventa: rescat de persones al Mediterrani
© Iuventa

En resposta al reconeixement de la fiscalia que han de retirar-se els càrrecs contra els membres de la tripulació del Iuventa, Elisa De Pieri, investigadora regional d’Amnistia Internacional, ha manifestat:

“Acollim amb satisfacció les notícies positives d’avui: la fiscalia del tribunal de Trapani ha sol·licitat el sobreseïment de la causa contra tots els membres de la tripulació del Iuventa i altres defensors i defensores dels drets humans que van servir en els vaixells de salvament gestionats per Metges Sense Fronteres i Save the Children. La tripulació del Iuventa ha viscut sis anys i mig de procediments judicials amb una enteresa i resiliència indestructibles. Ens complau tenir noves esperances que, per fi, es desestimi la causa judicial”.

“L’embarcació Iuventa ha salvat més de 14.000 vides incloses les de nens i nenes. La seva tripulació va actuar d’acord amb el dret de la mar. Instem a les autoritats que deixin d’utilitzar indegudament els procediments penals i les acusacions d’ajuda a la immigració irregular per obstruir les activitats de salvament de vides”.

La humanitat ha d’ésser el primer. Hem de reconèixer el coratge de la tripulació del 'Iuventa' i de les altres persones que treballen per combatre les tragèdies que es produeixen a les aigües del Mediterrani

Elisa De Pier, Amnistia Internacional

“La humanitat ha d’ésser el primer. Hem de reconèixer el coratge de la tripulació del Iuventa i de les altres persones que treballen per combatre les tragèdies que es produeixen a les traïdorenques aigües del Mediterrani. La seva solidaritat amb les persones refugiades i migrants ha de reconèixer-se i, en cap cas, castigar-se. Sense ells, les xifres de morts al Mediterrani central, ja de per sí horribles, empitjorarien”.

Informació complementària

Durant el 2017, les autoritats italianes van obrir investigacions relacionades amb la tripulació d’una embarcació anomenada Iuventa que formava part d’una ONG que participaven en missions de cerca i rescats al Mediterrani. Es va acusar als seus membres de facilitar la immigració irregular a Itàlia des de Líbia actuant en connivència amb els passadors de fronteres. Per aquests fets se’ls demanaven penes de fins a 20 anys de presó.

La vista, que forma part d’un procés judicial que va començar al maig del 2022, va continuar el 28 de febrer. S’espera que el tribunal de Trapani prengui una decisió dissabte 2 de març sobre si s’inculpa o no a l’equip del Iuventa, així com a altres tripulacions de Metges Sense Fronteres i Save the Children.

El 2020, Amnistia Internacional va llançar una campanya mundial de solidaritat  que demanava a la fiscalia italiana que tanqués la investigació contra la tripulació del Iuventa.