Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Itàlia: Les mesures per multar i confiscar embarcacions d'ONG de rescat costaran vides al mar

Carlos Gil / Getty Images.

Reaccionant a una votació del Parlament italià per la qual s'han aprovat nous requisits més estrictes per a les organitzacions de solidaritat que rescaten migrants al mar, juntament amb la possibilitat d'imposar multes a les seves embarcacions i confiscar-les, Matteo de Bellis, investigador d'Amnistia Internacional sobre migració, ha declarat:

“És clar que l'objectiu d'aquestes mesures és obstaculitzar les ONG que realitzen missions de cerca i salvament vitals en el Mediterrani central. Això forma part de l'esforç per assegurar-se que el major nombre possible de persones sigui interceptat per guardacostes libis i retornat a Líbia, on aquestes són objecte de detenció arbitrària i tortura".

Aquesta nova legislació —juntament amb la pràctica dels ‘ports distants’, que requereix que les embarcacions d'ONG desembarquin les persones rescatades en ports molt allunyats dels llocs on normalment es duen a terme els rescats— pot suposar més morts al mar. Inevitablement causarà més sofriment a les persones supervivents de naufragis, i més criminalització de la legítima tasca dels qui defensen els drets humans”.

Informació complementària

El 15 de febrer de 2023, la Cambra de Diputats d'Itàlia va aprovar legislació que incorporava el Decret llei Núm. 1 del 2 de gener de 2023, prèviament adoptat pel govern italià, a la legislació ordinària. Aquesta legislació passarà ara al Senat, on està previst que se sotmeti a votació abans del 2 de març de 2023.

Diversos organismes, incloses la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatović, i la relatora especial de l'ONU sobre la situació dels defensors de drets humans, Mary Lawlor, han criticat la nova legislació i la pràctica dels 'ports distants', que podrien contravenir les obligacions contretes per Itàlia en virtut del dret internacional i privar persones que estan en perill en la mar de rebre assistència vital de les ONG de rescat.

- Anàlisi d'Amnistia Internacional de les dues mesures (en anglès).

- Recomanacions d'Amnistia Internacional sobre com abordar la situació de les persones refugiades i migrants en el Mediterrani central (en anglès).