Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Itàlia: Les autoritats han de permetre urgentment que les persones rescatades desembarquin a Catània

AP Photo / Salvatore Cavalli

En resposta a la decisió de les autoritats de negar a algunes persones la possibilitat de desembarcar a Catània (Sicília), i als seus esforços per retornar-les a la mar, Julia Hall, directora adjunta de l'Oficina Regional per a Europa d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Les autoritats han de permetre urgentment que totes les persones que estan en el vaixell desembarquin al més aviat possible.

El dret del mar és clar: un rescat acaba quan totes les persones rescatades desembarquen en lloc segur. No hi ha lloc per a interpretacions creatives de la llei quan hi ha persones sofrint i traumatitzades després d'arriscar les seves vides en la mar.

En obligar 35 persones a romandre a bord del Humanity 1, Itàlia no sols està violant la seva obligació internacional de desembarcar-les i protegir-les en virtut del dret internacional dels drets humans i del dret marítim, sinó que també està creant una situació de risc que posa en perill a les persones rescatades i a la tripulació del Humanity 1. Instem les autoritats que permetin desembarcar al més aviat possible a totes les persones que encara segueixen a bord.

Als centenars de persones que estan a bord d'embarcacions de rescat d'altres organitzacions no governamentals també ha d'assignar-se'ls immediatament un lloc segur on puguin desembarcar i rebre assistència.

És deplorable que el govern italià continuï ajudant les autoritats líbies a violar els drets humans de la seva població. A sobre, el govern italià també es nega al desembarcament dels qui van aconseguir sortir d'aquest país.

Itàlia espera legítimament que altres Estats membres de la UE comparteixin la responsabilitat d'atendre les persones que sol·liciten asil, però això no justifica que imposi mesures que només incrementen el sofriment de persones ja traumatitzades.”

Informació complementària

Avui, les autoritats italianes han ordenat que el vaixell de rescat de bandera alemanya Humanity 1 parteixi del port de Catània amb 35 homes rescatats i exhaustos encara a bord. Les autoritats italianes van permetre que les altres 144 persones rescatades pel Humanity 1 desembarquessin després de passar una selecció basada en un breu examen físic realitzat per funcionaris de sanitat que van enviar al vaixell.

Totes les persones rescatades per la nau havien sortit de Líbia, on les persones refugiades i migrants corren perill constant de sofrir tortura i altres maltractaments, detenció arbitrària i altres abusos. Després d'intentar travessar el Mediterrani central en embarcacions poc segures, van ser rescatades per Humanity 1, on van passar fins a dues setmanes.