Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: Després de dos anys en règim d'aïllament, Ahmad Manasra està massa malalt per assistir a la seva audiència judicial

© Anadolu Agency / Contributor/ via Getty Images

El Tribunal de Districte de Lod, a Israel, va ajornar ahir una vista en la qual anava a tractar-se la pròrroga del règim d'aïllament de Ahmad Manasra perquè Ahmad, home palestí de 21 anys que porta en aïllament cel·lular continuat des de novembre de 2021, es trobava massa malalt per assistir. Khulood Badawi, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional sobre Israel i els Territoris Palestins Ocupats, ha manifestat:

“Ahmad Manasra va ser traslladat a la unitat de salut mental de la presó de Ayalon després de passar la major part dels últims dos anys en règim d'aïllament. El Servei d'Institucions Penitenciàries israeliana ha sol·licitat una pròrroga de sis mesos de l'aïllament d'Ahmad, la qual cosa constitueix una violació flagrant del dret internacional. La reclusió prolongada en règim d'aïllament durant un període superior a 15 dies vulnera la prohibició absoluta de la tortura i altres tractes cruels, inhumans o degradants.

“Les autoritats israelianes han tractat AhmadManasra amb una crueltat inhumana amb el propòsit deliberat de portar-lo al límit. Ara està tan greument malalt que no ha pogut assistir a la seva pròpia vista judicial.”

Khulood Badawi, Amnistia Internacional

"I malgrat això, quan Ahmad rebi l'alta de la clínica, les autoritats penitenciàries israelianes el retornaran al règim d'aïllament i programaran de nou la vista judicial. El malson de Ahmad continua.”

“Ahmad Manasra té diagnosticats trastorns de salut mental greus, entre els quals esquizofrènia i depressió greu, pels quals ha estat hospitalitzat en el passat. Les autoritats israelianes continuen fent cas omís dels advertiments de psiquiatres independents, que han afirmat que la vida de Ahmad Manasra corre perill si roman a la presó. I el que és encara pitjor, han condemnat Ahmad a passar anys aïllat malgrat els seus trastorns, demostrant una vegada més el seu menyspreu pels drets, el benestar i la vida de les persones palestines.”

“Ahmad Manasra va veure entre reixes com la seva infància s'esvaïa. Ara és un home jove, i la seva vida ha estat definida per les violacions de drets humans que contribueixen a mantenir el cruel sistema d'apartheid que Israel exerceix contra la població palestina. Està profundament traumatitzat, però encara és a temps de reconstruir el seu futur. AhmadManasra ha de ser excarcerat immediatament perquè pugui iniciar el seu procés de recuperació amb el suport de la seva família i la seva comunitat.”

Ahmad Manasra va ser detingut el 2015 arran de l'apunyalament i les lesions que van sofrir dos ciutadans israelians de 20 i 13 anys en el territori ocupat de Jerusalem Oriental. Encara que els tribunals israelians van determinar que Ahmad no havia participat en l'apunyalament, van condemnar-lo a nou anys i mig de presó per temptativa d'assassinat.

Informació complementària

El cosí d'Ahmad, de 15 anys, Hassan, va morir a l'escena de l'apunyalament el 2015, i Ahmad va patir greus lesions al cap en ser atropellat per un cotxe. Mentre jeiaal terra sagnant, una multitud es va congregar per a esbroncar-lo i insultar-lo a crits. Les imatges de l'interrogatori de Ahmad Manasra mostraven tres agents israelians cridant amenaces i insults, mentre ell sanglotava assegut amb el cap embenat.

Ahmad Manasra ha sofert diversos períodes de reclusió prolongada en règim d'aïllament, la qual cosa infringeix el dret internacional. El 24 d'octubre de 2021, un psicòleg clínic israelià independent li va diagnosticar greus trastorns mentals que, segons l'informe mèdic, havia desenvolupat des de la seva detenció. El recurs de Ahmad Manasra per a obtenir la llibertat anticipada per motius mèdics va ser rebutjat pel Tribunal de Districte de Beersheba l'estiu de 2022.