Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / TPO: les restriccions a la bandera palestina són l'últim intent de silenciar la població i reduir-ne la visibilitat

© JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Getty Images

La directiva del govern israelià que imposa restriccions addicionals a l'exhibició de banderes palestines en espais públics a Israel constitueix un descarat atac contra el dret a la nacionalitat, a la llibertat d'expressió i a la llibertat de reunió pacífica. Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional. La directiva, emesa el diumenge pel nou ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, descriu la bandera palestina com a símbol de “terrorisme” i ordena a la policia israeliana que la retiri dels llocs públics.
 
Les autoritats d'Israel afirmen que la directiva té com a finalitat detenir la “incitació” contra Israel, però la veritat és que s'ha emès en plena onada de mesures destinades a silenciar la dissidència i restringir les protestes, incloses les celebrades en defensa dels drets de la població palestina. Aquestes mesures inclouen una creixent repressió de la societat civil palestina, i unes xifres elevadíssimes de detencions i ordres de detenció administrativa per a castigar activistes de Palestina.
 
“Aquest deplorable intent d'esborrar la identitat del poble palestí és l'últim d'una sèrie de mesures que les autoritats israelianes han introduït per a legitimar el racisme i la discriminació contra la població palestina. El ridícul pretext d'aquesta directiva no pot emmascarar el fet que les autoritats israelianes són cada vegada més implacables en els seus intents de sufocar qualsevol oposició al sistema d'apartheid”, ha manifestat Heba Morayef, directora regional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.”
 
“Com a Estat Part en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, Israel s'ha compromès a garantir el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica per a totes les persones que viuen sota el seu control. Alhora, Israel té l'obligació de prohibir la incitació a la discriminació, l'hostilitat o la violència mitjançant l'apologia de l'odi nacional, racial o religiós. Aquesta directiva és contrària a aquestes obligacions.”
 
“Durant dècades, la bandera palestina ha estat un símbol d'unitat i resistència a l'ocupació il·legal israeliana, i s'utilitza a tot el món com a símbol de solidaritat amb el poble palestí. Resulta summament irònic que les autoritats israelianes intentin justificar la seva decisió al·legant incitació, quan la directiva en si alimenta l'odi racial i sembra la divisió. És una de les moltes polítiques israelianes, promulgades dins del sistema d'apartheid, concebudes per a minimitzar la presència i la visibilitat de la població palestina i silenciar-ne la veu.”
 
Llarg historial de restriccions

Les autoritats israelianes porten molt temps mirant de restringir l'exhibició de la bandera palestina. Encara que la legislació israeliana no prohibeix l'exhibició de la bandera a Israel, la policia i les forces de seguretat tenen dret a retirar banderes si consideren que constitueixen una amenaça per a l'ordre públic.
 
Dos mesos després d'ocupar els territoris palestins el 1967, les autoritats israelianes van emetre una ordre militar que castiga i criminalitza els palestins i palestines per assistir o organitzar processons, reunions o vigílies de 10 o més persones per motius que “puguin interpretar-se com a polítics”, tret que tinguin un permís. L'ordre, que no defineix què s'entén per “polític”, prohibeix de fet les protestes, fins i tot les pacífiques. També prohibeix exhibir banderes o emblemes o publicar material que “tingui significat polític” sense permís d'un cap militar israelià. L'ordre continua aplicant-se a Cisjordània.
 
Al maig de 2022, les forces israelianes de Jerusalem Est van retirar violentament les banderes que portaven els palestins en senyal de dol per la defunció de la periodista Shirin Abu Akleh, morta a mans de les forces israelianes. L'1 de juny de 2022, un projecte de llei que prohibia hissar banderes palestines en institucions estatals a Israel va passar la lectura preliminar.