Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / TPO: empreses de turisme contribueixen a expansió dels assentaments i treuen profit de crims de guerra

Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor, els gegants del turisme en línia, afavoreixen la comissió de violacions de drets humans contra la població palestina en anunciar centenars d'habitacions i activitats en assentaments israelians en territori palestí ocupat, inclosa Jerusalem Est, ha manifestat avui Amnistia Internacional.

+ CIBERACCIÓ: Demana a Tripadvisor que marxi dels assentaments israelians il·legals a la Palestina ocupada

En un nou informe, «Destinació: ocupació», l'organització documenta com aquestes empreses porten turisme als assentaments il·legals israelians i contribueixen a la seva existència i expansió.

L'assentament de civils israelians per part d'Israel en els Territoris Palestins Ocupats (TPO) viola el dret internacional humanitari i constitueix un crim de guerra. Malgrat això, les quatre empreses continuen operant en els assentaments i es beneficien d'aquesta situació il·legal.

Kfar Adumim és un dels assentaments que figura a l'informe d'Amnistia Internacional, una destinació turística en creixement, situada a menys de dos quilòmetres del pobre beduí de Khan al Ahmar, la imminent demolició del qual per les forces israelianes ha rebut llum verda del Tribunal Suprem d'Israel. L'expansió de Kfar Adumim i d'altres assentaments pròxims és una de les causes fonamentals de les violacions de drets humans contra la comunitat beduïna local.

«L'apropiació il·legal de terres palestines i l'expansió dels assentaments per part d'Israel perpetua un sofriment immens, expulsa la població palestina de casa seva, destrueix els seus mitjans de vida i la priva de serveis bàsics, com l'aigua potable. El model empresarial d'Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor es basa en la idea de compartir i en la confiança mútua, i no obstant això, contribueixen a aquestes violacions de drets humans en fer negocis en els assentaments», ha afirmat Seema Joshi, directora d'Assumptes Temàtics Globals d'Amnistia Internacional.

«El govern israelià utilitza la creixent indústria turística en els assentaments per legitimar-ne l'existència i expansió, i les empreses de turisme en línia li segueixen el joc. És hora que aquestes empreses defensin els drets humans i retirin tots els anuncis dels assentaments il·legals en terres ocupades. Els crims de guerra no són una atracció turística».

Política d'Airbnb


El novembre de 2018, després d'unes investigacions d'Al Jazira i Human Rights Watch, Airbnb es va comprometre a retirar tots els seus anuncis en assentaments a Cisjordània. No obstant això, no va fer extensiu aquest compromís a Jerusalem Est que també és un territori ocupat i on té més de 100 anuncis en assentaments. Amnistia Internacional insta Airbnb que compleixi el compromís i retiri tots els seus anuncis d'assentaments en territoris ocupats, inclosa Jerusalem Est. Booking.com, Expedia i TripAdvisor han de retirar tots els anuncis en els Territoris Palestins Ocupats.

Tal com s'estableix en els Principis Rectors de l'ONU sobre les Empreses i els Drets Humans, les empreses tenen la responsabilitat de respectar el dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans, amb independència del lloc del món on operin. Fins que no retirin els seus anuncis en els assentaments, les quatre empreses esmentades en l'informe d'Amnistia Internacional estan incomplint aquestes responsabilitats a causa a les seves activitats en els Territoris Palestins Ocupats, així com les seves pròpies normes empresarials.

Promoció de l'activitat empresarial en els assentaments

Les quatre empreses esmentades en l'informe d'Amnistia Internacional tenen anuncis en assentaments, inclosa Jerusalem Est. En el moment de redactar aquest informe:

    • Airbnb, amb seu als Estats Units, tenia més de 300 anuncis de propietats en assentaments en els TPO.
    • TripAdvisor, també amb seu als Estats Units, anunciava més de 70 atraccions diferents, visites, restaurants, cafès, hotels i apartaments de lloguer en assentaments en els TPO.
    • Booking.com, amb seu en Països Baixos, anunciava 45 hotels i lloguers en assentaments en els TPO.
    • Expedia, amb seu als Estats Units, anunciava nou proveïdors d'allotjament, inclosos quatre grans hotels, en assentaments en els TPO.

Beneficis per violacions de drets humans

Entre febrer i octubre de 2018, Amnistia Internacional va visitar quatre pobles palestins prop d'assentaments israelians, així com el barri de Silwan a Jerusalem Est i una comunitat palestina a Hebron. Tots aquests llocs estan prop de lucratives atraccions turístiques gestionades per colons.

Amnistia Internacional considera que Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor no només contribueixen de forma important a portar el turisme als assentaments il·legals, sinó que a més enganyen els seus clients en no indicar de manera sistemàtica si els anuncis estan situats en assentaments israelians.

«Als turistes que vénen aquí els han rentat el cervell, els han enganyat, no saben que aquesta és la nostra terra», afirma un agricultor palestí que viu prop de l'assentament de Shiloh, on el govern israelià finança un gran centre de visitants per atraure turistes a un jaciment arqueològic.

Els dos pobles palestins prop de Shiloh han perdut més de 5.500 hectàrees (55 quilòmetres quadrats) de terres des de finals de la dècada de 1990. Molta gent s'ha anat, i els qui s'han quedat diuen que son víctimes freqüents d'atacs de colons armats. Airbnb, Booking.com i TripAdvisor tenen anuncis en Shiloh, però només Booking explica que els seus anuncis estan dins d'un assentament israelià.

Els darrers anys, el govern israelià ha invertit grans quantitats de diners en el desenvolupament de la indústria turística en els assentaments. Utilitza la designació de certs llocs com llocs d'interès turístic per a justificar l'apropiació de terres i habitatges palestins, i sovint construeix assentaments prop de jaciments arqueològics deliberadament, per a subratllar la relació històrica del poble jueu amb la regió.

L'informe d'Amnistia Internacional destaca com el govern israelià permet i anima als colons a explotar terres i recursos naturals que pertanyen a la població palestina, i com Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor també se'n beneficien.

«Aquestes empreses promouen visites a reserves naturals, encoratgen als turistes a fer rutes de senderisme i safari en el desert i els animen a provar el vi de les vinyes locals», ha afirmat Seema Joshi.

«Malgrat que aquest són recursos naturals palestins apropiats il·legalment, i aquestes activitats només beneficien els colons i les empreses de turisme en línia que hi fan negoci».

L'experiència dels crims de guerra

Amnistia Internacional ha documentat l'enorme contrast entre l'oferta d'experiències turístiques en els assentaments i les violacions de drets humans que s'infligeixen diàriament a la població palestina en les mateixes zones.

Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor anuncien lloguers vacacionals i «experiències» d'acampar en el desert, gestionades per colons en l'assentament de Kfar Adumim o en les seves proximitats. Uns 180 residents de Khan al Ahmar corren risc de desallotjament forçós per l'exèrcit israelià per a deixar lloc a l'expansió il·legal de Kfar Adumim i d'altres assentaments de la zona. Aquest trasllat forçós de persones en territori ocupat constitueix un crim de guerra. Les autoritats israelianes han ofert als residents la possibilitat de triar entre dues possibles ubicacions: una, prop de l'antic abocador municipal de Jerusalem i del poble d'Abu Dis, i l'altra, al costat d'una planta de tractament d'aigües residuals prop de la ciutat de Jericó.

«Desert Càmping Israel» és un càmping en el desert promocionat per Airbnb, Booking.com i Expedia, on els visitants poden pagar fins a 235 dòlars nord-americans per nit per «sentir la serenitat del desert i conèixer la càlida hospitalitat israeliana». TripAdvisor també anuncia un parc natural, un museu, una visita al desert i una atracció de temàtica bíblica en terres pròximes a Kfar Adumim.

«Les experiències d'acampada que s'ofereixen es troben en terres prèviament utilitzades per la comunitat beduïna per al pasturatge. A mesura que l'assentament de Kfar Adumim ha crescut, molts pastors beduïns han perdut el seu mitjà de vida i ara depenen de l'ajuda humanitària per a sobreviure», ha afirmat Seema Joshi.

«Cada centau que aquestes empreses guanyen amb la promoció del turisme a Kfar Adumim suposa un benefici per les violacions de drets humans. Que els colons utilitzin la cultura beduïna per a atreure turistes empitjora encara més la situació».

Relació evident amb l'expansió dels assentaments

Amnistia Internacional també va visitar el poble de Khirbet Susiya, on els habitants palestins viuen en refugis temporals després d'haver estat desallotjats per força de gran part de la zona per a deixar lloc a l'expansió de l'assentament veí de Susya. Les autoritats israelianes han bloquejat cisternes d'aigua i pous a Khirbet Susya, i el 2015 l'ONU calculava que les persones residents dedicaven al voltant d'un terç dels seus ingressos a pagar l'aigua.

Susya es va construir al voltant de les ruïnes d'un jaciment arqueològic que, en el moment de redactar-se aquest informe, estava anunciat tant a Airbnb com a TripAdvisor juntament amb fotografies de llocs que els turistes podien visitar, com les ruïnes, un olivar, un celler i una vinya i una gran piscina en l'assentament.

El desenvolupament del jaciment arqueològic en assentaments com Susya i Shiloh per part del govern israelià és fonamental per als seus plans de desenvolupament i ampliar els assentaments.

«Promoure aquests llocs a un públic global facilita els objectius del govern israelià per als assentaments, i és on les empreses de turisme internacionals es tornen indispensables», ha afirmat Seema Joshi.

«El jaciment arqueològic a Susya, igual que altres atraccions turístiques en els assentaments o en les seves proximitats, contribueix al fet que es cometin violacions de drets humans contra la veïna comunitat palestina. En promoure llocs com aquests, les empreses de turisme en línia son còmplices de les iniciatives il·legals del govern israelià per a ampliar els assentaments costi el que costi».

La necessitat de legislar

No és només la indústria turística la que es beneficia dels assentaments il·legals i hi contribueix. Cada any s'exporten a mercats internacionals articles per valor de centenars de milions de dòlars produïts en assentaments israelians, malgrat que la majoria dels països ha condemnat oficialment els assentaments per ser il·legals en virtut del dret internacional.

A més de demanar a cada empresa que deixin de fer negocis amb els assentaments, Amnistia Internacional demana als governs que impedeixin aquestes activitats per llei i que introdueixin lleis que prohibeixin la importació de béns procedents dels assentaments.

«Condemnar els assentaments per il·legals, però permetre les activitats comercials que els fan rendibles no és suficient», ha afirmat Seema Joshi.

El Parlament irlandès està actualment en el procés d'aprovació d'un projecte de llei històric que prohibiria el comerç de béns i serveis amb els assentaments, i Amnistia Internacional insta altres països que segueixen l'exemple.

Resposta de les empreses

Abans de la publicació de l'informe, Amnistia Internacional va escriure a les quatre empreses per donar-los l'oportunitat de respondre amb les seves conclusions. Booking.com i Expedia van respondre, però Airbnb i TripAdvisor no ho van fer.

Amnistia Internacional va analitzar detalladament les seves respostes i va prendre en compte degudament la informació oferta per a actualitzar les seves conclusions. En l'annex de l'informe  s'inclouen còpies de les respostes de les empreses.