Amnistia Internacional ha emès una crida urgent per reclamar un alto el -foc immediat, respectat per totes les parts en la Franja de Gaza ocupada i Israel, que eviti més pèrdues de vides entre la població civil i que garanteixi l'accés a l'ajuda humanitària essencial per a la població de Gaza, sumida en una catàstrofe humanitària sense precedents.
“En les últimes dues setmanes i mitja hem estat testimonis de l'horror a una escala inimaginable a Israel i els Territoris Palestins Ocupats. Més de dos milions de persones en la Franja de Gaza lluiten per sobreviure enmig d'una crisi humanitària catastròfica, i les baixes civils han assolit un nivell mai vist abans. Més de 6.546 persones han mort a Gaza i almenys 1.400 a Israel, i milers més han resultat ferides. Més de 200 persones han estat preses com a ostatges per Hamàs. Totes les parts del conflicte continuen cometent de manera incessant violacions greus del dret internacional humanitari, inclosos crims de guerra. Davant d'una devastació i un patiment sense precedents, la humanitat ha de prevaler”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.
“Cal una acció urgent per a protegir la població civil i evitar que continuïn els colpidors nivells de patiment humà. Instem tots els membres de la comunitat internacional a unir-se per a reclamar un alto el foc humanitari immediat, respectat per totes les parts en el conflicte.”
“Cal una acció urgent per proteger la població civil i evitar que continuïn els esgarrifosos nivells de patiment humà”.
Amnistia Internacional se suma a la relatora especial de l'ONU sobre la situació dels drets humans en els Territoris Palestins ocupats des de 1967, les agències de l'ONU que treballen a Palestina, i molts experts i expertes en drets humans, representats per una llarga llista de procediments especials de l'ONU, que també demanen un alto-el-foc, així com el secretari general de l'ONU i l'alt comissionat de les Nacions Unides per als drets humans.
Des dels terribles atacs llançats en el sud d'Israel el 7 d'octubre, en què Hamàs i altres grups armats van matar almenys 1.400 persones i van prendre més de 200 ostatges —en la seva majoria civils—, segons les autoritats israelianes, les forces d'Israel han llançat milers d'atacs aeris i terrestres contra la Franja de Gaza i han matat més de 6.546 persones, la majoria civils, i entre les quals es troben almenys 2.704 nens i nenes, segons el Ministeri de Salut Palestí a Gaza. Més de 17.439 persones han resultat ferides i més de 2.000 cadàvers segueixen atrapats sotala runa, mentre el sector de la salut s'enfonsa.
L'ofensiva terrestre de forces israelianes que plana sobre Gaza probablement tindrà conseqüències catastròfiques per a la seva població civil, tal com pronostiquen les amenaces llançades per l'exèrcit israelià contra la població civil que roman en el nord de Gaza. La població civil d'Israel també continua patint atacs de coets disparats de manera indiscriminada per Hamàs i altres grups armats a Gaza.
“Davant el desastre humanitari sense precedents que està tenint lloc a Gaza i que empitjora de dia en dia, és vital un alto el foc immediat, acatat per totes les parts i que permeti que les agències d'ajuda humanitària facin arribar ajuda suficient a la Franja i la distribueixin de manera segura i sense condicions. Això donaria als hospitals l'oportunitat de rebre els medicaments necessaris per salvar vides, l'aigua i el material que necessiten desesperadament i reparar les sales danyades”, ha manifestat Agnès Callamard.
“Un alto el foc immediat és també la manera més efectiva de protegir la població civil mentre les parts enfrontades continuen cometent greus violacions de drets humans. Podria evitar que creixés la xifra de baixes civils a Gaza. També podria oferir l'oportunitat d'aconseguir l'alliberament segur d'ostatges.”
Amnistia Internacional ha documentat indicis de crims de guerra comesos per les forces israelianes i per Hamàs i altres grups armats. Un alto-el-foc podria també permetre que es duguin a terme recerques independents sobre les violacions de drets humans i els crims de guerra comesos per totes les parts, unes recerques realitzades, entre altres, per la Cort Penal Internacional i la Comissió Independent de Recerca sobre el Territori Palestí Ocupat. El treball d'aquests organismes investigadors és vital, ja que posar fi a la impunitat per crims de guerra i crims de lesa humanitat i atorgar justícia i reparació a les víctimes és essencial per impedir que es repeteixin aquestes atrocitats i per abordar les causes fonamentals del conflicte, com el sistema d'apartheid imposat per Israel a tota la població palestina.
Amnistia Internacional reitera la seva crida perquè:
Informació complementària
La investigació duta a terme per Amnistia Internacional ha posat de manifest com el 7 d'octubre Hamàs i altres grups armats de la Franja de Gaza ocupada van llançar indiscriminadament coets contra Israel i van enviar combatents que van cometre greus violacions del dret internacional, com ara homicidis sumaris de civils i presa d'ostatges, que constitueixen crims de guerra.
L'organització també ha documentat indicis condemnatoris de crims de guerra comesos per forces israelianes en la seva ofensiva sobre Gaza, inclosos atacs indiscriminats i càstig col·lectiu, que han causat un enorme nombre de baixes civils, han eliminat a famílies senceres i han destruït barris residencials. Aquestes violacions han de ser investigades com a crims de guerra.
+ Pots trobar tota la informació publicada fins ara aquí.