Les autoritats israelianes han augmentat dràsticament l'ús de la detenció administrativa —una forma de detenció arbitrària— de persones palestines a la Cisjordània ocupada, han ampliat les mesures d'emergència que faciliten el tracte inhumà i degradant de persones privades de llibertat, i no han investigat incidents de tortura i mort sota custòdia en les últimes quatre setmanes, ha afirmat avui Amnistia Internacional.
Des del 7 d'octubre, les forces israelianes han detingut més de 2.200 homes i dones palestins, segons el Club de Presos Palestins. Segons l'organització de drets humans israeliana HaMoked, entre l'1 d'octubre i l'1 de novembre, el nombre total de palestins reclosos en règim de detenció administrativa, sense càrrecs ni judici, ha passat de 1.319 a 2.070.
Testimonis de persones detingudes i després alliberades i d'advocats de drets humans, així com material videogràfic i imatges, il·lustren algunes de les formes de tortura i altres maltractaments a què les forces israelianes han sotmès persones privades de llibertat en les últimes quatre setmanes. Algunes d'aquestes accions són pallisses brutals i humiliació de persones detingudes, entre altres coses obligant-les a mantenir-se cap per avall, agenollar-se al terra durant el recompte de reclusos i cantar cançons israelianes.
“Durant l'últim mes hem estat testimonis d'un notable augment de l'ús per Israel de la detenció administrativa — detenció sense càrrecs ni judici que pot renovar-se indefinidament—, que ja havia assolit el seu màxim en 20 anys abans de l'última intensificació de les hostilitats el 7 d'octubre. La detenció administrativa és un dels instruments fonamentals d'Israel per a aplicar el seu sistema d'apartheid contra la població palestina. Testimoni i proves videogràfiques també assenyalen nombrosos incidents de tortura i altres maltractaments per part de les forces israelianes, com ara pallises brutals i humiliació deliberada de persones palestines detingudes en condicions terribles”, ha afirmat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.
“Les execucions sumàries i la presa d'ostatges perpetrades per Hamàs i altres grups armats el 7 d'octubre són crims de guerra i han de ser condemnats com a tals, però les autoritats israelianes no han d'utilitzar aquests atacs per a justificar els seus propis atacs il·legítims i càstigs col·lectius contra la població civil en una Franja de Gaza assetjada ni l'ús de la tortura, la detenció arbitrària i altres violacions dels drets de palestins privats de llibertat. La prohibició de la tortura no pot suspendre's ni conculcar-se en cap cas, tampoc —i especialment— en moments com els actuals.”
Personal investigador d'Amnistia Internacional ha entrevistat 12 persones, entre elles 6 que van estar detingudes i han estat posades en llibertat i 3 advocats que treballaven en detencions recents. El personal investigador també ha examinat testimoniatges compartits per altres persones detingudes que han quedat en llibertat i ha analitzat material videogràfic i imatges.
Tortura i humiliació
Amnistia Internacional porta decennis documentant tortura generalitzada per part de les autoritats israelianes en llocs de detenció a Cisjordània. No obstant això, en les últimes quatre setmanes s'han difós àmpliament a Internet vídeos i imatges que mostren horripilants escenes de soldats israelians colpejant i humiliant persones palestines mentre les tenen detingudes amb els ulls embenats, nues, amb les mans lligades, en una exhibició pública especialment esgarrifosa de tortura i humiliació de s detinguts palestins.
En una imatge analitzada per l'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnstia pot veure's tres homes palestins, amb els ulls embenats i despullats, al costat d'un soldat amb uniforme de color verd oliva com els que usen les forces terrestres israelianes. Una investigació del diari israelià Haaretz publicada el 21 d'octubre va revelar que la imatge havia estat presa a Wadi al Seeq, localitat situada a l'est de Ramallah, el 12 d'octubre. Una de les tres víctimes que apareixien en la fotografia va dir a Amnistia Internacional que al principi va ser reclòs i colpejat per colons però dues hores després va arribar un vehicle tot terreny militar israelià:
“Un dels agents israelians que van arribar se'm va acostar i em va propinar una puntada en el costat esquerre, després va saltar sobre el meu cap amb les dues cames i em va enfonsar encara més el cap en la terra, i després va continuar trepitjant-me mentre estava cap per avall, a terra, amb les mans lligades a l'esquena. Llavors va agafar un ganivet i em va arrencar tota la roba a excepció de la roba interior i va utilitzar part de les peces estripades per a embenar-me els ulls. Els cops a la resta del cos no van parar, en un moment donat va començar a saltar sobre la meva esquena —tres o quatre vegades— mentre cridava ‘mor, mor, escombraria’ [...]. Al final això va aturar-se per fi, un altre agent va orinar en la meva cara i el meu cos mentre també ens cridava ‘que es morin’.”
Amnistia Internacional també ha parlat amb dues dones que van estar detingudes arbitràriament durant 14 hores en una comissaria de policia del Jerusalem Est ocupat, on les van humiliar, les van sotmetre a registres corporals sense roba, es van burlar d'elles i les van ordenar que maleïssin Hamàs. Després van quedar en llibertat sense càrrecs.
En un vídeo publicat per primera vegada a les xarxes socials el 31 d'octubre i analitzat per l'Evidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis, pot veure's nou homes detinguts, que pel seu accent identificable eren palestins, alguns nus i altres seminus i emmanillats, amb els ulls embenats,, envoltats per almenys 12 soldats vestits amb uniformes de color verd oliva i equipats amb fusells d'assalt M4A1 o Tavor X95. Tant els uniformi com les armes formen part de l'equip habitual de les forces terrestres israelianes. Un dels soldats propina puntades a un dels detinguts al cap. Un altre vídeo analitzat perEvidence Lab del Programa de Resposta a les Crisis d'Amnistia, pujat a la plataforma X (abans Twitter) el 31 d'octubre, mostra a una persona amb els ulls embenats, probablement palestina, juntament amb un sergent de l'exèrcit israelià que es burla del detingut i balla al seu voltant.
Un detingut palestí posat en llibertat recentment al Jerusalem Est ocupat, que va parlar amb Amnistia Internacional amb la condició de romandre en l'anonimat, va dir que els interrogadors israelians el van sotmetre, al costat d'altres persones detingudes en el Recinte Rus (Al Maskoubiyeh), un centre de detenció a Jerusalem, a brutals pallisses que li van causar hematomes i fractura de tres costelles. També va destacar que els interrogadors de la policia israeliana els colpejaven contínuament al cap mentre els cridaven que mantinguessin sempre el cap abaixat i els ordenaven “lloar a Israel i maleir Hamàs”. Aquesta persona va afegir: “Els cops i la humiliació no van parar ni quan un dels 12 detinguts amb nosaltres a la cel·la ho va fer.”
Des del 7 d'octubre, segons les autoritats d'Israel, quatre persones detingudes han mort en instal·lacions de detenció israelianes en circumstàncies que encara no s'han investigat imparcialment. Dues de les quatre són treballadors de la Franja de Gaza ocupada, reclosos en règim d'incomunicació per l'exèrcit israelià en centres de detenció militars, les morts dels quals només es van fer públiques per l'exèrcit després d'una investigació del periòdic israelià Haaretz.
En virtut del dret internacional, la tortura i altres maltractaments comesos contra persones protegides en un territori ocupat és un crim de guerra. La detenció de persones protegides fora del territori ocupat, com les persones palestines procedents dels Territoris Palestins Ocupats que estan recloses a Israel, també constitueix una violació del dret internacional humanitari, ja que equival a trasllat forçós.
Tracte inhumà i degradant en presons
El Servei d'Institucions Penitenciàries d'Israel va informar el grup de drets humans HaMoked que, a data 1 de novembre, hi havia recloses a 6.809 persones palestines. El 31 d'octubre, les autoritats israelianes van prorrogar per un mes el “estat d'emergència a les presons”, que concedeix al ministre de Seguretat Nacional d'Israel poders pràcticament il·limitats per a negar a les persones preses que compleixen condemna l'accés a visites d'advocats i familiars, recloure a les persones privades de llibertat en cel·les massificades, negar-los l'exercici a l'aire lliure i imposar-los mesures cruels de càstig col·lectiu com tallar el subministrament d'aigua i electricitat durant moltes hores, la qual cosa permet de fet la intensificació dels tractes cruels i inhumans a les persones preses i viola la prohibició de la tortura i altres maltractaments.
El Comitè Internacional de la Creu Roja ha confirmat que s'ha negat a persones palestines preses el contacte amb les seves famílies i advocats des del 7 d'octubre. Sanà Salameh, esposa del pres palestí Walid Daqqah, malalt terminal, va explicar a Amnistia Internacional que des del 7 d'octubre no ha permès que ella o l'advocat de Daqqah el visitin o rebin informació sobre el seu estat de salut. “No sé si està rebent l'atenció mèdica que necessita; No tinc absolutament cap contacte amb ell, ni tan sols tinc una mica d'informació que em consoli”, va dir a Amnistia.
L'advocat palestí Hassan Abadi, que visita setmanalment almenys quatre detinguts des del 7 d'octubre, va explicar a Amnistia Internacional que s'ha negat a les persones palestines detingudes el seu dret a fer exercici a l'aire lliure i que una de les formes d'humiliació a què se les sotmet durant el recompte de reclusos és obligar-les a agenollar-se al terra. Abadi va agregar que s'han confiscat als palestins detinguts totes les seves pertinences personals, i a vegades les han cremat, inclosos llibres, diaris, cartes, roba, aliments i altres articles. Les autoritats penitenciàries han confiscat les compreses higièniques a dones palestines recloses a la presó d'Al Damon. Segons Abadi, una client a qui representa li va dir que quan estava detinguda i amb els ulls embenats an la comissaria de policia de Kiryat Arba, prop d'Hebron, un agent la va amenaçar amb violar-la.
Augment de la detenció arbitrària
La detenció administrativa de persones palestines ha anat en augment durant 2023, fins a arribar a 1.319 persones l'1 d'octubre de 2023, segons HaMoked. L'1 de novembre, aquesta xifra havia augmentat fins més de 2.070 persones palestines detingudes i recloses en règim de detenció administrativa. Amb freqüència, les persones palestines classificades per Israel com a “reclusos de seguretat” estan tancades sense càrrecs ni judici, la majoria en aplicació d'ordres de detenció administrativa que poden renovar-se indefinidament cada sis mesos.
La detenció administrativa és una forma de detenció en virtut de la qual les autoritats de l'Estat detenen les persones per motius secrets que la persona acusada i el seu advocat no poden examinar, fet que burla de fet el degut procés garantit per a totes les persones privades de llibertat en virtut del dret internacional. Amnistia Internacional ha conclòs que Israel ha emprat de manera sistemàtica la detenció administrativa com a instrument per a perseguir palestins, i no com a mesura preventiva extraordinària i utilitzada de manera selectiva.
Les autoritats israelianes també han optat per implementar la Llei de “Combatents Il·legítims”, una categoria que no està reconeguda pel dret internacional, per a recloure indefinidament sense càrrecs ni judici un mínim de 105 persones palestines de la Franja de Gaza ocupada que van entrar a Israel durant l'atac dirigit Hamàs el 7 d'octubre. Segueix sense saber-se amb certesa quantes d'aquestes persones estan recloses en relació amb els atacs.
Les autoritats israelianes també han sotmès milers de palestinss de Gaza que posseeixen permís per a entrar a Israel, en la seva majoria treballadors i treballadores, a una tercera forma de detenció arbitrària per la qual van estar recloses en règim d'incomunicació durant almenys tres setmanes en dues bases de detenció militars a Israel i Cisjordània. Encara que moltes van quedar en llibertat, no hi ha transparència de les autoritats israelianes respecte a quantes d'aquestes persones continuen detingudes.
“Les autoritats israelianes han de revocar de manera immediata les mesures d'emergència inhumanes imposades a les persones palestines preses i permetre'ls l'accés immediat als seus advocats i famílies. Totes les persones palestines detingudes arbitràriament han de quedar en llibertat. Instem Israel a permetre que el Comitè Internacional de la Creu Roja realitzi visites urgents a les presons i les instal·lacions de detenció i supervisi les condicions de les persones palestines detingudes”, ha declarat Heba Morayef.
“Les autoritats judicials d'Israel també han d'investigar de manera imparcial i independent les denúncies de tortura i altres maltractaments i enjudiciar en judicis justos als responsables d'ordenar i dur a terme actes de tortura.”