Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: Quan la fam comença a estendre's, cal acordar amb urgència un alto el foc

© Anadolu via Getty Images

L'anunci de l'aprovació per Israel de l'obertura de dues rutes per a l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza ocupada, que comprèn la reobertura temporal del pas de Erez al nord de Gaza i del port d'Ashdod, és un avenç positiu però insuficient per a fer front a la magnitud de la catastròfica crisi humanitària a Gaza, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

“L'obertura de rutes addicionals per a facilitar el lliurament d'ajuda a Gaza és una petició que les organitzacions humanitàries i els grups de drets humans, inclosa Amnistia Internacional, han formulat en repetides ocasions, des de fa mesos. Però si bé l'obertura de rutes per a l'entrada d'ajuda humanitària en el nord de Gaza és absolutament necessària, l'anunci d'Israel arriba amb molt de retard i continua sent deplorablement insuficient tenint en compte els catastròfics nivells de la fam a Gaza”, ha declarat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

“Cal obrir totes les rutes d'ajuda disponibles immediatament, i ha de produir-se un augment important i urgent de l'ajuda l'entrada de la qual es permet pels passos del sud de Gaza, on des del 7 d'octubre de 2023 només es permet el pas d'una mínima part de l'ajuda i les importacions necessàries.

“Després d'obstaculitzar deliberadament la prestació d'ajuda i d'endurir dràsticament en els últims sis mesos el seu asfixiant bloqueig de 16 anys, imposant unes condicions aterridores a la població civil de Gaza, no es pot felicitar Israel per fer a la fi un mínim esforç per a abordar una catàstrofe humanitària de la qual n'és responsable. Si l'obertura de rutes d'ajuda addicionals s'hagués produït abans, es podria haver impedit que centenars de milers de persones patissin uns nivells de fam terribles.”

Més de 33.000 persones palestines ja han perdut la vida en els implacables bombardejos d'Israel i almenys 31 han mort de fam, 28 d'elles nens i nenes.

Amnistia Internacional demana que aquestes mesures vagin acompanyades d'un alto el foc immediat i sostingut de totes les parts i de l'aixecament total per Israel del seu bloqueig il·legal de Gaza per a alleujar realment el sofriment massiu. L'organització també demana que els grups armats alliberin les persones que retenen com a ostatges a Gaza i que les autoritats israelianes alliberin les persones palestines detingudes arbitràriament.

Permetre la prestació d'ajuda humanitària suficient a la població palestina a Gaza és també una exigència jurídicament vinculant del Tribunal Internacional de Justícia, que la setmana passada va ordenar a Israel que prengui mesures provisionals addicionals per a impedir el genocidi per l'empitjorament de la situació a Gaza, com a ampliació de la seva sentència del 26 de gener. El Tribunal ha reconegut que a Gaza la fam ja no és un risc sinó que està “començant a estendre's” i ha ordenat a Israel que prengui mesures tangibles perquè l'ajuda humanitària que es necessita amb urgència pugui arribar als qui el necessiten.

Des d'octubre de 2023 han mort més de 200 treballadors i treballadores d'ajuda humanitària, la immensa majoria palestins. Personal d'ajuda humanitària ha afirmat reiteradament que un alto el foc és indispensable perquè sigui possible prestar uns nivells mínimament suficients d'ajuda, sobretot tenint en compte que, d'acord amb els greus nivells de fam, calen més aliments, més aigua i atenció mèdica urgent, en el marc d'un sector de la salut que ha estat devastat per les operacions militars israelianes.

“La realitat és que, sense un alto el foc, la prestació segura i efectiva d'ajuda humanitària continua en perill. A pocs dies del final del Ramadà, tant la resolució vinculant del Consell de Seguretat de l'ONU que demana un alto el foc immediat com la sentència del Tribunal Internacional de Justícia han estat totalment ignorades”, ha declarat Heba Morayef.

“Tot i els indicis de crims de guerra comesos per les forces israelianes, la mort de desenes de milers de persones palestines i el risc imminent de genocidi, el president dels Estats Units, Joe Biden, no ha considerat oportú fins a aquesta setmana exercir una pressió real sobre Israel. els Estats Units pot i ha de fer molt més per a utilitzar la seva influència per a posar fi al sofriment i al vessament de sang a Gaza.”

Abans que es permetés l'aprovació de la més recent resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, el govern dels Estats Units va utilitzar en repetides ocasions el seu dret de veto per a bloquejar resolucions que demanaven un alto el foc. La setmana passada, el president nord-americà, Joe Biden, va autoritzar la transferència de 1.800 bombes MK84 de 2.000 lliures que, segons un alt funcionari de l'administració, “poden destruir blocs sencers d'edificis”, i informacions de mitjans de comunicació han assenyalat que el president podria aprovar en breu la venda a Israel d'avions de combat F-15 per valor de 18.000 milions de dòlars.

“En el dia d'avui, el Consell de Drets Humans de l'ONU ha aprovat una resolució que demana la suspensió de totes les vendes d'armes a Israel per a impedir noves violacions del dret internacional. En lloc d'aprovar noves transferències d'armes i de continuar obtenint beneficis d'una situació que la Cort Internacional de Justícia va considerar que podia raonablement ser constitutiva de genocidi, el president Biden ha de garantir que els Estats Units utilitza la seva influència per a fer tot el que estigui en el seu poder per a pressionar per un alto el foc immediat”, ha afirmat Heba Morayef.