Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: llista d'empreses en assentaments obre nova esperança per a la rendició de comptes

Oferta turística a l'assentament israelià il·legal de Kfar Adumim © Amnistia Internacional

"La publicació d'una base de dades de l'ONU que inclou més de 100 companyies que realitzen activitats empresarials en assentaments il·legals israelians és un important pas cap a la rendició de comptes als Territoris Palestins Ocupats (TPO)", ha declarat avui Amnistia Internacional.

L'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUDH) va publicar ahir un informe sobre empreses que tenen vincles específics amb assentaments israelians a Cisjordània l'elaboració dels quals li havia estat encomanada pel Consell de Drets Humans el 2016. L'informe inclou diverses empreses de turisme digital com Airbnb, TripAdvisor, Expedia i Booking.com, sobre les quals una investigació d'Amnistia Internacional va concloure que porten turisme als assentaments i contribueixen a l'existència i l'expansió d'aquests.

"Assentar població civil en territoris ocupats viola el dret internacional humanitari i constitueix un crim de guerra. Nomenar les empreses que es beneficien en el context d'aquesta situació il·legal transmet el missatge clar de la comunitat internacional que mai no s'han de normalitzar els assentaments. Aquestes empreses es beneficien de violacions sistemàtiques de drets de la població palestina i hi contribueixen", ha declarat Saleh Higazi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

"Demanem a les empreses que compleixin les seves responsabilitats internacionals i deixin de fer negocis en els assentaments".

Amnistia Internacional demana a l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i al Consell de Drets Humans que treballin en col·laboració amb altres parts interessades a fi de garantir que la llista d'empreses s'actualitza periòdicament i compti amb un finançament previsible i uns marcs temporals clars per a la presentació d'informes per permetre que se segueixi examinant a les empreses lligades a violacions de drets humans en els TPO.

Quan una potencia ocupant construeix assentaments en territoris ocupats i permet que la seva població civil visqui en aquests assentaments, està cometent crims de guerra tipificats en el dret internacional. Els assentaments en els TPO es construeixen en terrenys dels quals s'han apropiat il·legalment i són causa de tot un ventall de violacions greus i sistemàtiques dels drets humans de la població palestina.

Empreses que fomenten un turisme vinculat a crims de guerra

L'any passat, les investigacions d'Amnistia Internacional van revelar que Airbnb, TripAdvisor, Expedia i Booking.com fomenten l'expansió dels assentaments i les va instar al fet que retiressin els anuncis sobre assentaments il·legals en els TPO.

"Aquestes empreses estan promovent atraccions turístiques lligades a crims de guerra. Aquest satisfactori pas de l'OACNUDH ha d'augmentar la pressió sobre les empreses turístiques perquè deixin d'anunciar atraccions en terres robades", conclou Saleh Higazi.

"La publicació d'aquesta llista és un oportú recordatori que els assentaments són il·legals i que mai no han de ser normalitzats. Les empreses incloses en la llista no tenen cap excusa: continuar la seva relació amb els assentaments israelians és incomplir a gratcient les seves obligacions internacionals".

Segons els Principis rectors sobre les empreses i els drets humans, de l'ONU, les empreses tenen l'obligació d'evitar "que les seves pròpies activitats provoquin o contribueixin a provocar conseqüències negatives sobre els drets humans i facin front a aquestes conseqüències quan es produeixin".