Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: La mort de Khader Adnan posa de manifest el tracte cruel que infligeix Israel als presos palestins

Amnesty International

“La mort del pres palestí Khader Adnan és un recordatori del preu mortal que paga la població palestina per qüestionar l'apartheid israelià i un sistema de justícia militar manipulat en el seu perjudici”, ha declarat avui Amnistia Internacional. Khader Adnan va morir a la presó israeliana de Ramle el 2 de maig després de 87 dies en vaga de fam com a protesta per la detenció arbitrària sistemàtica de palestins per part de les autoritats israelianes i pel tracte cruel i inhumà que reben a la presó. Les persones palestines detingudes recorren sovint a la vaga de fam per a protestar contra aquestes polítiques, posant en perill la seva salut i la seva vida per reclamar els drets que Israel els nega.

Khader Adnan, forner de professió, tenia nou fills i filles amb la seva dona Randa, que va fer campanya infatigablement per la seva llibertat. Des de 2004 havia estat detingut en 13 ocasions per les autoritats israelianes a causa de la seva afiliació al braç polític del Moviment del Gihad Islàmic Palestí. Encara que el Moviment ha dut a terme atacs contra la població civil israeliana, Khader Adnan mai va ser acusat de participar en actes de violència. En total, va estar vuit anys reclòs, gairebé sis d'ells en detenció administrativa sense càrrecs ni judici.

Khader Adnan és el primer palestí sota custòdia que mor a conseqüència d'una vaga de fam des del 1992. Quan la seva vida va estar en perill, les autoritats israelianes li van negar accés a l'atenció especialitzada que necessitava en un hospital civil i el van deixar morir sol en la seva cel·la. El terrible tracte infligit a un detingut tan conegut és el senyal d'alarma més recent del menyspreu cada vegada més obert amb què les autoritats israelianes tracten els drets i la vida de la població palestina, i de la creixent temeritat de la seva crueltat cap a aquesta”, ha declarat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

“Khader Adnan havia fet cinc vagues de fam amb anterioritat: quatre com a protesta per l'ús sistemàtic i discriminatori per Israel de la detenció administrativa per a empresonar persones palestines sense càrrecs ni judici, i una per a protestar per la seva reclusió en règim d'aïllament. Com tantes persones palestines en presons israelianes, Khader Adnan no tenia cap altre mitjà de lluitar contra les injustícies a les quals l'apartheid israelià el sotmetia a ell i a milers de persones més.

Cada dia la població palestina té més dificultats per denunciar la seva opressió. Els qui assisteixen a protestes corren el risc de ser objecte de detenció, patir ferides greus o ser víctimes d'homicidi il·legítim. Les persones que defensen els drets humans són sotmeses a la prohibició de viatjar, a detenció o al trasllat forçós o la deportació; el moviment Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) està prohibit; les organitzacions de drets humans, proscrites; i els qui recorren a la vaga de fam posen la seva vida en perill. La mort de Khader Adnan és el recordatori més recent que no hi haurà justícia per a la població palestina fins que es desmantelli l'apartheid.”

Al febrer de 2023, Khader Adnan va ser detingut i encausat per un tribunal militar israelià per càrrecs de “incitació a la violència” basats en gran manera en les seves visites a les famílies de presos palestins i en la seva assistència a funerals de víctimes de les forces israelianes. En la majoria dels seus períodes de reclusió anteriors, no es van formular càrrecs contra ell i no era gens habitual l'acta d'acusació formal.

Tracte inhumà i degradant

Segons les autoritats israelianes, Khader Adnan s'havia negat a sotmetre's a tractament mèdic. No obstant això, un metge que el va visitar durant la vaga de fam va explicar a Amnistia Internacional que les autoritats li havien negat l'accés al tractament i la supervisió de caràcter mèdic especialitzat i independent que necessitava. El metge va explicar que Khader Adnan havia sol·licitat ser sotmès a supervisió mèdica en un hospital civil, però que el Servei Penitenciari israelià l'havia retornat a la seva cel·la a la presó, on anaven els guàrdies cada mitja hora a veure si seguia amb vida. La negació de tractament mèdic adequat a Khader Adnan va constituir una violació del seu dret a la salut i un tracte inhumà i degradant.

Khader Adnan va passar en total sis anys en detenció administrativa, és a dir, reclòs sense càrrecs ni judici durant períodes renovables indefinidament. Les ordres de detenció administrativa, que sovint són ratificades per tribunals militars israelians, s'utilitzen habitualment per castigar i reprimir qualsevol forma de dissidència respecte del règim militar repressiu d'Israel.

Les ordres de detenció administrativa dictades per l'exèrcit israelià contra la població palestina es basen en proves secretes i són aprovades gairebé automàticament pels tribunals militars que actuen a la Cisjordània ocupada. Les persones afectades no poden impugnar els motius de la seva detenció, la qual cosa constitueix una negació del seu dret al degut procés.

L'ús sistemàtic i discriminatori per Israel de la detenció administrativa contra la població palestina és part del seu sistema de dominació i opressió, i constitueix el crim de lesa humanitat d'apartheid. L'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional estableix que l'empresonament que viola les normes fonamentals del dret internacional constitueix alhora un crim de lesa humanitat si es comet com a part d'un atac generalitzat o sistemàtic contra una població civil.

Més de 24 hores després de la seva mort, la família de Khader Adnan no ha rebut encara el seu cos per a l'enterrament malgrat la petició presentada dimarts pel seu advocat. Amnistia Internacional demana a les autoritats israelianes que accelerin el lliurament del cos de Khader Adnan a la seva família per a permetre un enterrament digne, tal com exigeixen el dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans.

“Avui reiterem les peticions de Khader Adnan d'un tracte humà i judicis justos per a la població palestina reclusa i que es posi fi a l'ús de la detenció administrativa”, va concloure Heba Morayef.

“Els tribunals militars israelians i la pràctica de la detenció administrativa inverteixen els postulats bàsics de la justícia en tractar automàticament les persones palestines com a sospitoses només per la seva raça, i contribueixen a mantenir el cruel sistema d'apartheid d'Israel.”

Informació complementària

Encara que no està prohibida en el dret internacional humanitari, la detenció administrativa només és legal quan s'utilitza per motius imperatius de seguretat. L'ús habitual i ampli de la detenció administrativa per Israel fa que sigui arbitrària, per la qual cosa viola el dret internacional dels drets humans i el dret internacional humanitari. A més, en violació del dret internacional, s'utilitza d'una forma profundament discriminatòria: a principis de maig de 2023 hi havia 1.010 persones en detenció administrativa a Israel, totes palestines excepte 4. Aquesta és la xifra més elevada de persones palestines en detenció administrativa en tres decennis.

En concloure 2022, els informes indicaven que hi havia al voltant de 4.900 persones palestines recloses en presons israelianes.