Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: La conferència de París ha de pressionar per un alto el foc humanitari immediat

Photo by Belal Al Sabbagh/AFP via Getty Images

Amnistia Internacional expressa la satisfacció per la decisió del president de frança, Emmanuel Macron, d’acollir una conferència humanitària internacional per a la població civil de Gaza amb d’objectiu de coordinar l’ajuda destinada a les persones de la Franja de Gaza ocupada, que segueixen suportant una devastadora operació militar, a més de la intensificació d’un bloqueig il·legal que dura 16 anys, cosa que ara les priva d’articles essencials per la seva supervivència, com ara aigua i combustible.

Els Estats tenen la responsabilitat conjunta i individual de cooperar per proporcionar assistència humanitària en època d’emergència. A més, els Estats que estiguin en condicions de facilitar assistència tenen l’obligació de fer-ho mitjançant la cooperació i l’assistència internacionals.

Demanem a les entitats organitzadores i participants en la conferència que pressionin a favor d’un alto el foc humanitari, significatiu i immediat, que insisteixin en això, i que exerceixin tota la pressió necessària sobre les autoritats israelianes i Hamás perquè ho compleixin.

L’alto el foc i l’aixecament del bloqueig i de les restriccions recentment ampliades són necessàries per a l’entrega sostinguda, eficaç i amb impacte de qualsevol ajuda humanitària a la població de Gaza. L’alto el foc haurà d’incloure les següents garanties:

  • L’alto el foc ha de cobrir la totalitat de la Franja de Gaza i durar prou per permetre un alleujament substancial del patiment. Haurà de basar-se en la circulació lliure i segura de la població civil i del personal d’ajuda humanitària. Totes les parts en el conflicte hauran de comprometre's a atacar la naturalesa civil de l’assistència humanitària i a abstenir-se d’obstaculitzar-la i a impedir-ne el desviament.
  • L’alto el foc haurà de permetre que es recuperin s’enterrin els cadàvers, que s’atengui degudament les persones ferides, que hospitals i clíniques siguin reparats i rebin materials essencials, i que arribin sense demora a la Franja i es distribueixin sense riscos ni condicions altres articles d’ajuda humanitària.
  • Haurà de respectar-se el dret de la població de Gaza a accedir a articles de primera necessitat per sobreviure, com ara aigua potable, aliments, articles no alimentaris com l’allotjament i kits de dignitat per les dones, medicaments i combustible.
  • L’entrega de l’ajuda humanitària ha de ser totalment accessible i atendre a les necessitats de nens i nenes de poca edat, persones malaltes si ferides, persones d’edat avançada, dones embarassades i persones amb discapacitat.
  • Durant l’alto el foc haurà de fer-se tot el possible per obtenir l’alliberament dels ostatges capturats el 7 d’octubre. Mentre durin les negociacions, s’haurà de donar accés immediat a entitats d’observació independents perquè visitin els ostatges amb la finalitat de determinar-ne el el benestar i facilitar la comunicació amb les seves famílies i amb funcionaris consulars en el cas d’aquells que no tinguin la nacionalitat israeliana o la doble nacionalitat.
  • S’haurà de donar accés a la Franja de Gaza a observadors independents com ara el personal de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans; la Comissió Internacional Independent d’Investigació sobre el Territori Palestí Ocupat i Israel; la relatora especial sobre la situació dels drets humans als Territoris Palestins Ocupats; la Cort Penal Internacional i organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional perquè investiguin la situació en el terreny, per exemple, sobre els atacs aeris i terrestres indiscriminats i desproporcionats, i altres violacions del dret internacional humanitari comeses per totes les parts.

Amnistia Internacional també demana als participants en la conferència humanitària i als organismes internacionals que:

  • Es comprometin amb la recuperació a llarg termini de Gaza: haurà d’haver un compromís per satisfer les enormes necessitats sorgides després de la destrucció a gran escala de Gaza, com els treballs de reconstrucció o ajudes a aquells que hagin perdut llars i negocis, i mitjans de supervivència. Els compromisos s’hauran de presentar amb un calendari clar pel desemborsament i no limitar-se a declaracions.
  • Reconeguin el dret de la població de Gaza a retornar a casa seva i a les zones on vivien abans d’aquest atac més recent, i garanteixin que es permeti que la població palestina torni a totes les parts de la Franja de Gaza.
  • Incloguin a l’ordre del dia la solució política a llarg termini a la crisi. Per això, hauran d’abordar-ne les causes fonamentals, com el bloqueig il·legal i inhumà de Gaza, que constitueix càstig col·lectiu, i totes les dimensions restants del sistema d’apartheid d’Israel imposat a tota la població palestina, que és un crim de lesa humanitat.