Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: Israel ha d'alliberar el pres de consciència Mohammed al Halabi

© Particular

Amnistia Internacional demana l'excarceració immediata i incondicional de Mohammed al Halabi, pres de consciència palestí que compleix una condemna a 12 anys de presó a Israel. Mohammed, treballador d'ajuda humanitària de Gaza, va passar sis anys detingut en espera de judici abans de ser declarat culpable de desviar fons a Hamàs en un procés que va patir greus deficiències.

La vista d'apel·lació de Mohammed al Halabi havia de celebrar-se avui, 17 de maig de 2023, en el Tribunal Superior d'Apel·lació d'Israel. No obstant això, el seu advocat defensor es va veure obligat a sol·licitar un ajornament perquè les autoritats israelianes es van negar a compartir informació essencial abans de la vista —com un resum de les proves i arguments—, la qual cosa bandeja qualsevol possibilitat d'un judici just.

“Aquesta és l'últim episodi del malson kafkià en què les autoritats israelianes han mantingut atrapat Mohammed al Halabi durant els últims set anys. La negativa de les autoritats israelianes a compartir documents clau previs al judici abans de la vista forma part d'un intent deliberat d'obstruir la justícia i prolongar el patiment de Mohammed”, ha manifestat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

“Set anys després de la detenció de Mohammed al Halabi, les autoritats israelianes no han presentat cap prova creïble que justifiqui el seu empresonament. Israel l'ataca per la seva feina humanitària en el context dels seus esforços en curs per esclafar a la societat civil palestina i les organitzacions d'ajuda humanitària independents que treballen en la Franja de Gaza ocupada. Mohammed al Halabi és pres de consciència i ha de ser posat en llibertat immediatament i sense condicions, i ha d'anul·lar-se la sentència condemnatòria dictada contra ell.”

L'Agència de Seguretat Israeliana (coneguda com Shabak) va usar la recent “escalada de violència” a Gaza com a pretext per a no compartir material amb l'advocat de Mohammed, encara que la vista d'apel·lació estava programada des de feia mesos.

Múltiples violacions de drets humans

Mohammed al Halabi era director de l'oficina de Gaza de l'entitat benèfica nord-americana World Vision fins a la seva detenció el 2016. Ha dedicat la seva vida a secundar i empoderar nens i nenes i persones amb discapacitat, dues dels grups de població més afectats pel bloqueig il·legal d'Israel i les seves reiterades ofensives militars a la Franja de Gaza.

El 15 de juny de 2022, després de passar sis penosos anys sota custòdia, Mohammed va ser declarat culpable de desviar milions de dòlars a l'administració de Hamàs, grup al qual Israel considera organització terrorista, després d'un judici plagat de deficiències. El 30 d'agost de 2022 va ser condemnat a 12 anys de presó, sis més.

Una recerca independent realitzada per World Vision i una altra encarregada pel Departament d'Afers exteriors i Comerç australià, donant de World Vision, no van trobar indicis de desviament de fons.

Les múltiples violacions de drets humans a què s'ha sotmès Mohammad al Halabi demostren un cop més que el sistema de justicia israelià ajuda a mantenir l'apartheid contra la població palestina.

Heba Morayef, Amnistia Internacional

Mohammed va ser jutjat en secret davant el Tribunal de Districte de Beersheba, que va passar completament per alt les abundants proves que ho eximien de qualsevol actuació indeguda. La seva declaració de culpabilitat es va basar en gran manera en el testimoni d'un pres informant condemnat per perjuri, així com en “proves secretes” a les quals ni Mohammed ni el seu advocat van tenir accés.

Les autoritats israelianes no han investigat la denúncia de tortura i altres maltractaments durant un interrogatori a les mans de la Shabak interposada per Mohammed al Halabi el 2018.

En una demostració d'integritat personal i resiliència, Mohammed va rebutjar nombroses ofertes de negociació de càrrecs que li haurien permès commutar la seva condemna a canvi de “confessar” càrrecs que nega vehementment.

“La repetida prolongació del sofriment de Mohammed és inacceptablement cruel i injusta, especialment després de l'últim atac israelià a Gaza, on viuen la seva esposa, Ona, i els seus cinc fills. Imagina que et tanquen per un delicte que no vas cometre, i saps que la teva família està terroritzada per les bombes: aquesta és la realitat de l'apartheid, afirma Heba Morayef.

“Les múltiples violacions de drets humans a les quals s'ha sotmès Mohammad al Halabi demostren una vegada més que el sistema de justícia israeliana ajuda a mantenir l'apartheid contra la població palestina.”