Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Palestina: Amnistia se suma a l'acció judicial contra l'expulsió punitiva del director de Human Rights Watch al país

Omar Shakir © Particular

Amnistia Internacional s'ha sumat a una acció judicial de Human Rights Watch (HRW) per impugnar la legalitat de la decisió del govern israelià de revocar el permís de treball del seu director a Israel i Palestina.

La sentència dictada pel Tribunal de Districte de Jerusalem, que confirma la decisió de les autoritats d'expulsar Omar Shakir, constitueix una restricció injustificada i desproporcionada del dret a la llibertat d'expressió i d'associació. Així ho al·lega Amnistia Internacional en un informe amicus curiae presentat avui davant del Tribunal Suprem d'Israel a Jerusalem. Està previst que el Tribunal celebri la seva vista sobre el cas el 25 de juliol.

"La decisió de les autoritats israelianes de deportar Omar Shakir és un cop dur a la llibertat d'expressió al país, i transmet als activistes de drets humans i a la societat civil en general un missatge alarmant sobre on estan disposades a arribar en el seu intent de silenciar qui defensa els drets humans", ha manifestat Saleh Higazi, director adjunt per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Confiem que el Tribunal Suprem d'Israel compleixi amb les obligacions contretes per l'Estat en virtut del dret internacional dels drets humans i anul·li l'ordre d'expulsió d'Omar Shakir".

La decisió de les autoritats israelianes de deportar Omar Shakir transmet un missatge sobre on estan disposades a arribar per a silenciar qui defensa els drets humans

Saleh Higazi, Amnistia Internacional

El 7 de maig de 2018, el Ministeri de l'Interior israelià va revocar el permís de treball d'Omar Shakir, citant una esmena de 2017 a la Llei d'Entrada a Israel que nega l'entrada a Israel i els Territoris Palestins Ocupats a qualsevol persona que recolzi o demani un boicot contra Israel segons es defineix en la llei antiboicot de 2011. Les autoritats israelianes van ordenar a Omar Shakir que abandonés el país en un termini de 14 dies.

"Demanar a les empreses que respectin el dret internacional i compleixin els Principis rectors de l'ONU sobre les empreses i els drets humans, tal com han vingut fent Human Rights Watch i Omar Shakir, és una tasca protegida pel dret a la llibertat d'expressió en virtut del dret internacional dels drets humans. La decisió de les autoritats de penalitzar Omar Shakir pel seu treball de drets humans és un acte que només esperaries de governs opressors".

Human Rights Watch va apel·lar contra la decisió del Ministeri de l'Interior davant del Tribunal de Districte de Jerusalem, que va congelar l'ordre de deportació mentre durés el cas.

No obstant això, el 16 d'abril de 2019, el Tribunal de Districte de Jerusalem va confirmar l'ordre de deportació i va donar de termini a Omar Shakir fins a l'1 de maig de 2019 perquè abandonés el país. Omar Shakir i Human Rights Watch van apel·lar contra aquesta decisió davant del Tribunal Suprem d'Israel, i també van demanar al Tribunal que emetés una ordre per permetre que Shakir romangués a Israel fins que s'examini l'apel·lació. El Tribunal va acceptar aquesta petició.

"Les crides públiques d'Omar Shakir i Human Rights Watch a les empreses perquè respectin el dret internacional formen part del treball pacífic de drets humans", ha manifestat Saleh Higazi.

S'espera que el Tribunal Suprem d'Israel emeti la seva resolució sobre l'apel·lació d'Human Rights Watch en acabar la vista del 25 de juliol de 2019.

Informació complementària

La "llei antiboicot" de 2011, coneguda formalment com a Llei per Prevenir Danys a l'Estat d'Israel mitjançant el Boicot, converteix en il·lícit civil demanar el boicot d'una entitat per la seva afiliació a Israel o a un territori sota el seu control, incloses les entitats que operen en assentaments il·legals als Territoris Palestins Ocupats. Una esmena introduïda el 2017 a la Llei d'Entrada a Israel prohibeix concedir un visat d'entrada a Israel (i, per tant, als Territoris Palestins Ocupats que estan sota control israelià) a totes les persones que publiquin conscientment, o que treballin amb una organització que publiqui sabent-ho, una crida al boicot tal com es defineix en la llei de 2011.

Tant la Llei per Prevenir Danys a l'Estat d'Israel mitjançant el Boicot de 2011 com l'esmena de 2017 a la Llei d'Entrada a Israel són contràries a les obligacions contretes per Israel en virtut del dret internacional dels drets humans.

Amnistia Internacional no adopta cap posició sobre la campanya de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS), i mai no ha demanat o donat suport a boicots específics. Depèn de cada persona i de cada organització determinar quines estratègies pacífiques desitja utilitzar per promoure els drets humans. La petició de Boicots, Desinversió i Sancions (BDS) és una forma de lliure expressió que ha de ser protegida. Els qui demanen boicots han de poder expressar les seves opinions lliurement i dur a terme les seves campanyes sense assetjament, amenaces de processament o criminalització, o altres mesures que violen el dret a la llibertat d'expressió.