Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel i TPO: Retireu els càrrecs per motius polítics contra l'activista palestí Issa Amro

Demà està previst que un jutge del tribunal militar israelià d'Ofer (Cisjordània ocupada) dicti sentència en la causa d'Issa Amro, destacat activista de drets humans palestí que s'enfronta a càrrecs infundats per motius polítics a causa del seu activisme pacífic contra l'ocupació militar i els assentaments il·legals israelians; alguns dels càrrecs daten de 2010. Amnistia Internacional tem que s'imposi una llarga pena de presó a Issa Amro.

Davant la propera vista sobre Issa Amro, fixada pel 6 de gener de 2021, Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha manifestat:

"Les autoritats israelianes han de posar fi a la seva campanya de persecució contra l'activista palestí Issa Amro, destacada veu contra el règim de discriminació i violacions sistemàtiques de drets humans imposat per Israel a la població palestina dels Territoris Palestins Ocupats (TPO), especialment a Hebron.

Amnistia Internacional ha demanat reiteradament a les autoritats israelianes que retirin tots els càrrecs formulats contra Issa Amro, en considerar que tots es basen en motius polítics i estan relacionats amb la seva feina pacífica de posar al descobert les violacions de drets humans comeses per Israel.

En general, l'organització insta les autoritats israelianes a desistir dels seus atacs sistemàtics contra activistes palestins que alcen la veu i actuen pacíficament en contra de la prolongada ocupació militar israeliana. Aquests atacs són un atemptat contra el dret a la llibertat d'expressió. La comunitat internacional ha d'actuar per posar fi a aquesta campanya de repressió, i treballar per garantir a activistes i a defensors i defensores dels drets humans a Israel i els TPO que reben protecció enfront d'intromissions arbitràries en la seva feina".

Informació complementària

Issa Amro és fundador del grup Joves contra els Assentaments a Hebron. Ell i el seu grup estan compromesos amb l'activisme no violent d'oposició als assentaments il·legals israelians a Hebron i a les restriccions discriminatòries imposades allí a la població palestina per les autoritats israelianes. Issa Amro documenta violacions de drets humans a la ciutat en el context de l'ocupació militar israeliana, organitza protestes pacífiques i proporciona informació a personal diplomàtic, periodistes i altres visitants sobre els assentaments, la violència dels colons i les violacions de drets humans comeses per les forces israelianes. Està sotmès contínuament a l'acció de les autoritats israelianes i els atacs dels colons per la seva labor de drets humans.

Issa Amro va comparèixer per primera vegada davant un tribunal militar israelià al febrer de 2016, quan es van presentar contra ell 18 càrrecs, des de "insults a un soldat" fins a "participació en una marxa sense permís". Alguns dels càrrecs daten de 2010. Issa Amro nega tots els càrrecs. Els judicis davant de tribunals militars israelians no compleixen les normes internacionals sobre judicis justos.

En l'última dècada, Amnistia Internacional ha documentat un quadre sistemàtic d'atacs contra defensors i defensores de drets humans i activistes palestins a Israel i els Territoris Palestins Ocupats (TPO). L'escalada dels actes d'intimidació del govern israelià, i dels atacs i amenaces per part de colons i altres agents no estatals, crea un entorn cada vegada més perillós per a l'activisme a Israel i els TPO.

Hebron és una de les dues ciutats palestines dels TPO que alberguen assentaments israelians il·legals. Les autoritats israelianes imposen des de fa temps a la població palestina d'Hebron un conjunt de restriccions de circulació greus i profundament discriminatòries, que equivalen a un càstig col·lectiu. Les forces israelianes a Hebron habitualment no impedeixen els atacs de colons contra palestins i gairebé mai fan retre comptes als responsables.

Al setembre de 2017, Issa Amro va ser detingut per les forces de seguretat palestines per publicar comentaris a Facebook en els quals criticava les autoritats palestines de Cisjordània. Posteriorment va ser acusat de "alterar l'ordre públic" segons la Llei de Delictes Electrònics de Palestina, i de "causar conflicte" i "insultar les màximes autoritats" en aplicació del Codi Penal jordà de 1960, que continua vigent a Cisjordània. Amnistia Internacional ha demanat reiteradament a les autoritats palestines de Cisjordània que retirin tots els càrrecs contra Issa Amro.